Kılıçdaroğlu: Erdoğan gideceğini gördü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'gideceğini gördüğünü' söyledi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın giderek sertleşen açıklamaları için "Kaybedeceğini görüyor, yerimde nasıl tutunabilirim arayışı içinde. Anadolu’da güzel bir söz vardır. Zulüm edenin çabuk gitmesi için zulmün artsın diye dua ederler, bir an önce gitsin diye” yorumunda bulundu. Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a da "Türkiye yüzde 5 büyümezse istifa etmeli. Milletin yakasından düşmesi lazım" çağrısında bulundu.

Haberler 02.05.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Cumhurbakan Erdoann partisine yönelik sözlerine Cevap vermeye deer mi? yantn verdi. Erdoann gideceini gördüünü vurgulayan Klçdarolu, giderek sertleen açklamalar Anadoluda güzel bir söz vardr. Zulüm edenin çabuk gitmesi için zulmün artsn diye dua ederler, bir an önce gitsin diye ifadeleriyle yorumlad. Klçdarolu, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayraka da Türkiye yüzde 5 büyümezse istifa etmeli dedi.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Halk TVde Gündem Özel programna konuk oldu. 1 Mays çi Snfnn Uluslararas Birlik, Dayanma ve Mücadele Gününü kutlayan Klçdarolu, emekçilerin gerçekten helal para kazandn söyleyerek, stanbulda DSK Genel Bakan Arzu çerkezolu ve konfederasyon üyelerinin gözaltna alnmasn deerlendirdi: Ülkeye yönetenlerin emeiyle geçinen bu insanlarn en azndan bir günlüüne elenmeleri için frsat vermesi lazm. Zaten sokaa çkma yasa var, kitlesel bir eylem yok. Gidip çelenk braksalar ne olurdu ki. Bu süreçte bunun çatma ve krize dönümesini kabul edemiyorum.

SOSYAL DEVLET UNUTULDU

Sosyal devletin unutulduunu vurgulayan Klçdarolu, liberal politikalarn her eyin önüne geçerek minimum maliyetle maksimum kr anlaynn hakim olduunu belirterek, Küresellemeden sonra fakir toplumlar daha da fakirleti dedi.

Türkiyede anayasalarn u veya bu etki altnda yazldn ifade eden Klçdarolu, öyle konutu:

Hiçbir zaman deiik kültür, deiik snf veya deiik gruplardan, anlaylardan olan insanlar bir araya gelip bir uzlama arayamad. Buna bir türlü frsat verilmedi. Hep darbeler oldu, darbelerden sonra, yasalar, anayasalar Biz buna darbe hukuku diyoruz. Bu çkt ortaya. Artk bütün taraflarn bir araya gelip yeni, güzel, demokratik bir anayasa yapmas lazm. Ben herkesin inancna sayg duymalym, herkes de benim inancma sayg duymal. Ben herkesin kimliine, yaam tarzna sayg duymalym, herkes de benimkine. Bu, ortak yaama inancn pekitirmek demektir. En azndan bu alanda kavgadan arnm bir Türkiyeyi ina etmek zorundayz.

KN VE ÖFKEYLE DEVLET YÖNETLMEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann partilerine yönelik sözleriyle ilgili deerlendirmede bulanan Klçdarolu, Cevap vermeye deer mi? Cevap vereceiniz kiinin kendisini aarak ön yarglardan kurtulmas lazm. Kin ve öfkeyle devlet yönetilmez En tepedeki devleti kucaklayan kiidir. En tepedeki sadece kendi partisinin lehine çalp, dier partileri rakip olarak görürse cumhurbakan olamaz. Erdoann konumas Türkiye Cumhuriyeti Devleti adna beni üzdü dedi.

YERMDE NASIL TUTUNABLRM ARAIYI çNDE

Klçdarolu, Erdoana yönelik sözlerini öyle sürdürdü: Ortaya çkan tabloyla gideceini görüyorsa, nerede yanl yaptn düünmesi lazm. Kaybedeceini görüyor, yerimde nasl tutunabilirim aray içinde. Millet can derdinde insanlar evlerine çekilmiler, birlik mesajlar vermek varken neden kavga? Covid-19 olay ortaya çktktan itibaren nelerin yaplmas gerektiini anlattk. Hepsini yapmadlar ama bir ksmn yaptlar. Hala ciddi skntlarmz var. Sorunlarn çözülmesi lazm.

BERAT ALBAYRAK MLLETN YAKASINDAN DÜMEL

AK Partinin 18 yldr kesintisiz ekilde ülkeyi yönettiini anmsatan Klçdarolu, 18 yln sonunda yoksul saysnn azalmak yerine arttn savundu.

CHP lideri sözlerini öyle sürdürdü: Bütün dünya ekonomiler küçülecek derken, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn Türkiyenin yüzde 5 büyüyecei açklamasn hatrlatan Klçdarolu, unlar söyledi: 2020de ekonomi yüzde 5 büyümezse Berat Bey istifa edecek mi? çünkü sradan bir yerde deil. Hem srtn saraya dayam, Erdoann damad. Art emrinde olan medya zinciri var ve iddial. Yüzde 5 büyütürse apkamz çkaracaz ve kutlayacaz. Büyütmezse ayrlarak milletin yakasndan dümesi lazm.

TEFECLERE DEVLET TESLM ETTLER

Klçdarolu, iktidarn CHPli belediyelerin yardmn engellemesiyle ilgili de konutu. ktidar maske datamamakla suçlayan Klçdarolu, unlar belirtti: Bir maskeyi datamayan bir yönetim, Türkiye Cumhuriyeti devletini salkl yönetemez. Zaten yönetemiyor, asl sorun burada balyor. Biz merkezi yönetim ile yerel yönetimin ibirlii içinde çalmasn isteriz. Yerel yönetimi denetleme yetkisi merkezindir. En baarl yönetici kendisine en az ihtiyaç duyulan yöneticidir. çünkü öyle bir mekanizma kurmutur ki kendiliinden iler. imdi siz her eyi ben yapacam diyorsunuz. Hiçbir bakann iradesi yok. Böyle devlet yönetilmez. Ne oldu? Londradaki tefecilere Türkiye Cumhuriyeti ekonomisini teslim ettiler, yalvaryorlar nereden para bulacaz diye.

DAHA OTORTER BR çZGYE YÖNELECEK

Kemal Klçdarolu, Erdoann açklamalarn sertletirmesini ise öyle deerlendirdi: Anadoluda güzel bir söz vardr. Zulüm edenin çabuk gitmesi için zulmün artsn diye dua ederler, bir an önce gitsin diye. Firavun anlayyla devlet yönetilemez. Fakirin, fukarann onurunu inciten devlet ayakta duramaz. Siz devleti kim için yönetiyorsunuz, devleti hangi anlayla yönetiyorsunuz. Devlet adaletle yönetilir, adaleti yok ettiler. Devlet liyakatle yönetilir, liyakati yok ettiler. Yenikapda camiye, klaya, adliyeye siyaset girmesin dedim. Niye söyledim? Bu kurumlar devletin temel organlar. Siz buralar siyaseti sokarsanz olmaz. Türkiye daha otoriter bir çizgiye yönelecek, öyle görünüyor.

FAHRETTN ALTUN ÖZÜR DLEMEL

CHP lideri, Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, stanbuldaki kaçak yapsyla ilgili de u yorumda bulundu: hale aibeli. Düük fiyatla alyor. Hadi aldn, ne yapacaksnz? Cumhurbakan letiim Bakanysanz önce hukuka sizin uymanz lazm. Gideceksiniz Boaziçi Müdürlüünden izin isteyeceksiniz. Kimse sana çiçek ekeceksin, gül ekeceksin diye izin vermiyorum demez. çkp özür dilemesi lazm. letiim Bakanlndaki kii bunu yapyorsa, bu dünyann her tarafnda haberdir. Haber olunca Vay efendim siz bunu yaptnz diye terör diyorsunuz. Yapt haber yanl m? Kendisi de doruluyor. Türkiyenin gündemini bunlarla megul ediyorlar.

BÜTÜN DEMOKRATLARIN BRLEMES LAZIM

Daha önce bir gazeteye yazd makalede kulland Alçakgönüllü bir uygarla çar sözüyle neyi kastettiinin sorulmas üzerine Klçdarolu, Covid-19un aslnda topluma bir düünme frsat verdiini aktard. Klçdarolu, bütün aydnlarn, demokratlarn, siyasetçilerin hatalarmz var m? diye önyarglardan arnarak düünmesi gerektiine iaret ederek, Eer hiçbir ey eskisi gibi olmayacaksa yenide ne olacak? Kanaatim, sosyal devletin bu süre içinde unutulduunu gördük. Küreselleme ile fakir toplumlar daha da fakir oldu. deerlendirmesinde bulundu.

Refahn yüksek olduu ülkelerin dier az gelimi, yoksul ülkelere kar sorumluluu var m? sorusunu gündeme getiren Klçdarolu, bu ülkelerin sorumluluu olduunu söyledi. Demokrasisi gelimemi bütün ülkelerin az gelimi ülkeler olduuna dikkati çeken Klçdarolu, Avrupa Parlamentosundaki bir konumamda Dünyann bütün demokratlar, birlein demitim, Marxn sözüne gönderme yaparak. Dünyann bütün demokratlar, Almanyadaki, Fransadaki, Amerikadaki, Japonyadaki, Güney Koredeki, bütün demokratlarn hem ulusal hem uluslararas sorumluluun bir gerei olarak birlemesi lazm ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git