Kılıçdaroğlu'ndan "sığınmacı" açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki bütün Suriyelileri ve Afganları 2 yıl içinde ülkelerine göndereceğini belirterek, "Bu memlekette kendi karnımızı doyurduk da onlar mı kaldı? Bu konuda çok duyarlıyım, ırkçılık yapmıyorum, gelen kişilere kızmıyorum, onları getirenlere kızıyorum." dedi.

Haberler 03.09.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeitli programlara katlmak üzere Nevehire gelen Klçdarolu, Derinkuyu ilçesi Yazhüyük beldesinde, sulamada kullandklar elektriin faturasn ödeyemediklerini öne süren çiftçilerin sorunlarn dinledi.

çiftçilerin bir römorkun üstünde sergiledii ve geçen yl ile bu yln fiyat artlarn gösteren tarm ürünleri hakknda lçe Ziraat Odas Bakan Yavuz en ve çiftçilerden bilgi alan Klçdarolu, burada yapt konumada, çiftçilerin, arpasn, budayn, msrn derleyip toparlayp belli bir karla sattklarn ve bu ekilde geçimlerini saladklarn söyledi.

Tarmn bütün dünyada stratejik sektör olduunu vurgulayan Klçdarolu, unlar kaydetti:

çiftçiye her türlü destein verilmesi lazm. Bununla ilgili parlamentoda 2006 ylnda bir kanun çkt. Kanunun ad Tarm Kanunu. Kanunun 21. maddesine göre çiftçiye her yl bütçeden milli gelirin en az yüzde 1i orannda pay verilir diyor. Bugüne kadar yüzde 1 orannda bir pay verilmedi. çiftçinin u anda devletten 211 milyar lira alaca var. Bir daha ifade edeyim, çiftçinin devletten kanuna göre en az 211 milyar lira alaca var. imdi bu alaca ödenmedii gibi yeteri kadar tevik de verilemiyor. Gübre fiyat sadece sanmayn burada böyle, Türkiyenin neresine gidersek gidelim ayn fiyat zaten. Gübre fiyat alm ban gidiyor. Dierleri de aslnda tohumdan tutun da elektrie kadar, ilaca kadar her ey dolara endeksli. Dolaysyla fiyatlar sürekli artyor ve çiftçi de elde ettii ürünün karln alamyor. Normalde iyi bir planlama yaplmas lazm ve o planlama çerçevesinde de çiftçiye belli bir gelirin devlet tarafndan garanti edilmesi lazm. Maliyeti kaç lira bunun, 100 lira diyelim, 25 lira kar verecek.

Bir çiftçinin, Bakanm, dolarlar bulamadlar m? Dolarlar da yok. demesi üzerine Klçdarolu, Onu hallettiler, 128 milyar dolar hallettiler ama benim size bir sözüm var, Allahn izniyle iktidar olduumuzda bütün bu rezaletlere son vereceim. çiftçi kazanacak, üreten kazanacak, esnaf kazanacak, sanayici kazanacak. Yani kim üretiyorsa, kim aln teri döküyorsa destei ona vereceiz. Öyle gidip de devleti soyann peinden devlet gitmeyecek. Devleti soyann hesabn soracaz. Neden soydun kardeim? 128 milyar dolar eer bizde olsayd kefen paramz olsayd herhalde bu kadar da zam gelmezdi. Bütün bunlarn hepsini biliyorum, hepsini çözerim. Allahn izniyle de desteinize ihtiyacmz var. diye konutu.

En son bir soru önergesinde, çiftçinin elektrik borcunun 22 milyon lira olduunu dile getirdiklerini anmsatan Klçdarolu, Türkiye genelinde çiftçi kazanamad için bu borcunu ödeyemediini belirtti.

Bir çiftçinin, Türkiye ekonomisinin bu yln ikinci çeyreinde yüzde 21,7 orannda büyüdüünün açklandn hatrlatmas üzerine Klçdarolu, Valla, birileri büyüdü, yalnz çiftçi hariç, esnaf hariç, manav hariç, bakkal hariç. Bunlar büyümedi ama birileri büyüdü, onu biliyoruz. Sandk gelecek sabredin, benim sizden isteim bu. Sandk gelecek, sabredin. ifadesini kulland.

EN GEç 2 SENE çNDE BÜTÜN SURYELLER, AFGANLARI HEPSN GÖNDERECEZ

Klçdarolu, bir çiftçinin, Türkiyedeki Suriyeliler hakknda ne düünüyorsunuz? sorusunu ise öyle yantlad:

Hiç meraklanma en geç 2 sene içinde bütün Suriyelileri, Afganlar hepsini göndereceiz. Hiç endie etmeyin. Bu memlekette kendi karnmz doyurduk da onlar m kald? Bu konuda çok duyarlym, rkçlk yapmyorum, gelen kiilere kzmyorum, onlar getirenlere kzyorum. Onlar davulla, zurnayla kendi memleketlerine göndereceim. Herkes kendi memleketine gitsin. Orada huzur içinde yaasn. Yardmsever gene orada da yardm eder. Burada deil ama oraya yarm edin. Onlarn can güvenliini salayacam. Onlara yardm edeceim. Evini, yolunu, okulunu yapacam. Kendi memleketlerine gitsinler. Hem yerli, hem milliyiz diyorlar, Türkiyenin dokusunu deitirdiler, etnik yapsn deitiriyorlar. Biz bunlar kaldracaz.

Bir çiftçinin, Afganistan 24 saatte teslim oldu, hiç mi vatansever yokmu içinde? sözlerinin ardndan Klçdarolu, Hepsi burada. Afgan gençler burada, biz de askeri oraya gönderiyoruz. Bizim askerin kan satlk m Allah akna. 2 bin 900 kilometre ötede, 2 bin 900 kilometre öteye neden gitsin bizim askerimiz? Bizim askerimizin burnu kanamasn, ayana ta demesin. deerlendirmesinde bulundu.

Suriyelilere 40 milyar dolar verdiklerini ifade eden Klçdarolu, 40 milyar dolar bu ülkenin üreticisine, çiftçisine, aln teri dökene vermeleri durumunda ülkenin aha kalkacan aktard.

SANDIK GELECEK, BUNDAN KAçMA ANSLARI YOK

imdi freni patlam bir kamyonda yoku aa gittiklerini kaydeden Klçdarolu, Allah sonumuzu hayreylesin diyorum. Sandk gelecek, bundan kaçma anslar yok. Sandk gelecek, oturup bunlara demokratik yollardan bir ders vereceiz. dedi.

Bir kadnn, Hayvanlarn hakkn çkaryorlar, biz kadnlarn hakk nerede? diye sormas üzerine Klçdarolu, Kadnlarn haklarn da vereceiz, hiç üpheniz olmasn. Hele sizin hakknz ödenmez zaten. Annelerin hakk ödenmez. yantn verdi.

Kadnn, olunun FETÖden dolay iten atldn, mahkemede yarglamasnn yaplmadn ve 6 yldr herhangi bir ie giremediini iddia etmesi üzerine Klçdarolu, Hiçbir eyi yoksa ben söz verdim, dosyasnda hiçbir ey yoksa, eer hakknda hiçbir soruturma yoksa, hepsini görevlerine iade edeceim. Bir kararname ile hepsini... Bakn, devlet kinle yönetilmez, devlet öfkeyle yönetilmez. Suçu yoksa iade edeceim. Bunu halledeceiz, siz hiç merak etmeyin. diye konutu.

Klçdarolu, daha sonra Derinkuyu ilçesinde esnaf gezisi yapp vatandalarla sohbet etti, kendisine ikram edilen çay içti, vatandalarla fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git