Kılıçdaroğlu: 'Kuvvetler ayrılığı' ilkesi fiilen ortadan kalkmıştır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'özel gündem' ile toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, "Üzülerek ifade edeyim ki son anayasa değişikliğiyle TBMM, kendi yetkilerini kısıtlamış, çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez kuralı olan kuvvetler ayrılığı ilkesi fiilen ortadan kalkmıştır" dedi.

Haberler 24.04.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, TBMM Genel Kurulunda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayram özel oturumunda konutu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramn kutlayan Klçdarolu, egemenliin kullanlmasnn hiçbir suretle hiçbir kiiye, zümreye veya snfa braklmamas için kuvvetler ayrl ilkesinin getirildiini söyledi. Klçdarolu, Bütün demokrasilerin ana omurgasn kuvvetler ayrl ilkesi oluturmaktadr. Yani yasama, yürütme ve yarg demokrasinin olmazsa olmazdr. Kuvvetler ayrl ayn zamanda gücün demokratik kurallar içerisinde denetlenmesidir. Bu nedenledir ki çeitli defalar askeri darbeler ve farkl müdahalelerle egemenlik milletten alnmak istenmise de TBMM er geç aslna dönmütür. Ancak üzülerek ifade edeyim ki son anayasa deiikliiyle TBMM kendi yetkilerini kstlam, çada demokrasilerin vazgeçilmez kural olan kuvvetler ayrl ilkesi fiilen ortadan kalkmtr diye konutu.

6 MADDE LE ELETRD

Bugün yaadmz ac gerçei 6 madde ile TBMMnin saygdeer üyelerine sunmak isterim diyen Klçdarolu, öyle devam etti:

TBMMnin yetkileri kstlanm, denge ve yönetim mekanizmalar kstlanm, denetimsiz bir yürütme organ yani iktidar yaratlmtr. Cumhurbakan kararnameler yoluyla Meclisin yasama yetkisine fiilen ortak olmutur. Yarg bamszl ve tarafszl fiilen sona ermitir. Partili cumhurbakan devleti ve milleti temsil etmek yerine belli bir siyasi görüün temsilcisi haline gelmitir. Bu da denge unsuru olmas gereken Cumhurbakanl makamnn denge unsuru olmaktan çkmasna yol açmtr. Tek kiiye parlamentoyu fesih yetkisi verilmi, milletin Meclisinin gelecei bir kiinin iki duda arasndan çkacak söze braklmtr. Meclisin bütçe hakk ve yetkisi fiilen alnmtr.

YARGI BAIMSIZ DELDR

CHP Lideri Klçdarolu, denetlenen, hesap veren effaf bir iktidarn olmadn savunarak unlar kaydetti:

Yarg bamsz deildir. Parlamentonun yürütme organn denetleme yetkisi büyük ölçüde elinden alnmtr. Oysa demokrasilerde halka hesap vermek temel kuraldr. Yasama, yürütme ve yarg gücünün, yani egemenlii bir kiiye teslim ettiinizde hukukun üstünlüü yok olur, üstünlerin hukuku geçerli olur. Yani egemenlik bir kiiye, bir zümreye ya da bir snfa braklm olur. 8 yl önce bu kürsüde bir 23 Nisan konumasnda unlar söylemitim: Türkiye Cumhuriyetinin demokratikleme tarihi bu Meclisin yetkilerini savunma ve iletme tarihidir. Bugün dahi bu Yüce Meclisin yetkilerine göz dikenler bu hususu hiçbir zaman akllarndan çkarmasnlar. Hepimizin ortak talebi çada demokratik bir hukuk düzeni ina etmektir. Bunun yolu darbe hukukundan arnm, hepimizin kitapç elimize aldmzda Bu benim anayasamdr diyebilecei bir anayasay uzlama kültürü içerisinde tartarak kabul etmemizdir. Bunu yaptmzda çocuklarmza demokratik standartlar yüksek, yaanabilir bir Türkiye brakacaz. Sadece çocuklarmz için de deil TBMM tarihine ve tarihin kendisine yükledii sorumluluun gereini yerine getirmi olacaz.

SORULARI CEVAPLADI

Genel Kurul sonrasnda Kemal Klçdarolu gazetecilerin sorularn yantlad. Klçdarolu bir gazetecinin Cumhurbakan bir nevi gidiinizi eletirdi, Sorulup gidilmeliydi dedi. Bununla ilgili ne söylersiniz? sorusu üzerine, Giderken herkesle görüüldü, aileyle, muhtarla görüüldü, daha kiminle görüülsün arkadalar yantn verdi.

Klçdarolu, baka bir gazetecinin Cumhurbakan telefon etmeyeceini söyledi size demesi üzerine, Telefon etmeyebilir, herhangi bir beklentim yok diye cevap verdi.

Ana Sayfaya Git