Kılıçdaroğlu, "Roman Kanaat Önderleri Buluşması"nda konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İster bize oy verin, ister bize oy vermeyin, biz sizin oyunuza değil, biz sizin sorunlarınıza talibiz. Sorunlarınızı çözeceğiz, bizim hedefimiz bu" dedi.

Haberler 17.09.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klçdarolu, Lüleburgaz Yldzlar Kadn Akademisinde düzenlenen Roman Kanaat Önderleri Bulumasnda sorunlar çözmenin yolunun Cumhuriyet Halk Partisinden geçtiini, sorunlar hep birlikte çözeceklerini belirtti.

Bir kii veya bir kitlenin kimliinden ve inancndan dolay ötekiletirilmesine kar çktklarn belirten Klçdarolu, Herkesin kimlii kendi erefidir. Herkesin inanc kendisine aittir. Yaam tarzna siyasetçi sayg duyar. dedi.

Romanlarn sorunlarnn geçmiten bugüne geldiini dile getiren Klçdarolu, Romanlara yönelik eylem plan hazrl yaparak, tüm toplum kurulular ile akademisyenlerin görülerini aldklarn vurgulad.

Romanlarn sorunlarna yönelik hazrladklar eylem plannn önemine deinen Klçdarolu, Belediye bakanlarmza da bu eylem planlarmz gönderdik. Sorunlar ne? Temel sorunlarmz öyle belirledik. Eitim ve salk sorunu ciddi bir sorun. stihdam, barnma ciddi bir sorun, sosyal yardm veya sosyal hizmetlerden yararlanma ciddi bir sorun. Ayrmclk konusunda ciddi bir sorun var. Bu sorunlara kilitlendik. Bu sorunlarn çözülmesi lazm. diye konutu.

- Aile Destekleri Sigortas uygulayacaz

Klçdarolu, sorunun çözümünün temel anahtarnn Aile Destekleri Sigortas olduunu dile getirdi.

Aile Destekleri Sigortas hakknda bilgi veren Klçdarolu, öyle devam etti:

Aile Destekleri Sigortas u, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaayan hiç kimse aç ve açkta kalmayacak. in Türkçesi bu. Bir aile var geçinemiyor, düünün çocuklar okula gidecek defter, kalem alamyor. Anne isiz, baba isiz, buna kim bakacak. Hadi diyelim bugün yan komu bakt, ertesi gün dier komu bakt, baka gün muhtar biraz yiyecek getirdi, öbür gün belediye biraz yardm etti. yi de bu iin sonu nereye varacak. O zaman ne yapmak lazm, o kii pozisyonunda olan kiileri veya aileleri sosyal destek kapsamna almak lazm. Yani devletin güvencesi altna almak lazm.

Aile Destekleri Sigortasnn 50 yldr uygulanmadn belirten Klçdarolu, iktidara geldiklerinde Aile Destek Sigortasn uygulayacaklarn, kendilerine oy verenin de vermeyenin de sorunlarn çözeceklerini söyledi.

Birisini sürekli muhtaç haline getirmek, bir siyasi partiye baml hale getirmek kadar yanl bir ey yoktur. diyen Klçdarolu, konumasna öyle devam etti:

Aile Destekleri Sigortas o nedenle 50 yldr uygulanmyor. Biz bunu uygulayacaz. ster bize oy verin, ister bize oy vermeyin. Biz sizin oyunuza deil, biz sizin sorunlarnza talibiz. Sorunlarnz çözeceiz, bizim hedefimiz bu. Aile Destekleri Sigortas olursa ne olur? Sadece size yardm m olur, hayr. Sosyal yardm bir lütuf olmaktan çkar bir hak olarak ortaya gelir. Benim hakkm. Ben vergi veriyorsam beni aç brakamazsn diyor. Aile Destekleri Sigortas bir hak olarak öne çkar. Siyasi otoritenin veya birinin lütfuyla deil.

- Asgari bir sigortal olacak

Klçdarolu, Türkiyede 24 milyon civarnda hane olduunu, her hanede asgari bir sigortal olacan belirtti.

Hanede sigortal olmamas durumunda devletin o hanedeki kiiyi istihdam edeceini vurgulayan Klçdarolu, konumasn öyle sürdürdü:

Baba olur, anne olur, çocuk olur ama asgari bir sigortal olacak. Bu o ailenin bir güvenceye kavumas anlamna gelir. Devlet öncelii buna verecek. Türkiye çi Kurumu içi mi alacak veya devlet içi mi talep edecek, öyle talep edecek u hanelerde hiç sigortal yok o hanelerden bana bildireceksin ben o hanelerden alacam. Benim olum, kzm, eim isiz, ben isizim ama devlet diyor ki beyler içinizden birisini ben uraya alyorum. çalacaksn, sigortal çalacaksn. 30 gün üzerinden primini ödeyecek, emeklilik hakk kazanacaksn. çocuun iyi bir okula gidecek. Bunlarn hepsinin salanmas lazm. O zaman devlet bizim anladmz anlamda sosyal devlet olur.

Klçdarolu, Roman vatandalarn Allah vergisi müzik yetenekleri olduunu, çocuklarn bu yeteneklerini belli bir yere tanmas konusunda eitilebileceini belirtti.

- Okula devam eden çocua burs

Roman çocuklarn eitim konusunda sorunlar olduunu öne süren Klçdarolu, unlar kaydetti:

çocuu okula balatyorsunuz, bir süre sonra çocuk okula gelmiyor. Bu anne, baba çocuu koyacak yer bulamyor. Yannda tayor, bir sorun yayor yani. Onu da öyle amay düünüyoruz. çocuunu okula kaydederse ve çocuk devaml gelirse çocua burs vereceiz. Bir para vereceiz. Okula gelmezse parasn keseceiz. Böylece aile hem bir gelir elde edecek hem çocuk devaml olarak okula gelecek ve iyi bir eitim alacak. Bunu yapacaz. Yazn defterin bir tarafna, bunu havadan söylemiyoruz bir tarafa kaydedeceksiniz, Allah nasip eder iktidara gelince göreceksiniz bunlarn tamamnn nasl karlandn. Bu sadece Romanlar için deil, Güney Doudan giden geçici içiler var. Fndk toplamaya giden var, çay toplamaya giden var, zeytin toplamaya giden var. Onlarn da çocuklarna ayn eyi yapacaz. O çocuklarn prl prl olmas lazm. çünkü eitim bir kiiye, topluma snf atlatandr. O nedenle eitime arlk vermek gerekiyor.

Kentsel dönüüme önem vereceklerini dile getiren Klçdarolu, imdi kentsel dönüümü öyle yapyorlar. Romanlar bir yerde mi oturuyor, orada rant m ortaya çkyor, Romanlar sürüyorlar ehrin dna, oraya yine lüks evler yapyorlar, bakalar gelip oturuyor. Romanlar ehrin dnda. Niye kardeim? Sulukule bunun en güzel örnei. Kentsel dönüüm yapacaksanz yerinde yapacaksnz. çünkü o mahallenin kendine özgü bir kültürü var o kültürü yaatmanz lazm. deerlendirmesinde bulundu.

Klçdarolu, konumasnn ardndan basna kapal olarak, Roman temsilcilerinin sorunlarn dinledi.

Ana Sayfaya Git