Kılıçdaroğlu'ndan Trump'a tepki: Asla kabul etmiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın sosyal medyada paylaştığı mesajlar ile ilgili eleştiride bulunarak, "Trump’ın attığı her 'tweet' Türk halkının onurunu zedeliyor, asla kabul etmiyoruz" dedi.

Haberler 12.08.2018 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Bakrköyde bulunan bir otelde Ekonomi konulu basn toplants düzenledi. Türkiyenin mevcut ekonomi durumu ile ilgili konuan Klçdarolu, sorunlarn içinden çkmak için neler yaplmas gerektiini söyledi. Klçdarolu ekonomideki sorunlarn almas için 13 maddeden bahsetti.

Ekonomide bir kriz olduunu ve bunun için daha çok çaba sarf edilmesi gerektiini söyleyen Klçdarolu, Bu krizi Türkiye nasl atlatr diye bir beklenti içerisinde yaanan sorunun büyüklüünü süpürme gibi bir lüksümüzün olmadn gösteriyor. Bu sorunu amak için çaba göstermeliyiz. Kararl olacaksnz sabrl olacaksnz ve tutar olacaksnz. Salkl bir süreci yaama geçirmek için krizi amak için ilk yaplmas gereken i sorunu yaayanlar ile bir araya gelmektir. Sorunu bizzat yaayanlar ile bir araya gelmenin önemi kii sorunu yayordur. 21inci yüzylda sorunu yaayan kesimleri dinlemeden sadece salt sorunu ben çözerim anlay ile yola çkarsanz sorunu çözmekte baarl olamazsnz. Rahmetli Ecevit ekonomik ve sosyal konseyi kurdu. Sonra bir referandum sonras ekonomik ve sosyal konsey anayasaya girdi. Ekonomik ve sosyal konseyin 3 ayda bir toplanmas gerekiyor. Ülkeyi yönetenlerin ilk yapmas gereken i süratle bir ekonomik konseyi toplamasdr. Ekonomik ve sosyal konseyin toplants tarih en son 5 ubat 2009. imdi 2018 ylndayz 3 ayda bir toplamas gereken kurul toplanmad dedi.

Konumasnn devamnda Klçdarolu, ekonomi ile ilgili 13 maddeden bahsederek, Devlete liyakat, devlete liyakat önemli. Devlette liyakat olursa dünyadaki gelimeleri bürokrasi önceden görür. Amerikada, Almanyada, Rusyada, çinde bu olur. Bunlarn önlemlerini almamz gerekir diye bir raporu siyasi otoriterinin önüne koymak gerekir. Devlette liyakat yoksa devlet çürümeye balar. Yaplmas gereken en önemli ilerden birisi devlette liyakat sistemini yeniden ina etmektir. Aklc bir scak para yönetimine geçmek. Dolar kurundaki her 10 kuruluk artn bize maliyeti 22 milyar. Ylbandan bu yana dolar kurundaki bize maliyeti 580 milyar lira. 580 milyar liralk bir servetin darya çkmas demek. Eer Türk Lirasna güveniyorsanz bu para bizim paramz diyorsanz dolarla yaplan ihaleyi Türk lirasna çevirmelisiniz. Yap ilet devret projelerinin de süratle Türk Lirasna çevrilmesi gerekiyor. Dolara endeksli otoyol Türk liras var bunlar da tamamen Türk liras yaplmas gerekir. Türkiyede halka ar bir fatura ödettirilmemesi açsndan bu önerinin ileve konulmas lazm diye konutu.

TRUMPIN ATTII HER TWEET TÜRK HALKININ ONURUNU ZEDELYOR, ASLA KABUL ETMYORUZ

ABD Bakan Trumpn Türkiye aleyhine sosyal medyadan paylat mesajlara da eletiriler getiren Klçdarolu, Bugün ilenen d politikann tam 180 derece deimesi gerekir. D politikada dost düman ülkeler yoktur. D politikada çkarlar vardr. Her ülke kendi politikasn çkarlar üstüne oluturur. Güçlü bir ekonomi oluturmalsnz. Güçlü bir ekonomi oluturamazsnz baka ülkelerin sömürdüü bir ülke konumuna dönüürsünüz. Trump bir tweet atyor, Türkiyede rakamlar deiiyor. Krlgan bir ekonomi olduu için böyle oluyor. Trumpn att her tweet Türk halknn onurunu zedeliyor. Asla kabul etmiyoruz asla doru bulmuyoruz. Bu konuda Türkiyede bir görü birlii salanmas da çok önemli. D politikann iç politika malzeme haline getirilmemesi lazm eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git