Kimin aklıyla oynuyorlar!

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptığı görüşmnin ardından yaptığı açıklamada Mattis'in, "YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabileceklerini" söylediğini açıkladı. Canikli ise Mattis’e bunun mümkün olmadığını söylediğini belirtti.

Haberler 16.02.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Canikli görüme sonras yapt açklamada, Biz de bunun mümkün olmadn ve hiçbir zaman YPG ve PYDnin PKK yaplanmasndan ayrlmasnn mümkün olmadn, hele PKKya kar savatrlmalarnn mümkün olmadn söyledik. çünkü bu örgüt, kendisi zaten ayn yerden yönetiliyor dedi.

Görümenin en önemli baln YPG-PYDye verdikleri destek olduunu aktaran Canikli, Ayn zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasna sebep olduunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda ulusal güvenlik tehdidi tekil ettiini ifade ettik. Ve bu ilikilerin sonlandrlmasn, PKKnn Suriye kolu olan YPG-PYD terör örgütlerine verdikleri her türlü destei sonlandrmalarn istedik. Ve SDGden bu yapnn çkartlmas talep ettik dedi.

ABDNN SÖYLEM GÜLÜNç

ABDden temel beklentimizin, milli güvenliimize tehdit oluturan konularda tereddütsüz müttefiki olan Türkiyenin yannda yer almas gerektiini ifade ettik. Ve ayrca baz ABD yetkilileri ve generallerin ülkemizin güvenlik meselelerine ilikin talihsiz beyanlar konusunda rahatszlmz kendilerine ifade ettik. Ve bu tür konumalarn açklamalarn iki ülke ilikilerinin gelimesine katk salamayaca tam tersine olumsuz zarar vereceini ifade ettik diyen Canikli, konuyu Mattise belgelerle birlikte aktardklarn, YPG ile PKK arasndaki ba açkça ortaya koyan belgeleri bir kez daha kendileriyle paylatklarn aktard.

Canikli görümeye ilikin yapt basn açklamasnda unlar söyledi:

YPG PKKYLA çATITIRILABLRZ

Ayrca Amerikan yetkililerin ve resmi makamlarnn da YPG-PYDnin bir terör örgütü olduu, PKKnn Suriye milislerinden ibaret olduu eklindeki açklamalarn da kendisine hatrlattm. CIAin online yayn organnda PKKnn Suriye milisleri olarak tanmlanmakta açk net ekilde. Amacnn da otonom bir siyasi yaplanma olduu belirtilmektedir.

ABDnin Türkiye ile çalmas gerektiini doru yöntemin bu olduunu sayn Mattise ifade ettik. Sayn Mattis bu örgütü PKKdan ayrabilecekleri eklinde, hatta PKKya kar savatrabilecekleri eklinde, bunun için çaba sarf edecekleri eklinde açklamalar oldu. Biz de bunun mümkün olmadn ve hiçbir zaman YPG ve PYDnin PKK yaplanmasndan ayrlmasnn mümkün olmadn, hele PKKya kar savatrlmalarnn mümkün olmadn söyledik.

çünkü bu örgüt, kendisi zaten ayn yerden yönetiliyor. Ayn amaç için terörist faaliyetlerine devam ediyorlar. Fakat onlarda böyle bir kabul var. PYD ve YPGyi PKKdan ayrabilecekleri ve bizim açmzdan bu anlamda tehlike olmaktan uzaklatrabilecekleri eklinde kabulleri var.

Ve beklentimizin de terör örgütleriyle ibirlii yapmak deil, tamamen müttefikiyle yani Türkiye ile birlikte çalmak olduunu, doru yöntemin bu olduunu ifade ettik.

Ayrca DEA ile mücadelede de NATO ittifak içerisinde, DEA ile dorudan mücadele eden tek ülkenin Türkiye olduunu

DEAA YÖNELK OPERASYON

El Bab ve Frat Kalkan operasyonuyla bunun gerçekletirildiini, dier ülkelerin Amerika da dahil araclar araclyla DEA ile mücadele yürüttüklerini ifade ettik. Bu nedenle Zeytin Dal operasyonumuzun DEA ile mücadeleye zarar vermeyeceini ve dikkati datmayacan onlarla paylatk. Etkin bir mücadele yürüttüümüzü ifade ettim.

Ayrca PYD YPG terör örgütünün DEA ile yakn ibirlii içinde olduu ve baz DEA unsurlarn Türkiyeye kar kullanmaya çaltn, kullandn tespit ettiimizi sayn Mattis ile paylatk.

Hapishanelerde PYD-YPGli teröristlerin DEAl teröristleri serbest braktn söyledik. Belgelerini bilgilerini doyurucu ekilde kendisiyle paylatk.

Sayn Mattis bunun çok mümkün olmayacan, ittifak yaps içine girmesi halinde bunu kendisinin sonu olacan bildii için böyle riskli bir adm atmayaca ekilde ifadesi oldu. Ama terör örgütlerinin her zaman birbiriyle ibirlii içinde olabileceklerini ifade ettik.

Ayrca Rakkada DEAl teröristlerin dünyann gözü önünde serbest braktklarn kendisine söyledik. PYD-YPGnin DEA ile yakn ibirlii içinde olduunu ve DEA kullandn sayn Mattis ile paylatk. Sonuç itibariyle ABDnin, Türkiyenin snr güvenliini temin etmek amacyla teröristlere kar yürütülen bu mücadelede anlayl olduklarn ifade ettiler.

SOMUT BR DESTEK GEREKL

Ve PKK terör örgütü ile Irakta yaplan, yaplacak olan mücadelede bundan sonraki dönemde kendilerinin aktif, daha somut net destek vereceklerini de istihbarat balantl olacak ekilde Mattis ifade etti.

Görebildiimiz kadaryla PYD-YPG terör örgütüyle ilgili olarak henüz onlarn SDG içerisinden çkartlmas ve ilikilerinin sonlandrlmas konusunda bir kararllk görmedim. Ama YPG ve PYDnin de PKK gibi bir terör örgütü olduu, onun bir parças olduu gerçei bütün boyutlaryla ortaya konunca da oradan bir tabi çk yapmalar gerekiyor. Aslnda bunun bir yani kabul edilebilir, inandrc bir model ortaya koymalar gerekiyor.

YPG ve PYDnin PKKdan tamamen ayrlacan hatta onlara kar savatracan salayaca eklinde ifade de bu çabalarn bir parças olarak görüyoruz ama sorunu çözmüyor. Yani PYD YPG terör örgütünün u anda arazi içerisinde müttefikimiz Amerika ile ortaklk yapt gerçeini deitirmiyor.

Esas çözüm ABDnin YPG-PYD olan ilikisini sonlandrmas ve bugüne kadar verilen silahlarn da geriye alnmas. Silahlarn geriye alnmas konusunda bir plan üzerinde çaltklarn ifade etti sayn Mattis. Özellikle ar silahlar. Bunu da önümüzdeki dönemde göreceiz. Bu silahlarn Türkiyeye yönelmesi muhtemeldir.

TERÖRST UNSURLARIN VARLIKLARI

Nitekim Afrinde gördük. Ama hiçbir ekilde orada Afrinde terörist unsurlara hiçbir silah destei mühimmat salamadklarn ifade etti Mattis. PYD-YPGye Afrinde Türkiyeye kar faaliyet içerisinde olan terör unsurlarna kar silah mühimmat destei salamadklarn ifade etti.

YPGnin silahlandrlm olduklarn ve ayn zamanda ciddi bir orada savunma altyaps çalmalarn gerçekletirdiini tespit ettiimizi söyledik. Ve birileri de bu silahlar verdi sonuç itibariyle. Kullandklar silahlar var ama kimin verdiini bilmiyoruz. Amerika bu silahlar bana ait deil dedi. Tabi aksini ortaya koymadmz sürece sonuç itibariyle müttefikimizin bu beyanna itibar ediyoruz. O aratrmalarmz devam ediyor. Silahlarn kim tarafndan, hangi ülke, ülkeler ya da yaplar tarafndan salandnn tespitine yönelik çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git