"Kim kiminle ittifak etmek istiyorsa yapabilir"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "İttifaklara imkan veren düzenleme, Türkiye siyasetinin bu yeni niteliği üzerinden bütün siyasi partiler bakımından nesnel bir zemin oluşturuyor. Yani hususen AK Parti ile MHP nasıl ittifak edebilir üzerine değil, bütün hukuki düzenlemeler gibi her kim kiminle ittifak etmek istiyorsa bunu nasıl yapacağına ilişkin ortaya bir tarife koyuyor." dedi.

Haberler 03.03.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bostanc, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile yürütmenin niteliinin deitiini, cumhurbakan seçilen kiinin bakanlar kurulunu oluturacan, yeni bir baraj orannn ortaya çktn söyledi.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde yüzde 50 baraj oran bulunacana iaret eden Bostanc, bunun toplumsal ve politik meruiyeti tahkim edeceini dile getirdi.

Kim kiminle ittifak etmek istiyorsa yapabilir

Bu yüzden yeni sistemin mevcut siyasi kadrolarn ötesinde partilerin, siyasi hareketlerin bir araya gelmelerine yol açan bir sistem olarak kabul edildiini anlatan Bostanc, öyle devam etti:

Bu dorultuda AK Parti ile MHPnin, ayn zamanda Büyük Birlik Partisinin ortak çat altnda seçimlere girmesi eklinde çalmalar sürüyor. Ad da Cumhur ttifak olarak teekkül etti. ttifaklara imkan veren düzenleme, Türkiye siyasetinin bu yeni nitelii üzerinden bütün siyasi partiler bakmndan nesnel bir zemin oluturuyor. Yani hususen AK Parti ile MHP nasl ittifak edebilir üzerine deil, bütün hukuki düzenlemeler gibi her kim kiminle ittifak etmek istiyorsa bunu nasl yapacana ilikin ortaya bir tarife koyuyor. Yaknda Meclise gelecek ve geçecek inallah. Türkiye için de hayrl olacak. Biz Cumhurbakanl Hükümet Sistemini getirirken hem kuvvetler ayrln hem etkin bir yürütmeyi hem de Türkiye için çok hayati deerde olan milli birlik ödevini sadece soyut bir söz olmaktan çkartp bütün siyasi hareketler için ödev haline getirmeyi planladk.

Bostanc, yüzde 50nin çok üzerinde toplumsal kesimi hedeflemelerinin kaçnlmaz ekilde bütün siyasi partileri ve Türkiyenin geleceinde etkin olmak isteyenleri çok daha geni çevrelerle birlikte davranmaya iteceini aktard.

- CHP ile ittifak yapacaklar ahlakszlk lafn deerlendireceklerdir

Cumhur ttifak söz konusu olduunda buna yönelik birtakm rasyonel düzeyde kymeti bulunmayan eletiriler dile getirildiine dikkati çeken Bostanc, unlar kaydetti:

Özellikle Cumhuriyet Halk Partisinin bir grup bakanvekilinin Bize ahlaksz teklifte bulunuyorlar sözünü duyunca dorusu çok ardm. Dile ilikin son derece önemli ifadeyi bir kez daha hatrladm. O ifade udur: Siz dille konuursunuz ama konutuunuz dil de ayn zamanda sizi konuur. Sizin ne düündüünüzü, gerçekte bütün bunlar söylerken arka plandaki akl etme biçiminizin ne olduunu söyler. imdi, ahlaksz teklif denildiinde teklif nedir? Herkes ittifak yapabilsin. Cumhuriyet Halk Partisi de baka partilerle ittifak yapabilir. eklindeki bir düzenlemedir bu veya baka partiler de yapabilir. imdi Cumhuriyet Halk Partisi, kendisinin ittifak yapmasna ilikin durumu ahlakszlk olarak tanmlyor. Bunu baka türlü anlamak mümkün deil. Ahlaksz teklif derken, Ben kiminle ittifak edersem nasl bir ahlakszlk olabilir? eklindeki bir soru iaretini gündeme getiriyor. Herhalde bunu deerlendirmesi gereken CHPnin müstakbel müttefikleridir. Onlar bu ahlakszlk lafn herhalde deerlendireceklerdir diye düünüyorum.

Ana Sayfaya Git