Kılıçdaroğlu'dan gençlere 'iklim' mektubu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere hitaben yazdığı 'iklim' mektubunda "Millet İttifakı'nın iktidarında doğal ekosistemin korunması ve eski haline döndürülmesini koordine edecek İklim Bakanlığı'nı kuracağız. Bakanlığın kadrolarını büyük ölçüde sizler oluşturacaksınız" dedi.

Haberler 17.01.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPden yaplan açklamaya göre; Klçdarolu gençlere hitaben iklim mektubu yazd. Klçdarolu mektubunda, ekolojik bir ykmla kar karya olduklarn, dünyann yaanabilir olmaktan büyük bir hzla uzaklatn belirterek klim deiiklii ve bal gelimeler milyarlarca insann hayatn dorudan etkiliyor. Hava kirlilii, orman yüzölçümünün azalmas, türlerin soylarnn tükenmesi, temiz su kaynaklarnn azalmas, ekilebilir arazilerin vasflarn kaybetmesi, ar nüfus art ve benzeri etmenler geleceimizi tehdit ediyor. Üstelik bu tehdit salgn bir hastalk gibi; snr tanmyor, snrlar ayor bizleri evlerimizin orta yerinde buluyor. Amazon Ormanlarnda kesilen her bir aaç, Avrupay sular altnda kalmaya bir adm daha yaklatryor. Türkiyede yanan her orman alan, Akdeniz havzasn daha da kuraklatryor. Açk kalan her bir çeme, Afrikadaki suya eriim mücadelesini zorlatryor. Gelimi ülke ekonomilerinin kendi snrlar içindeki karbon salnmn en aza indirmesinin de tek bana bir anlam yok. çünkü karbon salnmyla kirlenen atmosfer, kendisini termik santrallerden kurtarm ülkelerin de üstünü örtüyor, onlarn da nefesini kesiyor ifadelerini kulland.

ÜLKEMZ DAHA YAANABLR KILMANIN POLTKALARI HAZIR

Klçdarolu, ekolojik ykmn en çok gençleri ürküttüünü belirterek, unlar kaydetti:

Gelecee dair kayglarnz artyor; ebeveynlerinizin yaadndan daha kötü bir dünyada ömrünüzün geçeceini düünüyorsunuz. Haklsnz ancak birlikte deitirebiliriz. Biliyorsunuz, cumhuriyetimizin ikinci yüzyl için kaleme aldm kinci Yüzyla çar Beyannamesinde, Gelecek nesiller için Ekosistem Hakk balna yer vermi, bu hakkn anayasal güvence altna alnacan söylemitim. Masmavi ve yemyeil, salkl ve bereketli Türkiye hedefimizde, sizlerin de yanmzda olmanz bize gurur verir. Uluslararas bir dayanmayla ve ayn zamanda ulusal bir kararllkla ülkemizi, dünyamz daha yaanabilir klmann politikalar hazr. Dünyaya örnek olacak ekolojik sçramamz birlikte yaama geçireceiz.

BAARABLRZ, GELECE DETREBLRZ

Klçdarolu, mektubunda, Türkiyeyi evrensel kriterlere uygun bir ekosistemin uygulaycs ve dünyadaki öncüsü yapacaklarn vurgulayarak, unlar dile getirdi:

Tüm canllarn yaam hakkna saygl, yer alt ve yer üstü kaynaklarn ekolojik snr ve artlara uygun olarak deerlendiren; karar süreçlerinde demokratik ve siz gençlerin dorudan denetimine/katlmna açk bir çevre politikasn hayata geçireceiz. Her alanda olduu gibi iklimde, doada, ekosistemde, suda, tarmda, kent ve kr yaamnda adaleti salayaca çevrenin binlerce yllk kadim adaletinin önüne barajlar kurmayacak yollar yapmayacak, engeller çkartmayacaz. Bu balamda, Millet ttifaknn iktidarnda doal ekosistemin korunmas ve eski haline döndürülmesini koordine edecek klim Bakanln kuracaz. Bakanln kadrolarn büyük ölçüde sizler oluturacaksnz. Bugünün gençleri olan sizlerle birlikte sizin de çocuklarnz için evrenin bilinen en güzel gezegenini, yeniden salkl mavi küreye dönütürelim. Türkiyeden balayalm! Ülkemizin ve dünyann ekolojik geleceini kurtaralm. Baarabiliriz, gelecei deitirebiliriz.

Ana Sayfaya Git