Kılıçdaroğlu, CHP'nin kuruluş yıl dönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 97'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir'i ziyaretinin ardından genel merkezde 'Kuruluş Yıldönümü Programı'nda konuştu.

Haberler 10.09.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, CHPnin 97nci kurulu yl dönümü nedeniyle Antkabiri ziyaretinin ardndan genel merkezde Kurulu Yldönümü Programnda konutu. Klçdarolu, Biz 97nci ylmz kutluyoruz. CHP kadrolarnn ilk kurduklar cümlelerden birisi cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Bu sözün belki bugün için çok büyük bir anlam olmayabilir. Ama o yllarda, Cumhuriyetin kurulduu yllarda on binlerce kimsesiz vard. 30 Haziran 1921 ylnda çocuk Esirgeme Kurumu kurulur. çünkü yüzlerce belki binlerce çocuun babas cephelerde ehit dümütür. Cumhuriyet bunlara sahip çkmtr. O dönemin hükümeti sahip çkmtr. CHP sahip çkmtr dedi.

CHP DEMOKRAS PARTSDR

Klçdarolu, CHPnin sradan bir parti olmadn ifade ederek, CHP avukat bürolarnda hazrlanan bir dilekçe ile kurulan bir parti deildir. CHP dünyann en eski ve en köklü ve bütün mazlum milletlerin örnek ald bir partidir. Bir demokrasi partisidir. Bir insan haklar, sosyal devlet partisidir. Bamszl ilke edinen bir partidir. Milli kurtuluçu zihniyete sahip olan bir partidir. Kökleri Kuvay-i Milliyede, kökleri insanda, kökleri hakk, hukuku ve adaleti savunmakta olan bir partidir. CHPye böyle bakmak lazm diye konutu.

CHP KADROLARINDA YER ALANLAR SAVA MEYDANLARINDAN GELD

Klçdarolu, kurulu yllarnda CHP kadrolarnda yer alanlarn sava meydanlarndan geldiine iaret ederek, Enflasyon nedir, dolar kuru nedir, döviz nedir, buna benzer bugün yüzlerce kullandmz sözcüklerden belki hiçbirisini doru dürüst bilmiyorlard. Ama ülke periand ve ülkenin kalknmas gerekiyordu. 17 ubat 1923te zmir ktisat Kongresini topladlar. Biz bu ülkeyi nasl kalkndrrz, ele güne nasl muhtaç etmeyiz diye oturup çaltlar. Gölcükte tersane kurdular. 1924te Bankasn kurdular. lk milli Anadolu Sigortay kurdular. Bursa Karacabeyde, Urfa Ceylanpnarda, Mula Dalamanda, Hatayda, Muta Devlet Üretme çiftlikleri kurdular. Tarm toplumuyduk, sanayi toplumu deil. Ama eitimli deildik; çiftçi neyi ekeceini bilmiyordu. Devlet buralar kurarak çiftçiye örnek kurulular gösterdi. Bunlar yaplabilir dendi. Bugün hala bu çiftliklerin bir ksm hala çalyor. Bir ksmn da özelletirdiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ilk kez madeni para basld ve üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yazld ifadelerini kulland.

KABAHAT VATANDATA DEL, KABAHAT BZDE

Klçdarolu, uzun süre CHPnin iktidar olamadna dikkat çekerek, Dorudur. Ama bunun kabahati vatandata deil, kabahati bizde. Köy köy gezmezseniz, vatandalarn sofrasna oturmazsnz, Ankarada konuup da Vatanda bana oy verir derseniz bu i olmaz. Gezeceksiniz. Vatandan sofrasna oturacaksnz. Derdini dinleyeceksiniz. Sizi en sert ekilde eletirse bile eletiriyi büyük bir sabrla ve hogörüyle dinleyeceksiniz. Bir vatandan sizi eletirmesi aslnda çok deerlidir. Eletiri Hiç deilse buna söyleyeyim de benim sorunlarm çözer anlamna gelir. Dolaysyla 2nci Yüzyla çar Beyannamemiz ile 2nci yüzyla hazrlanrken hepimize görevler düüyor. 2nci Yüzyla çar Beyannamesinin özünde yatan; güçlü bir Türkiye, kalknm bir Türkiye, egemen güçlere el avuç açan bir Türkiye deil, onurlu bir Türkiye, içeride ve darda bar salayan bir Türkiye. Biz bunlar istiyoruz. Dolaysyla biz her halükarda bu güzel ülkenin büyük baarlara imza atacan düünüyoruz dedi.

GÜN GÜN BÜTÜN CHPL BELEDYELER TAKP EDYORUZ

Klçdarolu ayrca bu yolda kararl olduklarn da vurgulayarak, Bu ülkeye huzuru getirmekte kararlyz. Bu ülkeyi büyütmeye kararlyz. Bu ülkede hiçbir çocuun yataa aç girmedii bir Türkiyeyi yeniden ina etmeye kararlyz. Bunu yapacaz. Gün gün bütün CHPli belediyeleri takip ediyoruz. Her bir belediye bakanmz kendi alannda olaanüstü çalmalar yapyor. Günün 24 saati çalacaz. Hepimiz çalacaz. Kararllkla çalacaz dedi.

Ana Sayfaya Git