Kırmızı bültenle aranıyor muydu?

Erdoğan'dan TRT'de konuşan Osman Öcalan'a ilişkin açıklama: Kırmızı bültenle arandığını bilmiyorum.

Haberler 27.06.2019 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, G-20 zirvesine katlmak üzere Japonyaya hareket etmeden önce basn mensuplarna açklamalarda bulundu. Erdoan, Rusyadan alnacak S-400 hava savunma sistemine kar ABD uygulayabilecei ekonomik yaptrmlara ilikin S-400 iinin bittiini, artk iin teslim süreci içerisinde olduunu ifade ettik. Trumpla yaptm görümede dorusu bu izlenimi almadm dedi.

Erdoan, seçim öncesi Abdullah Öcalann kardei Osman Öcalann TRTye röportaj vermesiyle ilgili sorulan soruya ilikin, Osman Öcalann krmz bültenle arandn bilmiyordum. Ancak TRT Kürdiye müracaat yapmsa bunu da TRTdeki arkadalarm bilirler. Bu konuda arkadalarma güveniyorum ifadelerini kulland. Erdoann açklamalarndan öne çkan balklar u ekilde:

G-20 dünya ekonomisinin yaklak yüzde 85i, dünya ticaretinin yüzde 75ini tekil ediyor. Kaynak verimlilii ve deniz plastik çöpleri balklar G-20nin bu seneki ajandasna yeni çalma alanlar olarak dahil edildi. Küresel Ekonomik birliinde alnan kararlar tüm dünya tarafndan yakndan takip ediliyor. Biz de ülke olarak G-20deki tartmalarna bandan beri aktif bir ekilde katlyoruz. Dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilikin atacamz admlarn tekil edilmesine çalacaz.

Mülteciler meselesini G-20 gündemine tayacaz

Biz Türkiye olarak ticaretin serbestlemesine vurgu yaptk. Osakada da bunu güçlü bir ekilde vurgulayacaz. Küresel eitsizlikler konusu toplantlar srasnda dönem bakanlnca gündeme getirilecek. Özellikle kadnlarn igücü piyasasna daha etkin katlmna yönelik görülerimizi paylaacaz. Mülteciler meselesini G-20 çerçevesinde de gündeme tayoruz. Dünyada mülteciler konusunda en önemli bedeli ödeyen ülke Türkiye. Terör ve terörizmin finansmannn önlenmesi önem verdiimiz konulardan bir tanesi. Terörle mücadelede ilkeli, tutarl ve kararl bir duru sergilenmesinin altn bir kez daha çizeceiz.

Japon mparatoru ve Babakanyla görüeceim

Cumhurbakanlmz bünyesinde dijital dönüüm ofisi kurarak önemli bir adm attk. Ülkemizin bu alandaki vizyonunu dier ülkelerle de paylama imkann bulacaz. Salk, istihdam, tarm, sürdürülebilir kalknma ve enerji dahil olmak üzere birçok farkl alanda görülerimizi dile getirme frsatn bulacaz. G-20 liderler zirvesinin ardndan 30 Haziran 2019 tarihinde Japonyaya resmi ziyarette bulunacam. Japon mparatoru ve Babakan olmak üzere Üst düzey devlet adamlaryla temaslarda bulunacam. Japonya ile ekonomik ilikilerimizin güçlendirilmesini hedefleyen müzakerelerde artk sona yaklatk. Anlamann 2019 yl içerisinde sonuçlandrlmasn planlyoruz. Japon i insanlar ile bir araya geleceim. Japon firmalarnn ülkemizdeki yatrmlarn arttrlmas imkanlar da ele alacaz.

çinle güçlü bir diyaloun sürdürülmesinde fayda görüyoruz

Usta fotorafçmz Ara Güler adna sergiler düzenliyoruz. Japonya ziyaretim vesilesiyle bu serginin Kiyotodaki açln yapacaz. Japonyada yaayan vatandalarmzla biraraya gelip, hasret gidereceiz. Japonyann ardndan 2 Temmuz günü çini ziyaret edeceim. Pekinde biraraya geleceimiz çin Devlet Bakan ile ilgili bölgesel ve uluslararas konular ele alacaz. Asyay Avrupaya balayan yollarn merkezinde bulunan Türkiye, çinle birlikte pek Yolunun önemli ülkelerinden biridir. çinle güçlü bir diyaloun sürdürülmesinde fayda görüyoruz. Bu ziyaretimin Japonya ve çinle ilikilerimizin güçlendirilmesinde önemli katkda bulunacana inanyorum.

Dünya liderleriyle ikili görümelerimiz olacak. Heyetleraras görümeler olacak. Bundan sonraki süreci nasl gelitireceiz, bunlarn da admlarn atacaz.

S-400 iinin bittiini, artk iin teslim süreci içerisinde olduunu ifade ettik

S-400le ilgili bugüne kadar birçok kez gerek ahsm gerek ilgili arkadalarm Dileri, Savunma Bakanl bu konuda iin bittiini, artk iin teslim süreci içerisinde olduunu ifade ettik. Nedense bizim söylediklerimize pek inanlmyor, bizim dmzda söylenenler itibar görüyor. unu unutmayn Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. NATO ülkeleri birbirine yaptrm uygulamaya baladysa dorusu bunu bilmiyorum. Amerika ile ortaklmz bir stratejik ortaklk çerçevesinde yürütülmektedir. Sayn Trumpla yaptm görümede dorusu bu izlenimi almadm. Alt kademede birileri konuuyor. Japonyada bu konuyu tekrar ele alma frsatmz olacak. B plan, C plan diyerek domam çocua don biçme yoluna gitmeyelim. O bizde sakl kalsn, adeta çeyiz sandndaki gibi. Zaman gelince meydana çkarrz.

Parlamenter sistemi denedik; çok bedeller ödedik, ayn bedelleri ödemek istemiyoruz

Sayn Klçdarolu kendi söylüyor, kendi dinliyor. Yeni yönetim sistemine parlamento kararyla m girdik, yoksa AK Parti kendi verdii kararla m girdi, yoksa millete mi gittik. Bunun kararn milletimiz vermedi mi? Millet kararn verdi ve bu i bitmitir. u anda 1 yl geride braktk. Eksisiyle, artsyla her ey ortaya çkyor. Bundan sonraki süreçte nerelerde aksama varsa giderilerek yolumuza gideriz. Akam yat, sabah kalk, referandum. Dünyann hiçbir yerinde böyle durum yok. Parlamenter sistemi denedik bizi nerelere getirdiini biliyorsunuz. çok bedeller ödedik, ayn bedeller ödemek istemiyoruz. Sayn Klçdarolunun bu ifadesiyle hareket edecek diyoruz. Yolumuza ayn kararllkla devam ediyoruz.

Türkiyede hangi kurum hangi artlarla çalacak bu yasalarla belirlenmitir

Türkiyede hangi kurum hangi artlarla çalacak bu yasalarla belirlenmitir. Cezaevinde olanlarla görüme hangi artlarla müsaade edilir belirlenmitir. Adalet Bakanlna müracaat yaplmtr ve böyle adm atlmtr. Bununla ilgili olarak bakanlmz hatta hatta ben daha ileri gidiyorum Milli stihbarat Tekilat, bu çalmalar yaparken kime nasl izin vereceini yasalara kaytl olarak bu admlar atar ve deerlendirmesini yapar. Kalkp da muhalefetten öyle ses geliyor, böyle ses geliyor buna bakmaz. Bakanlk müracaat üzerine admn atm kararn vermitir.

Osman Öcalann krmz bültenle arandn bilmiyorum

Dorusu ben Osman Öcalann krmz bültenle arandn bilmiyorum. Ancak TRT Kürdiye müracaat yapmsa bunu da TRTdeki arkadalarm bilirler. Bu konuda arkadalarma güveniyorum. TRT Kürdiyi kurarken kimse bize Niye kurdunuz demedi. TRT Kürdideki arkadalarmz hassasiyetleri göz önünde bulundurarak admlar atarlar ve buna göre de admlarn atmlardr.

Münbiçte iin takipçisiyiz, verilen sözlerin tutulmas gerekiyor

Bu konularla ilgili bizim u anda çalmamzn iki boyutu var. Bir Soçi Zirvesinde balayan Türkiye-Rusya-rana üçlü yürüttüümüz çalma. Soçiden sonra Ankara, Ankaradan sonra Tahran.Bu devam ediyor.Bunlar tamamlayan bir de Astana süreci var. Bir dier çalma Amerika tarafyla yaplan çalmalardr. Bunun da en önemli aya Fratn dousu ve Fratn batsnda Münbiç olay. Ne yazk ki Amerikayla balayan süreç Obama döneminde balad. Netice aldnz m? Maalesef Münbiç bunun örneidir. Verdikleri sözüne yerine getirmemilerdir. 90 gün demilerdir 1 sene olmutur. Tabii bunlar Suriye konusu gündeme geldiinde Sayn Trump ve sayn Putinle yaptmz görümede gündeme getireceiz. Zeytindal harekatnn ilk admnn Obama döneminde atlmas konuuluyordu, daha sonra bu adm attk. Ardndan Afrin olay gündeme geldi. Afrin Harekatnda bir gece anszn gelebiliriz dedik ve geldik gereini yaptk. Askerimiz Özgür Suriye Ordusuyla beraber süreci iletti terör örgütleriyle orada youn çatmalar oldu. Terör koridoru olarak YPG-PYD onlarn kendilerine belirledii yerden bunlar derdest ettik. El Babdan 3 bine yakn DEAlnn derdest edilmesi, temizlenmesiydi, onu baardk. Dünyada pek çok ülke bizim DEAn yannda yer aldmz söylüyorlard. Bu terbiye d bir yaklamd. Münbiçte iin takipçisiyiz, verilen sözlerin tutulmas gerekiyor. Münbiçte yüzde 90a yakn Araplarndr. Kürtlerin orada hakk yoktur. Kürtlerden kastm oradan çekilmeleridir. u anda bizim srarla üzerinde durduumuz konu daha çok dlibde meydana gelen olaylardr. Rejim dlibde acmasz davranyor. Orada 12 gözlem kulesi var, zaman zaman tacize uruyor. Elhamdülillah herhangi bir sknt yaanmad. Gereken noktada, gereken zamanda onlara cevab en güzel ekilde verdik. Planlanan neyse, verilen sözler neyse o istikamette götürelim istiyoruz. Bu konuda muhatabmz Rusyadr. nanyorum ki dlibde çok çok büyük vahetler olabilirdi ama belli bir yerlerde durdurulmu vaziyette.

Ana Sayfaya Git