Kılıçdaroğlu kadın muhtarlarla bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarların görev, yetki ve kamu kurumlarıyla bağlantısını düzenleyecek bir muhtarlık kanununa ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bütüncül bir muhtarlık kanunu çıktıktan sonra orada muhtarlık bütçesi de yer alacak. Bütçenin nasıl harcandığı görülecek. Orada kuralları belirlenecek. Aynı zamanda bütçe harcamalarının yasalara uygun olarak yapılıp yapılmadığı da ayrıca denetlenecek." dedi.

Haberler 26.10.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çankaya Belediyesi Zübeyde Hanm Sosyal Tesisinde kadn muhtarlarla gerçekletirilen toplantya Klçdarolu, ei Selvi Klçdarolu ile katld.

Klçdarolu, bu topraklarda yaplan ilk seçimin muhtar seçimi olduunu, muhtarln demokrasinin yldz olarak parlayarak bugünlere geldiini belirtti.

Bütüncül bir muhtarlk kanununa ihtiyaç olduunu, 82 ayr kanunda 354 maddede muhtar kelimesinin geçtiini söyleyen Klçdarolu, bu kanunu ve maddeleri kimsenin bilemeyeceini dile getirdi. Klçdarolu, Yapmamz gerek ne? Bütüncül bir muhtarlk kanunu. Böylece muhtar eline kanunu aldnda görevi, yetkisi, kamu kurumlaryla balants nedir? Bütün bunlarn tamamnn olaca bütüncül bir muhtarlk kanunu. Bu kanun taslak olarak hazrland, muhtarlarn bir ksmna gönderildi. diye konutu.

Muhtarlar için de birleik oy pusulas olmas gerektiini, Türkiyenin neresinde olursa olsun görüldüü zaman muhtarlk evi denilecek bir yere ihtiyaç bulunduunu ifade eden Klçdarolu, kamu görevlisi bir yardmc personelin de muhtara tahsis edilmesi gerektiini söyledi.

Klçdarolu, Belediye bakannn nasl özel kalemi varsa muhtarn da özel kalemi olsun. Dolaysyla muhtar bir yere gittii zaman her türlü balant o kii üzerinden gerçeklemi olsun. Bu ne demektir? Muhtarl kurumsallatrmak demektir. Buna ihtiyacmz var. görüünü paylat.

- Türkiye Muhtarlar Birlii kurulmal

Muhtarln bir bütçesi olmas lazm. diyen Klçdarolu, bu parann emlak vergisinden karlanabileceini söyledi. Klçdarolu, öyle devam etti:

Emlak vergisinin bir ksmn belediye alr, bir ksmn da muhtara verirsiniz. Muhtar da oradan gelir elde eder. Kaynak var, kaynan adil paylalmas lazm. Dolaysyla u anlama gelmesin, Muhtarn bütçesi var, istediimiz gibi harcayalm. Hayr. Bütüncül bir muhtarlk kanunu çktktan sonra orada muhtarlk bütçesi de yer alacak. Bütçenin nasl harcand görülecek. Orada kurallar belirlenecek. Ayn zamanda bütçe harcamalarnn yasalara uygun olarak yaplp yaplmad da ayrca denetlenecek.

Mahalleyle ilgili kararlar alndnda muhtarlarn haberinin olmadn aktaran Klçdarolu, Olmas gereken muhtarlk alannzla ilgili olarak belediye meclisinde bir konu görüülecekse muhtar olarak o toplantya davet edilmeniz, kürsüye çkp konumanz ve oy hakk sahibi olmanz lazm. diye konutu.

Belediye bir mahalleyle ilgili karar aldnda o mahallenin muhtarnn yasa gerei zorunlu olarak davet edilmesi gerektiini dile getiren Klçdarolu, bu durumda mahalle muhtarnn daha güçlü olacan kaydetti.

Muhtarln baz kanunlara göre bir kamu kurumu olarak tanmlanmadn belirten Klçdarolu, muhtarlarn belediyelerle ortak kamu hizmeti projesi yapamayacan, yasann buna engel olduunu ifade etti. Klçdarolu, Muhtarlk kurumunun belediye ile ortak proje yapmas için kamu kurumu olarak yasalara geçmesi gerekiyor. dedi.

Klçdarolu, Türkiye Muhtarlar Birlii kurulmal yasal olarak. Bizim hazrladmz muhtarlk kanunu taslanda bu var. Türkiye Belediyeler Birlii var. Niye Muhtarlar Birlii yok? Onun da yasal olarak ortaya çkmas lazm. ifadesini kulland.

- Kanun teklifi parlamentoda görüülürken hepinize haber vereceiz

Türkiye nüfusunda kadnlarn erkeklerden fazla olduuna dikkati çeken Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Parlamentoya baktnzda kadn milletvekili says çok az. Cinsiyet kotasnn getirilmesi lazm. Bizim kendi tüzüümüzde cinsiyet kotas yüzde 33 ayrca yüzde 20 de gençlik kotas var. Biz böyle bir hazrlk yapmak istedik. Dedik ki bu cinsiyet kotasnn parlamentoya da yansmas lazm. Bizim tüzüümüzde var ama tüzük bizim iç iimiz. Bunun parlamentoya yansmas için siyasi partiler yasasnn deimesi gerekiyor. Siyasi partiler yasas için ne yapacaz? Bunun Meclisten geçmesi lazm. 306 kadn örgütüyle zoom üzerinden görüme yaptm. Onlara söyledik, bir sürü hak talep ediyorsunuz, Mecliste yeteri kadar temsil edilemiyoruz diyorsunuz. Bunun önündeki engel ne? Siyasi partiler yasas. Deitirin. Nüfusun yüzde 50den fazlas kadn ama kadnlar parlamentoda temsil için yeterli mücadeleyi vermiyorlar. Kanun teklifini hazrladk, bütün kadn örgütlerine gönderdik. Kadn örgütleri alp bakacaklar. Olur ya bir eksiimiz var tamamlarz, bir yanlmz var düzeltiriz. Bütün bunlarn çözülmesinden, gelen sorunlarn, görülerin ele alnp deerlendirilmesinden sonra kanun teklifini imzalayacaz, vereceiz. Kanun teklifi parlamentoda görüülürken hepinize haber vereceiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadn haklarn savunan ya da savunduunu iddia eden partiler bu yasal düzenlemeye hayr diyorlarsa tek isteim var ona ilk seçimde hayr oyu verin. Eer kadnlar olarak hakknz savunuyorsanz.

Kadnlarn gücünü göstermesini isteyen Klçdarolu, Kadn güçlü aslnda. Talebinde de son derece hakl, tpk muhtarlar için saydm maddelerde olduu gibi. Burada da sizlerin gücünüzü göstermeniz gerekiyor. Bu gücü gösterirseniz hiçbir siyasi parti Dur bakalm kadnlar ne diyor, ben bunu düünmeyeyim diyemez. Mutlaka Ne diyor diyecek, kulan kabartacak, sizin sesinizi duyacak ve gereini yapacak. Bu sizin gücünüzü gösterir. Tabii parlamentoda olmas yetmez, arzu ederseniz bu muhtarlk için de yaplabilir, bir engel yok. diye konutu.

Siyasetin dar bir alana sktn belirten Klçdarolu, inanç, etnik kimlik, yaam tarz üzerinden siyaset yapldn, kadnlarn bu siyaset anlayn reddetmesi gerektiini kaydetti. Klçdarolu, hak araylarnn bu çerçeveden yaplmas halinde Türkiyede demokrasinin güçleneceini, kadnlarn güçlü demokrasiyi ina edeceini vurgulad.

- Kadn muhtarlarmzn temsil oran bizler için önem tayor

CHP Kadn Kollar Genel Bakan Aylin Nazlaka da muhtarlarn halkla iç içe olduunu, pandemi döneminde de halka en fazla muhtarlarn hizmet götürdüünü söyledi.

Nazlaka, Halkn sesini iktidara tamamz ancak sizlerle mümkün olabilecek. Kadn muhtarlarmzn temsil oran bizler için çok önem tayor. dedi.

Kadn muhtarlarn orannn az olduunu dile getiren Nazlaka, Klçdarolunun siyasi partiler yasasnda cinsiyet kotas uygulanmas yönünde bir deiiklik yaplmasna dair kanun teklifi tasla hazrlanmas talimatn verdiini ve bu taslan kadn örgütlerine gönderildiini kaydetti.

Kadn örgütlerinden görü aldklarn, siyasi partilerle de bu konuda görütüklerini ifade eden Nazlaka, kanun teklifi taslann ana metin olduunda Genel Kurula geleceini, bu kanun teklifinin ilk imzacsnn Klçdarolu olacan belirtti.

Nazlaka, kadn muhtarlarla beraber yerelden balayarak eitliin önündeki tüm engellerin ortadan kaldrlacan ifade etti.

Konumalarn ardndan, Türkiye Kadn Muhtarlar Dernei Bakan Serpil Erenolu, Klçdaroluna hediye sundu.

Ana Sayfaya Git