Kılıçdaroğlu, liselilerin "Artık Biz Soralım" yayınında konuştu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti, üçüncü sınıf demokrasiye layık değildir. Bugün Japonya'da, Güney Kore'de, Almanya'da, Kanada'da, Norveç'te, İsveç'te, Fransa'da hangi demokratik ilkeler varsa aynı ilkelerin Türkiye'de de olmasını istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz." dedi.

Haberler 25.04.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klçdarolu, farkl liselerden 40tan fazla örencinin bir araya gelerek oluturduu Artk Biz Soralmn YouTube yaynnda gençlerin sorularn yantlad. Klçdarolu, bir soru üzerine mütevaz bir aileden geldiini anlatarak Bugün üniversiteyi bitirdik, kamuda önemli görevlere, siyasette belli yerlere geldiysek, içtenliimle söylüyorum, bu, Mustafa Kemal ve arkadalarnn kurduu Cumhuriyetin sayesinde oldu. diye konutu.

Lise ve üniversitede nasl bir örenciydiniz? Politikaya nasl merak duydunuz? sorusu üzerine Klçdarolu, Lise ve üniversite yllarnda, hepimizin bir inek tiplemesi vardr, o tiplerden biriydim. çok çalrdm. Derslerimi ihmal etmezdim. yantn verdi.

Üniversite yllarnda birçok genç gibi siyasete ilgi duymaya baladn, o dönemde dünyada 1968 olaylarnn olduunu aktaran Klçdarolu, Kendimizi bir anlamda siyasetin içinde bulduk. ifadesini kulland.

Bürokrasideki görev ald dönemden de bahseden Klçdarolu, bürokraside bir anlamda siyasetin içinde yer alndn, bürokratlarn görevleri srasnda babakan ve bakan gibi siyasetçilerle sürekli muhatap olduklarn anlatt. Klçdarolu, Siyaset böyle balad ama bürokrasideyken scak siyasetle hiç ilgilenmedim. Emekli olduktan sonra (eski CHP Genel Bakan) Deniz Baykaln çarsyla CHPye üye oldum ve bugünkü süreç balad. dedi.

- Eitim, Türkiyenin en temel sorun alanlarndan

Türkiyede eitim politikalarnda düzeltilmesi gereken üç unsur nedir? sorusunu yantlayan Klçdarolu, eitim politikalarnn bir siyasal partinin veya ideolojinin dar kalplar içinde düünülmemesi gerektiini belirtti. Eitim politikasyla ilgili deiiklikler için sendikalar, akademik dünya ve bürokrasinin bir araya gelmesi gereine iaret eden Klçdarolu, AK Parti iktidarlar döneminde eitim politikasnn çok salkl yürümediini, eitimle hiç ilgisi olmayan kiilerin eitim politikasn belirlediini iddia etti. Klçdarolu, Birinci olarak eitimin ulusal deerleri içeren evrensel yapsn asla göz ard etmemeliyiz. kincisi, üniversitedeki bilgi üretiminden fabrikadaki, tarladakine kadar eitimin her alanda üretime dönük olmas lazm. Üçüncüsü eitimle ilgili reformlar eitimin bütün bileenlerine açmak zorundasnz. Bunlar yapabilirseniz, eitim politikasnda baarl olursunuz. diye konutu.

Kemal Klçdarolu, eitimin halen Türkiyenin en temel sorun alanlarndan biri olduunu savundu.

- Vergilerin hesabn her iktidar vermek zorunda

Bir soruyu yantlarken gençlerden siyaseti izlemelerini ve kullanacaklar oyun çok deerli olduunu unutmamalarn isteyen Klçdarolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann zaman zaman CHPyi ehir hastanelerine, yollara, köprülere kar olmakla suçladn söyledi. Bunlara kar olmadklarn ancak maliyetlerini örenmek istediklerini belirten Klçdarolu, Sayn Erdoan paray ailesinin gelirinden ödüyorsa bu soruyu sorma hakkm yok. Ama 83 milyonun parasyla ödüyorsa sorma hakkm var. Sizlerin de genç olarak demokrasilerde sormanz gereken ilk soru, Ödediim vergiler nereye harcanddr. Vergilerin hesabn her siyasal iktidar vermek zorundadr. deerlendirmesini yapt.

CHP Genel Bakanlna adayln koyan Muharrem nceyi partisinin Cumhurbakan aday olarak göstermesiyle ilgili bir soru üzerine Klçdarolu, ncenin CHPnin önemli bir aktörü olduunu dile getirdi. Cumhurbakannn tarafsz olmas, bütün vatandalar kucaklamas gerektiini ifade eden Klçdarolu, Bir siyasi partinin genel bakan cumhurbakan olmasn. Benim düüncem öyleydi. Bugün de ayn düünceyi tayorum. Muharrem Beyi cumhurbakan aday olarak göstermemizin temel nedeni kamuoyu yoklamalaryd. Kamuoyunun en çok destekledii adaymzd. Beklediimiz sonucu alamadk ama sonuçta üstlendii görevi hakkyla yerine getirdi. diye konutu.

- Ekrem Bey kararllkla görevine devam ediyor

Baka bir soru üzerine Klçdarolu, Ekrem mamolunu ilçe belediye bakanlndaki baarl çalmalar nedeniyle stanbul Büyükehir Belediye Bakanlna aday gösterdiklerini aktard. CHPli olmayan birçok stanbullunun da mamoluna oy verdiini belirten Klçdarolu, iptal edilen seçimin ardndan mamolunun ald fazla oyun 13 binden 800 binin üzerine çkmasnn toplumun vicdann gösterdiini dile getirdi. Klçdarolu, Bugün Ekrem Beye pek çok engel çkarlmak isteniyor ama Ekrem Bey kararllkla görevine devam ediyor. dedi.

Y Parti ile CHPnin ilikisinin sürdüünü kaydeden Klçdarolu, Millet ttifak olarak devam ediyor. Orada Y Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve biz vardk. Bugün de dört partinin siyasi lideri olarak zaman zaman telefonla belli konularda düüncelerimizi paylayoruz. diye konutu.

- Sosyal güvenlik kurulularnda kar zarar hesab yaplmaz

Klçdarolu, SSK Genel Müdürlüü dönemindeki kurum zararlar nedeniyle iktidardan ald eletiriler hatrlatlarak O dönemde yanl kararlar aldnz düünüyor musunuz? surusu yöneltilince sosyal güvenlik kurumlarnda kar zarar hesab yaplamayacan, bunlarn ticari kurulular olmadn belirtti. Klçdarolu, üç sosyal güvenlik kurumunun birletirilmesi, emeklilik yann da yükseltilmesi gerektiini savunanlardan olduuna dikkati çekerek Ama yükseltilirken, sekizinci sigorta dalnn uygulanmasn istedim. O da aile yardmlar sigortasyd. Ama u ana kadar yasas çkm deil. Dolaysyla yardmlar bir anlamda lütuf mantyla yaplyor. dedi.

Genel Müdürlük döneminde sadece SSKnin deil, BA-KUR ve Emekli Sandnn da açk verdiini ancak ksa süreli BA-KUR Genel Müdürlüü dnda, uzun yllar SSK Genel Müdürü olduu için bu kurumlarn açklarnn konuulmadn ifade eden Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Emeklilik yan belirleyen ben deilim, siyasi otorite belirliyor. Emeklinin ayln ben belirleyemem, onu da siyasi otorite belirliyor. Bir genel müdür u açdan sorgulanabilir: Kurumun kaynaklar harcanrken yolsuzluk, hakszlk, usulsüzlük yaplm m? Bunlar yapldysa ben suçlanmay hak ederim. Benim dönemimi incelemek için müfetti ordusu görevlendirdiler, açk bulamadlar. çünkü her kuruun hesabn verdim. Her kuruun üzerine de titredim.

O dönem ben tek bama suçlanyorum ama bugün sosyal güvenlik aç o dönemin en az 10 kat. Niye bu gündeme gelmiyor? SGKnin açklar kamuoyuna açklanmyor. çünkü bakanlar, babakanlar, cumhurbakanlar, parlamento çounluu, her ey kendilerinde olmasna ramen benim dönemimden daha büyük açk ortaya çkt. Bu açk yanl m? Açk çkt diye kimseyi suçlamyorum çünkü sosyal güvenliin mant kar zarar üzerine ina edilmez. Dünyann bütün ülkelerinde sosyal güvenlik kurumlar açk verirler.

- CHPli belediyelerin yardmlar

CHPli belediyelerin yapt yardm kampanyalarna yönelik soru üzerine Klçdarolu, seçimlerden önce CHPye oy vermeyin, CHP gelirse yardmlar kesilecek. söylemlerinde bulunulduunu belirtti. Klçdarolu, 11 büyükehrin yan sra baz il ve ilçe belediye bakanlklarn da CHPnin kazandn hatrlatarak buralarda sosyal yardmlarn ayrm yaplmakszn ulatrldn bildirdi.

Yeni tip koronavirüs salgnndan sonra belediyelerin daha geni kitlelere yardm etmek için harekete geçtiini aktaran Klçdarolu, yasaya aykr olarak CHPli belediyelerin yardm yapmalarnn engellendiini söyledi. Kemal Klçdarolu, Merkezi hükümet ne derse desin belediye bakanlarmz nerede bir ihtiyaç sahibi varsa yardm yapyor. ifadesini kulland.

Sorunlar tespit ederek çözümleriyle ilgili çaltklarn dile getiren Klçdarolu, otoriter yönetimlerin, tek adam anlaynn ülkeleri felakete sürüklediini, her eye bir kii karar verdiinde kaybedildiini aktard.

- Orta Dounun durumu

Klçdarolu, bir örencinin, d politikay, ekonomik durumu deerlendirmesini istemesi üzerine, temel hedeflerinin bütün ülkelerle bar içinde yaamak olduunu, Orta Douya da bu anlayla baktklarn dile getirdi.

Kimin istei üzerine biz Suriyeye girdik? diye soran Klçdarolu, eskiden Orta Douda çkan bir sorunun çözümü için bavurulan ülkenin Türkiye olduunu, bugün ise Orta Doudaki ülkelerin Türkiyeyi düman kabul ettiini kaydetti.

Orta Dou Bar ve birlii Tekilat Projesi gelitirdiklerini anmsatan Klçdarolu, bu projeyle Türkiye, ran, Irak, Suriyenin ortak politika üretmesi önerisinde bulunduklarn hatrlatt.

Kavgadan deil bar ortamndan yararlanarak Türkiyenin Orta Douyu bar havzasna döndürecei projeyi iktidara geldiklerinde hayata geçireceklerini bildiren Klçdarolu, Orta Douda sava, ac, kan, gözyann deil barn egemen olduu süreci hayata geçirmek istediklerine dikkati çekti. Klçdarolu, unlar kaydetti:

Türkiye Cumhuriyeti, üçüncü snf demokrasiye layk deildir. Bugün Japonyada, Güney Korede, Almanyada, Kanadada, Norveçte, sveçte, Fransada hangi demokratik ilkeler varsa ayn ilkelerin Türkiyede de olmasn istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Türkiye, Avrupa Birliine tam üye olmal. Biz kendi demokrasimizi bütün mazlum ülkeler açsndan imrenilebilecek demokrasi standardna getirmek zorundayz.

Ana Sayfaya Git