KKTC'den EastMed projesine tepki: ‘Ütopik, gasp projesi'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi arasında Atina'da imzalanan Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi (EastMed) ile ilgili olarak, "Bu mümkün olmayan, ütopik bir projedir" dedi.

Haberler 04.01.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunanistan ve Rumlarn bölgede gasp politikas güttüünü ifade eden Hasan Taçoy, Dou Akdeniz bölgesini bir Yunan-Rum gölü haline çevirmeye çalyorlar. Bölgede Türkiyesiz bir proje hayat bulamaz dedi.

Türkiyenin Libya ile imzalad Deniz Yetki Alanlar Mutabakatnn ardndan srail, Yunanistan ve Rumlarn harekete geçtiine iaret eden Taçoy, Demirören Haber Ajansna açklamalar yapt.

EastMed ütopik bir projedir diyen Taçoy, Böyle bir projenin kesinlemi bir maliyeti var mdr? Bu maliyetin finansmann nereden bulacaklardr? Proje ne kadar fizibl ne kadar potansiyelli doalgaz tanacak? sorularn sordu.

TEK YOL TÜRKYE

Dou Akdenizdeki doalgazn ancak Türkiye üzerinden Avrupaya pazarlanabileceine vurgu yapan Taçoy, Doalgaz, KKTC üzerinden geçecek hatlar ile Türkiyeye oradan da Avrupaya gidebilir. Dünya da bunun peinde gidiyor dedi.

Rumlar ve Yunanistan, bölgede hem Kbrs Türkünün hem de Türkiyenin haklarn gasp etmeye çalyor diyen Taçoy, Türkiye bölgede eit ve denk bir politika izlemektedir. Libya ile yaplan anlama bunun bir göstergesidir. Dier taraftan Rum ve Yunan ikilisi de daha farkl oyunlar peinde gitmektedirler. Beyhude davranlar sergilemektedirler. Bunlardan biri de EastMedtir. Rumlar ve Yunanistan, Dou Akdenizde hakimiyet kurma adna faaliyetlerde bulunuyor. Rum yönetimi lideri Nikos Anastasaidisin, egemen devletiz iddiasyla doalgaz tartmam dediine de dikkat çeken KKTCli Bakan, Rum liderin bahsettii devletin içerisinde Kbrsl Türklerin hak ve menfaatleri de vardr diye konutu.

Ana Sayfaya Git