Kılıçdaroğlu: Kürt sorununu çözeceğime söz veriyorum

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “40 yıldır Kürt sorunu tartışılıyor, 40 yıldır bir sorun neden çözülmez? 40 yıldır siyasi otorite Kürt sorununu çözmedi. Bu sorunu demokratik standartlar içinde, Türkiye'nin bağımsızlığı çerçevesinde çözeceğime söz veriyorum” dedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, partisinin grup toplantsnda konutu. 800üncü haftada müdahale edilen Cumartesi Annelerine deinen Klçdarolu, 800 haftadr bir grup anne evlatlarn aryor. Evlatlar kaybolduunda bazlar 13, 20, 30 yalarndayd. Onlarn evlatlar nerede kayboldu. Güvenlik güçleri tarafndan gözaltna alndlar, tutuklandlar. Bir süre sonra haber alnamad. 800 haftadr anneler Galatasaraya gidip bir karanfil brakmaya gittiler. Evlatlarmzn bari mezarn söyleyin diyor anneler. Bir karanfil brakmalarn çok gördüler. O annelerin sesini duymayanlara ben insan demem. Cumartesi Annelerinin sesini duymak zorundayz. Diyarbakr Anneleri de mübarek annelerdir, onlarn da evlatlar var. O evlatlarnn terör örgütlerine gitmesini kim salad? Anneler arasnda hiçbir ayrm yapmyoruz. Anneyi bizi yetitiren bir insan olarak deerlendiriyoruz. Devleti yönetenlerin annelerin sesini dinlememesi kadar ac bir ey yoktur. Bir ayb dünya görmesin diye Cumartesi Annelerine izin vermiyorlar dedi.

KAVALA 1001 GÜNDÜR CEZAEVNDE

nsan Osman Kavalann 1001 gündür cezaevinde olduuna dikkat çeken Klçdarolu, Üç kez mahkemeden beraat etti. Her tahliyeden sonra tutukland. Devlete yakmaz bu. Ayn dosyadan yeni bir suç uyduruyorsanz siz Osman Kavaladan intikam alyorsunuz. Tpk Selahattin Bey gibi. Kalemi satmayan hiçbir gazeteci zorun karsnda diz çökmez diye belirtti.

CHPnin 37nci Kurultayn gerçekletirdiini söyleyen Klçdarolu, kinci Yüzyl çar Beyannamesini açkladklarn belirterek, Cumhuriyetimizin ikinci yüzylna giderken neyi vaat etmeliyiz? Bunlar düündük. sizlii, yoksulluu yenmek zorundayz. Yolsuzlukla mücadele etmeliyiz. Bunlar kimlerle ve nasl yapacaz? Bunlar dostlarmzla gerçekletireceiz, biz bunu söyleyince havuz medyasnda titreme oldu. Bizim ortaya koyduumuz 13 maddeye evet diyen herkes bizim dostumuzdur dedi.

DEMOKRATK ANAYASA

Yeni bir demokratik herkesin bir araya gelerek oluturaca bir anayasa yapacaklarn kaydeden Klçdarolu, öyle devam etti: Bu anayasann özünde demokratik parlamenter sistem olacak. Bu anayasada cumhurbakan tarafsz olacak. Adna cumhurbakan diyorsak 83 milyonun cumhurbakan olacak, herkese eit mesafede olacak. Bir partinin genel bakan hkim tayin etmez. TBMMde öyle gece yars kanunlar olmayacak, milletin çkar neyi gerektiriyorsa onlar görüecek.

KÜRT SORUNU

kinci hedeflerinin toplumsal huzur ve bar olduunu dile getiren Klçdarolu, unlar söyledi: 40 yldr Kürt sorunu tartlyor, 40 yldr bir sorun neden çözülmez? 40 yldr siyasi otorite Kürt sorununu çözmedi. Batnn egemen güçleri Türkiyenin aleyhine kullanyor. Sorumlusu bugüne kadar iktidar olup bunu çözmeyendir. Ben genel bakan olarak bu sorunu demokratik standartlar içinde, Türkiyenin bamszl çerçevesinde çözeceime söz veriyorum. Biz bu memlekete bar ve huzuru getireceiz. Her vatanda huzur içinde yaayacak.

AKP SEçMENNE SESLEND

Klçdarolu, AKPye oy verenlere seslenerek, öyle devam etti: Özellikle AK Partiye oy veren kardelerimizin sorgulama yapmas gerekiyor. i ehline vermek insaniyet meselesi midir? Neden ii ehline vermiyorsun? i ehline vermezsen yolsuzlua, hakszla çanak tutuyorsun demektir. Bir kiinin liyakatli olmas sonradan olmuyor. Önce eitim olmas lazm, tp fakültesinden mezun olan cerrah yapmyorlar hemen. Siz ehline teslim etmezseniz bu i nereye gidecek? i ehline teslim etmek, devleti yönetirken tarafsz olmasn salamaktr. Liyakat sahibi kii vatandalarna eit davranr, oturduu makam vatandaa ikence etme makam olarak kullanamaz o makam. O makamn bir sorumluluu vardr.

DYANET

Klçdarolu, Diyanet leri Bakan Ali Erba u sözlerle eletirdi: Tarihi bilmeden belli koltuklara oturursanz, kendi tarihinizi reddedip gerçek tarih gibi bulunduunuz koltukta ifade ederseniz siz o koltua layk deilsiniz. çkacaksanz öyle bir konuma yapacaksnz ki haddinizi atn bileceksiniz ve geri almak için çaba harcayacaksnz, bu o koltuun hakkn veremiyorsun, liyakatli deilsin demektir. O kii bilmeli Mustafa Kemal ve arkadalar olmasayd bugün o camilerin hiçbirisinde 5 vakit ezan okunmazd. O koltua oturduysanz tarihi bileceksiniz. Tarih bilmeyen, rivayetlerle profesör ünvan alp belli koltuklara oturan kiilerin Türkiyeye ihanet ettiklerini bilmeliyiz. Siz kalkyorsunuz, bir kiiyi asla yakmayacak, bir din insanna yakmayacak, lanet sözcüü kullanlr m? Lanet sözcüünü Erdoan için kullanm olabilir, onu da söylesin. Ona ramen bir din insan kullanmamalyd.

Ana Sayfaya Git