Kılıçdaroğlu: Önce demokrasi demek zorundayız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kültürden, sanattan, insanlıktan, düşünce özgürlüğünden söz edeceksek önce demokrasi demek zorundayız." dedi.

Haberler 26.08.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Kültürden, sanattan, insanlktan, düünce özgürlüünden söz edeceksek önce demokrasi demek zorundayz. dedi.

Klçdarolu, Balkesirin Burhaniye ilçesinde 30. Kültür Sanat Festivali ve Demokrasi Parknn açlnda yapt konumada, demokrasinin herkesin ihtiyaç duyduu bir kavram olduunu söyledi.

Demokrasinin tanmn yapan Klçdarolu, öyle devam etti:

Biz burada kültürden, sanattan, insanlktan, düünce özgürlüünden söz edeceksek önce demokrasi demek zorundayz. Demokrasi sürekli gelien bir kavram. Bir kii seçmek ve o kiiyi seçildii makama getirmek tek bana demokrasi deil. Bir kiiyi seçersiniz ama hiçbir güç, hak, hukuk ve adalet dinlemez. Sonra, Biz seçtik demokrasi var. Hayr, öyle bir demokrasi yok dünyada. Demokrasi, güç verdiimiz kiinin gücünü kontrol etmektir. Güç ve yetki verirsiniz ama bu hukuk içinde kullanlr. Güç ve yetki, hukukun içinde kullanlrsa o zaman demokrasi vardr. Bir kiiye yetki verdik diye yetki kontrolsüz kullanlamaz. Biz Türkiyede bunu arzu ediyoruz. Biz bir kiiye yetki verdik diye yetki verdiimiz kii bunu bamza kakmamal. Yetki verdiimiz kii toplumu basklamamal, hukuku kontrol altna almaya çalmamal.

Demokrasi herkesin hakkn hukukunu koruma anlaydr

Klçdarolu, hukukun üstünlüü çerçevesinde adli mercilerden temiz kad alm herkesin seçimlere özgürce katlma ve seçilme hakk olduunu belirtti.

Yerel yöneticilerin görevden alnmasnn hukuka ve demokrasiye aykr olduunu savunan Klçdarolu, Belediye bakan olarak seçildiniz ve göreve baladnz. Sonra geldi çileri Bakan dedi ki Kusura bakma ben seni görevden alyorum. Niçin ve hangi gerekçeyle görevden alyor? Demokrasi, insan haklar diyorsanz seçimle gelmi birini siz nasl görevden alyorsunuz? ifadelerini kulland.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, demokrasinin herkesin hakkn hukukunu koruma anlay olduunu anlatt.

Klçdarolu, u deerlendirmelerde bulundu:

Ben ve arkadalarm, AK Partinin belediye bakanlar istifaya zorlandnda ve zorla istifa ettirildiklerinde itiraz ettik, Onlar siz seçmediniz, millet seçti dedik. Vatanda gitti sandkta oy verdi ve onlar belediye bakan oldular. Bunlar siz görevden alamazsnz, zorla istifa ettiremezsiniz dedik çünkü Bu, sanda, halkn iradesine darbedir dedik. A veya B partisi için deil insan olduum için, demokrasiyi, hukukun üstünlüünü savunduum için ve ilkeleri olan bir parti geleneinden geldiimiz için itiraz etmek zorundayz. Zorla, baskyla insanlar istifa ettirmek, verilen yetkileri hukuka, yasalara aykr kullanmak, insanlar tehdit etmek, insanlara Seni tutuklatacam, savclk harekete geçti söylemleri içinde bulunmak asla salkl ileyen bir demokraside söz konusu deildir.

Program kapsamnda Gömeç, Edremit ve Burhaniye belediye bakanlklarna da ziyarette bulunan Klçdaroluna, CHP Genel Bakan Yardmclar Muharrem Erkek ve Seyit Torun, Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile partililer elik etti.

Klçdarolu 3. Edremit Kitap Fuarna katld

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Eer halkn iradesi topluma yansyacaksa ve bunun ad demokrasiyse biz seçimle gelen kiilerin görevlerinden alnmalarn asla kabul etmiyoruz ve doru bulmuyoruz. dedi

3. Edremit Kitap Fuarna katlan Klçdarolu, burada yapt konumada, klasik demokrasiden artk katlmc demokrasiye geçildiini söyledi.

Dünya demokratik standartlarn büyütürken biz geriye doru gidiin süreci içindeyiz diyen Klçdarolu, Biz bunun kavgasn veriyoruz, bizim kavgamz, adalet, hak ve hukuk kavgasdr. Bizim kavgamz, milletin idaresiyle gelmi kiilerin hangi partiden, görüten olursa olsun milletin iradesine darbe vurarak görevden alnmalarn doru bulmadmz ifade etme kavgasdr. diye konutu.

Milli iradenin bireysel olarak herkesin özgürce kulland bir irade olduunu belirten Klçdarolu, unlar kaydetti:

Eer halkn iradesi topluma yansyacaksa ve bunun ad demokrasiyse biz seçimle gelen kiilerin görevlerinden alnmalarn asla kabul etmiyoruz ve doru bulmuyoruz. Bizim yaptmz mücadelenin sa solu, kimlii, inanç kavram yoktur. Bu mücadele bir hak mücadelesidir. Mücadelemizin inanc, demokrasiyi bu ülkeye yeniden getirme sevdasdr. Biz bu sevday yeniden yaamak zorundayz. Birlikte yaamak ve birlikte mücadele etmek zorundayz. Hangi kimlikten, inançtan olursanz olun. Bu ülkede huzur içinde yaamak istiyorsak demokrasiyi getirmek için önümüzdeki bütün engelleri kaldrmak zorundayz. Birileri istedi diye onlarn isteklerini yerine getirmek gibi bir düüncemiz yok. Eer bir çocuk yataa aç giriyorsa bu, hepimizin ortak sorunudur. Biz bu o ortak sorunu çözmek için mücadele edeceiz. Sizden onun için destek ve yardm istiyoruz.

Ana Sayfaya Git