Kılıçdaroğlu, ''Şerife Bacı Kadın Platformu'' üyeleri ile görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyaset arenasında kadın yeterli ağırlıkta değil. Onun temel nedeni de siyaset alanının aslında çok kirlenmesi ve o kirli alanda kadının siyaset yapmasına fırsat verilmemesi." dedi.

Haberler 29.06.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klçdarolu, erife Bac Kadn Platformu üyeleri ile video konferans araclyla görüerek, sorularn yantlad.

Bir üyenin Kadnlarn karar mekanizmalarnda daha etkin rol alabilmesi için ne gibi çalmalar planlyorsunuz? sorusu üzerine Klçdarolu, kadnlarn sadece siyasette deil pek çok alanda karar mekanizmalarnda yer almasnn önemli olduunu belirtti.

Klçdarolu, partisinde yüzde 33 cinsiyet kotas bulunduunu hatrlatarak, kadnlarn asl mücadele etmesi gereken alann cinsiyet kotasnn Siyasi Partiler Kanununa girmesi konusu olduunu söyledi.

Bir dönem kz çocuklarnn okula gitmesi konusunda sorunlar yaandn anlatan Klçdarolu, Türkiyenin u an bütün corafyasnda annelerin özellikle kz çocuklarnn okula gitmesini, okumasn, iyi bir eitim görmesini ve kendisinden çok daha iyi bir yaam standard yakalamasn istediini ifade etti.

Klçdarolu, bu durumun Türkiyenin geldii nokta açsndan son derece deerli olduunu ancak kadnlarn verdikleri mücadelede bekledikleri bütün sonuçlar elde edemediklerini belirterek, unlar kaydetti:

Geldiimiz noktada unu ifade etmek isterim. Belli meslek dallarnda zaten kadn egemenlii vardr yani kadnlar daha fazla o alanda çalyor. Örnein eczaclk, öretmenlik meslei gibi kadnn doasna da uygun olan bu mesleklerde kadnlar oldukça ciddi bir güç aslnda. Üniversitedeki akademik dünyada kadnlarn says, erkek hocalara göre çok daha fazla.

Böyle baktmz zaman evet Mustafa Kemal ve arkadalar kadnlara seçme ve seçilme haklarn verdiler. Üstelik bu hak sviçre, Fransa, Almanya ve ngiltereden çok daha önce verildi. imdi bu haklardan yola çkarak bugün kadnlar ciddi bir güç olarak ortaya çktlar ama henüz Türkiyede kadnlarn yeterli düzeyde örgütlendiini söylemek çok zor. Belli bölgelerde kadn hala yeteri kadar sesini çkaramyor, yeteri kadar haklarn talep edemiyor ama bunlar amak mümkün.

KADINLARIN FARKLI SYAS GÖRÜLER, KMLKLER VE NANçLARI OLABLR

Kadnlarn farkl siyasi görüleri, kimlikleri ve inançlar olabileceini dile getiren CHP Genel Bakan Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Huzuru salamak, bar salamak, herkesin karnnn doyduu bir ortam salamak çok önemli. Burada erkeklerden daha çok inandrcl güçlü olan aktör kadn aslnda. çünkü kadnlarn samimi olmalar, doann kendisine verdii sezgi gücü dolaysyla kadn daha güçlü olarak bu sorunlara el atabilir, bu sorunlar daha rahat ve samimi çözebilir. Siyasi olarak her türlü destei verebiliriz. erife Bac Kadn Platformu içinde çok farkl siyasi görülerden kadnlar da olabilir. Bir ayrmclk yaplmasn doru bulmam. Bütün amaç neydi? Eer erife Bac bu ülkenin bamszl için mücadele etmise, o mücadeleyi erife Bacnn torunlar olarak sizler de yapmak zorundasnz.

SYASET ARENASINDA KADIN YETERL AIRLIKTA DEL

Klçdarolu, baka bir kadn üyenin, Kadnn ad var m? sorusu üzerine ise u deerlendirmede bulundu:

Kadnn ad var m? Kadnn mutlaka ad var. Ad yoktur. dersek hakszlk yapm oluruz. Bütün mesele u aslnda, siyaset arenasnda kadn yeterli arlkta deil. Onun temel nedeni de siyaset alannn aslnda çok kirlenmesi ve o kirli alanda kadnn siyaset yapmasna frsat verilmemesi gibi bir tablo var. Biraz ac ama bunu ifade etmek zorundaym. O nedenle biz, Mutlaka siyasette etik deerler olmal, siyasi ahlak kanunu çkmal. diye srarla söylüyoruz. Siyaset zemini ahlaki düzeyde büyür ve geliirse, kadnlar, gençler, yallar, bir anlamda siyasete ilgi duyan herkes o zeminde yer alacak.

Keke bütün kadnlar belli hedeflerde birleebilseler. Kadnlar siyasal görülerini bir tarafa brakp bir hedefe odaklanabilseler emin olun çok eyi çözebilirler. Mesela kadnlar öyle bir propagandayla yola çksa, Kadn siyasi partiler yasasnn deimesi ve en az yüzde 33 veya yüzde 50 cinsiyet kotasn kim savunuyorsa ona oy vereceiz, parti programna bunu koyan partiye oy vereceiz. Eer bunu bir siyasal parti koymuyorsa, o siyasal partiye oy vermeyeceiz. Düünebiliyor musunuz? Bütün siyasi partiler böyle bir ortak kadn sesi çkarsa ortaya bütün siyasi partiler getirir yüzde 50yi koyarlar.

çalan kadnlar için anneliin baz zamanlarda ciddi bir sorun olarak ortaya çkabildiine dikkati çeken Klçdarolu, bunun için çalan annelerin güven içinde çocuklarn getirip brakabilecekleri krelerin yaplmasna önem verdiklerini de vurgulad.

Ana Sayfaya Git