Kozlar paylaşıldı

Açık oturum gazeteci İsmail Küçükkaya'nın kuralları sıralamasının ardından başladı. İlk soru Binali Yıldırım'a geldi.

Haberler 18.06.2019 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binali Yldrm: Sizin oylarnz saylrken bir takm garip iler oldu, aibe kart. YSK da bu durumu deerlendirdi, yenilenmesini deerlendi. CHP bu konuda bize yardmc olmad, yenileme konusunda. Keke oylarn tamam saylabilseydi. Bu seçimde oylar çalnd. Oylar saylmaya baland. Yüzde 90 saylsa sonucun deiecei aikr. Onun için oylarn saylmasn çok istedik, maalesef oylarn tamam saylmad.

Oylarn yer deitirmesi de çalnmas ile ayn anlam tar. Benim oyum baka bir adaya yazlyorsa bu çalnmadr, bunun baka bir izah yoktur.

Küçükkaya: Oylar çalnd iddianzda srarl msnz?

Yldrm: Evet oylar çalnd. Yüzde 10u sayld 13 bin 929a dütü. Geriye kalan yüzde 90 saylsa farkl sonuç çkaca aikar. Malesef bir dirençle karlatmz için saydramadk.

Küçükkaya: Oylar kim çald sorusu...

Yldrm: Onu bulacak olan yetkililerdir. Siz yolda gidiyorsunuz birisi cüzdannz çekti. Polise gidiyorsunuz cüzdanm çalnd dersiniz. Benim cüzdanm yer deitirdi demezsiniz. Oylarn yer deitirildi, bu çalnmadr. Nitekim saymlarda da bu ortaya çkt. YSK da bu delilleri dikkate alarak seçimin yenilenmesine karar verdi.

Ekrem mamolu: Oylarn yeniden saylmasn istedik, CHP kabul etmedi yanl bir ifade. TV kanallarnn bir ksm seçim kapanal 1 saat oldu, oy oranlarn açklad. Veri almama ksm 12 saate yakn sürdü. Oylar 99,8 olduu andan itibaren veri durdu. Nasl olduysa Seçimi kazandk açklamas yapld.

24 bin 57 ilk tutanan says. Oy saymnn birkaç aamas var, 13 bin oya indi gün sonunda.

Küçükkaya: YSKnn karar verildi, biz seçmen olarak zarfn içerisine 4 pusala attk. Nasl olur da 3ü geçerli 1i geçersiz saylr?

mamolu: AA bu veriyi niye kesti. Sayn Yldrmn bir açklamas yok. Sayn Bakanlarla görütüünü ifade etmiti. Niçin 12 saat veri verilemedi. 20 bin 388e maddi hatalardan sonra inildi. Geçersiz oylarla beraber say 13 bin 888e indi. Sonra AK Parti yetkilileri sondaj yapacaz dedi. Ve 13 bin 729a indi. YSK bir karar verdi, 24 binden 14 bin 657ye inen oy oran. u zarf, 4 oy var burada. Oylar çkaryoruz. Muhtarlk seçimi ayn zarfta, ilçe belediyesi meclis üyesi seçimi, prl prl, ilçe belediye bakanl seçimi, 25i AK Parti kazand. Bu da prl prl.

aibesi Büyükehir Belediye Bakanlna dokunuyor. Yani u 20 TL. Diyorsun ki, Senin 20 TLnin 5 TLsi sahte Buna hiç kimse inanmaz. Bu süreçte çaldlar, kime? Ben de bilmiyorum olmaz. Bu çaldlar laf olmaz. Kime söylüyorsunuz? AK Partili sandkta görev alan kardelerime mi söylüyorsunuz? Y Parti CHPlilere mi söylüyorsunuz? Mektupta çaldlar diye bir tarif yok. Meydanlarda, caminin önünde çaldlar sözü var.

Yldrm: Olaylar çarptmann gerei yok. 29 bin fark 13 bin 729. Balangçta ne kadard? Kald ki Ekrem Bey ilk açklamasn akam 21.00de yapr. Benim ilk açklamam 23.25tir. Kazandk dedim, say da vermedim. orada bir hata yok. AAnn yayna neden kestii benim iim deil. Bizim orada müahitlerimiz var. Mazbatalar ileniyor ona göre genel merkezimizden teyit de ediyoruz.

4 pusula meselesine gelelim. Bu tamamen aldatmacadr. 4 ayr pusula var. Ama itiraz edilen Büyükehir Belediye Bakanl oyu. lçeler için itiraz var. Maltepe için MHP, Büyükçekmece için AK Parti, Sancaktepe için CHP. Neden tamamn saydrd? Demek ki orada üphesi var. tiraz olan pusula saylr. Biri niye çalnd gibi ii çarptmann gerei yok.

31 Marta taklmayalm. Biz yeniden saylmasna itiraz etmedik dedi Ekrem Bey. Bu kocaman bir yalan. YSK da ret kararna uydu. Tamamnn saymn asla kabul etmedi CHP.

Bizim istediimiz ortadaki üpheler, aibeler kalksn. stanbul halkn düünerek bunu istedik. 23 Hazirana gidiyoruz. Söylemlerimde hiçbir deiiklik yok. stanbulu konuuyorum, stanbulu anlatyorum.

Biz bir ittifak ile seçime giriyoruz. ki ittifakta kimler var, partiler var.

mamolu: Saat 21.00 gibi açklama yaptmz doru. Yüzde 64te rakibimizi gösteriyor dedik. TV kanallar Anadolu Ajansnn verileri ile hukuksuz bir yayn yapmlardr. 02.20de 29 bin 408 verisi artk sonucun deime ans kalmamtr. Bu veriler üzerinden söyledim. 1 Nisandaki veriler burada.

24 bin 57. inize geldiiniz gibi rakamlar uydurmayn. YSKnn kararnda çaldlar yok. Sadece sandk görevlilerine bakyor. Soyadna, yüzüne bakarak seçmeni tandklarn söylediler. Yenilenen seçim demokrasi mücadelesi seçimidir. Hakkmz gasp edenlere kar verilen bir demokrasi mücadelesidir. Geçmite beka sorunu var diyenler, bu süreçte hiçbir beka sorunu yok.

Küçükkaya: 31 Martta Binali Yldrma oy verdim ya da sanda gitmedim. Ben neden mamoluna oy vermeliyim?

mamolu: 31 Mart akamn geçelim dedi sayn Yldrm, geçemeyiz. 31 Mart gecesi AAnn veri girii, Yldrmn kazandk demesi, stanbul Gönül belediyecilii kazand afileri ile donatld. Biz mücadelemizi verdik. Yüz binlerce görev yapan insan arkadamn hakk var.

YSKnn böyle içtihad yok. Bu süreç bir kurgudur. AA ile görümedim demek doru gelmiyor. AA ilerine gelmedii için verileri kesti.

Biz demokrasi mücadelesi veriyoruz. Kul hakk yiyenlere kar mücadele veriyoruz. stanbulda temiz yönetimin mücadelesini veriyoruz. AK Partili kardelerimden de oy istiyorum.

Küçükkaya: Ben 31 Martta Binali Yldrma oy verdim ya da sanda gitmedim. Ben neden Yldrma oy vermeliyim?

Yldrm: Biz açkça bu seçim sonras yaanan olaylara ilikin hukuk mücadelesi vererek hakkmz aradk. Biz çok istemedik tekrarlanmasn. Tamamnn saylmasn engellemeseydi CHP, seçim yenilenmezdi. Biz birbirine yakn oy aldk. En son saym ii bittikten sonra aradaki fark 13 bin 729.

AA ile görümedim, görüsem görütüm derim. Her eyi tolere ederim Ekrem Bey, yalana tahammül edemem. Bakanlarla görümem sanki alg oluturulmay çallyor, her zaman görüürüm. Neyi ispat etmeye çalyorlar? Bakanlar seçim sonucunu mu deitirdi?

Küçükkayadan Binali Yldrma: Sosyal medyada 25 yldr stanbulu yönetiyor, 17 yldr da merkezi yönetim partinizde. Bu vaatlerin neden imdi yapld tartlyor...

25 yldr biz stanbula çok hizmet verdik. AK Parti belediyecilii stanbula çok ey kazandrd. 94te kii bana 14 litre imdi 101 litre su veriliyor.

Atk su artma oran yüzde 9du, u anda yüzde 99,5. Yeil alan 10 milyon metrekareydi, imdi 62 milyon metrekare.

32.700 yolcu says varken, 4 milyon 505 yolcu.

Su indirime önce kar çkld mamolu dediinde...

Su indirimi bizim vaadimizde de var. AK Partinin önerisi ile ve ittifakla meclisten çkt. Ve bizim önerdiimiz haliyle çkt.

(mamoluna) 18 günlük bir belediye bakanlnz oldu...

mamolu: Ekrem Beyin yalan konutuu cümlesine programa olan saygmdan müdahale etmedim. Ben yalan konumam, kimseye de böyle ithamda bulunmam. 6 ilçede yaplan oluan fark nedir? oluan fark 469.

Asl fark geçersiz oylardan. Geçersiz oylar geçerli saydnz. Verdiimiz vaatleri tek tek yerine getirdik. Ulam indirimi vaadimizi kopyaladlar.

20 saniye alacam var. Tabii ki yapacaksnz. Sayn Cumhurbakan belediye bakan oldu. yi de bir dönem geçirdiler o zaman. Bunlar inkar etmenin anlam yok. Su indirimi, ulam indirimi bizim önerimiz. Biz taahhüt ettik, yerine getirdik. Bence alklasalard, daha makbuldü. Ama kopyada çekseler, zaten öyle olmaldr.

Binali Yldrm, mamoluna soru soruyor

Küçükkaya: Ekrem Bey, Binali Beye bir soru sorar msnz? Ondan da rica edeceim.

mamolu: Tekrar soruyorum, sayn Yldrm AA o akam yaptklar sizin için ne ifade ediyor? Bunun cevab benim için çok önemli.

Küçükkaya: Anladm uysa bu açk oturumda 31 Martta arlkl olarak

mamolu: Kstlama m getiriyorsunuz?

Küçükkaya: Hayr

mamolu: çinde birkaç soru birleebilir. Bakanlarla yaptnz görümeleri çok doal ve normal karlarken AA ile hiç görümediinizi ifade ediyorsunuz. Sabaha kar stanbul Büyükehir Belediyesinin bilboardlar gönül belediyecilii kazand talimat kimin tarafndan verildi? Ben çaldlarn kim olduunu merak ediyorum.

Yldrm: Bunu AA açklamal. Normal bir ey deil, kabul ediliyorum ama bunu ben deil AA açklanmal. 25 tane AK Parti kazanm stanbulda. Büyükehir Belediye Bakan meclis üyelerinin 180 tanesini kazanm. Millet ttifak 130 tane kazanm. Seçimi kaybettik mi diyecektik? Ayrca büyükehir belediyesinde 50 fazla meclis üyesi kazanmz. Anlamakta zorlanyorum.

mamolu: Sorum anlalmad, bilboardlara afileri niçin asld. Talimat kim verdi? Bu doru mudur? Yaplmal myd?

Yldrm: Herhalde anlatamadk arkadaa, Ekrem Beye. 39 belediyenin 25ini AK Parti, nüfusun yüzde 65ini tekil ediyor, kazanmz. 310 üyeliin 180ini kazanm. çounluk Cumhur ttiaknn. Sonuç buyken kaybettik mi diyecektik. O afiler partimiz tarafndan asld. Nitekim bir iki gün sonra onlar da astlar. Daha YSK karar verilmemiti.

Yldrm, mamoluna soruyor

Küçükkaya: imdi Binali Bey size soracak. 3 dakikalk yant verdikten sonra molaya gideceiz. Siz bir soru sorun, mamolu yant versin. Sonra 10 dakikalk araya gideceiz.

Yldrm: Siz gelir gelmez hemen büyükehirin veri tabann kopyalama talimatn neden verdiniz? Bunun Kiisel Verileri Koruma Kanununa aykr olduunu bilmiyor muydunuz, hukukçularnz sizi yanltt m?

mamolu: Sayn Yldrma unu hatrlatmak isterim. Bu soru sayn Yldrma soruldu ve u cevab verdi, Bir belediye bakan belediyesiyle ilgili her türlü ilemi yapabilir dedi.

Yldrm: Devamn neden okumuyorsunuz?

mamolu: Bu cevab verdi kendileri. Tekrar izah ediyorum. Bu bir veri yedekleme ilemidir. Veri kopyalamas yaplr ve yaplr. Verdiimiz talimat da 31 Aralk, 31 Mart yani seçim gecesi. 18 Nisan bize mazbatann teslim edildii gün. Bunlar milat kabul edilerek veri tabanlarnn yedeklenmesi ve korunmas. Afaki deiiklik yaplabilir, bize de ihbarlar geliyordu. Kald ki yapamadk, yetimedi. Kald ki hukuksuz bir karar. Ancak veri yedekleme, yani bu kadar basit, kolay bir ilemi baka bir yere tamak.

Küçükkaya: Güvenlik açsndan riski yok mu?

mamolu: Hiçbir riski yok. Bu yine stanbul Büyükehir Belediyesinde olacakt. Yani ajanlar basm vs. yazk günah. Böyle kavramlar üretmek, sayn Yldrma süreci daha iyi analiz etmesini dilerim, talep ederim. Bunu da uyar olarak söyleyeyim, Bir belediye bakan belediyesiyle ilgili her türlü ilemi, incelemi yapabilir. Bu basit kavramla kendisine ifade etmek isterim.

Yldrm: Ben mutlaka cevap vermek isterim. çarptma var.

Küçükkaya: Burada moderasyon var. Ben sizlere adillikle salyorum. Dönüte size bununla ilgili söz hakk tanyacam. Sevgili Türkiyem 10 dakika ara, daha sonra ayn mantkla, mümkün olduu kadar bütün sorularn sorulduu demokrasi meydan devam edecek.

-CANLI YAYIN YENDEN BALADI-

Küçükkaya: Bu tarihi günde 16 Haziran 2019 Pazar akamnda demokratik hayatmz bakmndan çok önemli kritik bir kavaktayz. imdi arlkl olarak ekonomi konularna da deineceiz ama stanbul için önem arzeden konular var. Sayn mamolunun 18 günlük belediye bakanl süresi içerisinde veri kopyalamasna ilikin olarak sorulmutu. Sayn Yldrm bir söz hakkm var demiti. Sayn Cumhurbakan Tacikistanda açklama yapt. Nihayetinde bu bir stanbul seçimi, kazanan göreve gelecek dedi. Sonuca herhangi bir itiraznz olacak m?

Yldrm: Vatandalarmz bilsin biraz teknolojiyle aram iyidir, bu internet altyapsn biz yaptk. Veri yedekleme ayr kopyalamak ayr itir. stanbulun bilgileri yedekleniyor. Veri yedeklemesi yaplmadan hiçbir ekilde veri saklanamaz. Bu güvenlik meselesidir. Bilgisayarnzda bile yedekleme sistemi vardr. Benim söylediim cümlenin ön ksmn Ekrem Bey ifade etti. Efendim tabii ki belediye bakan her eyi inceleme yetkisi var. Ancak devam var niye kopyalama ihtiyac duysun. stedii zaman istedii bilgiyi maiyetindekiler alr getirir. Benim söylediimle burada ifade edilen ayn ey deil. Kald ki mahkeme karar da onu da tanmyor gibi ey, öyle de bir alg, o mahkeme karar da yanl dedi. Onun ilgisiz dedii, Eyüpten seçilen stanbul Büyükehir Belediye Bakan Meclis Üyesi avukat. Bu veri kopyalama ilemi bir FETÖ taktiidir. Geçmite bunu FETÖ yapt. Üç tane dardan uzman da görevlendirme yapt. Bu bal bana fecaat bir eydir. Devlet umurunda böyle bir ey yok. Dardan adam tayin edip en hassas yerlere, kozmik odalara tayin edemezsiniz. Seçim sonras saymda da itiraz süreci icap ederse yine olur. Bu sefer belki biz etmeyeceiz sayn Ekrem Bey edecek. Ben iki taraf için de normal olduunu düünüyorum. Umarm itiraz gerektirmeyecek bir fark olur.

mamolu: Bu soru hl yantlanmad: çaldlar, kim çald?

Küçükkaya: Seçim sonuçlarn tanyacak msnz?

Yldrm: Seçim sonucunu kabul etmemek gibi bir lüksümüz mü var? Her seçimin sonucunu kabul ederim. Seçim sonunda itiraz edilmesi gerekirse olur. Belki bu sefer biz deil de Ekrem Bey itiraz edecek.

mamolu: Elbette ki seçimlere itiraz haktr. Uydurma gerekçelerle itiraz yapmayz. Dolaysyla bizim sürece dair eletirdiklerimiz bunlard.

çaldlar sorusu cevaplanmad. Bilmiyorum olmaz. Binlerce insan tarafndan tekrar edildi; cami avlusundan miting alanlarna kadar. FETÖ uygulamalarnn nasl olduunu bilmem, tecrübem yok.

Veri kopyalama ilemi, bakanlklarnn dna çkarlmamas karar net iken kstl seçmenlerin listeleri AK Partinin verilmesidir. Bizim yaptmz ilem çok masum bir ilem. Yldrm da eminim bunu biliyor. 23 Haziranda yüz binlerce insann katksyla güvenli olacaktr.

Orduda VIP krizi

mamolu: Trabzon memleket ziyareti, Karadeniz illeri ziyaret. Miting deil bayramlama çarsyd. Muazzam bir bulumaya dönmütür. Bu muazzam süreç bir tuzakla sona erdirilmek istendi. Benim nasl sükunete davet ettiim belli, annemin dütüü durum belli. VP süreçlerinin net olarak düzenlenmesi gerekir demek ki. Geçenlerin haddi hesab yok. Trabzon VPden geçtim, Ordudan neden geçirilmek istenmedim bilmiyorum. Sayn genel bakan yardmcsna ne dediimi biliyorum, valiye ne söylediimi biliyorum. Bu stanbulun konusu deildir. Basitlemitir demek hakaret mi, hakaret etmedim. Bize Yunan, Pontus, terörist dediler.

Yldrm: zmir seçimi çok geride kald. 17-25 Aralkn gölgesinde seçim geçirdik. Seçimin kaybedini kazanan yok. Antkabire gidip belediye bakan olarak imza atsa da. Hayretle izliyorum, Ekrem Bey bu çarptmay alkanlk haline getirdi. Yalan denilmesine kzyor. Sorular almadm. Sonra siz de yalanladnz. Saadet adaynn çocuu iten atld dedi, yalanlad. En yakn arkada Portakal bile Ordu iini söyledi.

Özür dileseydi. Valilikten özür dilemesi gerekirdi demiti, stanbullular ve milletten özür dilemesi gerekir. çünkü millete yalan söylemitir. Ben stanbula güveniyorum.

Yldrm: stanbul Türkiyenin özetidir. stanbulda 81 vilayet var. Rengarenk. Biz stanbula çok güzel hizmet yapacam.

Küçükkaya: KSVnin müzik açlndaym. Bana çok sayda mesaj geldi. Ben kimseye soru vermedim. Fatih Altayl, sizin sorular istediinizi, sorular verdiimi ve mamolunu arayp size de vereyim mi dediini söyledi. Onu açklamak istedim. Engin Altay ve Mahir Ünal ile konutuk ertesi gün.

mamolu: Yldrm yine yanl bilgilendirmitir. Yalan söylemitir cümlesini üstüne basa basa ifade etmitir. Benim ifadem de smail Küçükkaya yok. Bana gelen bilgi kar tarafndan sorularn belirlenmesi, moderatöre verilmesi eklinde. Ben bunu kabul etmedim. Bu konuma siz yoksunuz. Yalan söylemitir dediniz, ben sabrla dinledim. Benim oradaki ifadem nettir, kötü söz sahibine aittir diyerek kapatalm.

Küçükkaya: Bir Saytay raporu var. Son 5 ylda 753 milyon bir zarardan bahsediliyor. Son zamanlarda çok tartma konusu vakflara ayrlan son 1 ylda 308 milyon lira. Belediye bakan olunca siz nasl yapacaksnz?

Yldrm: Saytay raporunu gördünüz mü smail Bey. Saytay raporunda öyle bir rakam yok. 108 milyon mu ne. Bu yalan. Yalan olduu stanbul Büyükehir Beledise tarafndan açkland.

Küçükkaya: Saytaydan hiç yalanlama gelmedi.

Yldrm: Geldi, onu bilmenizi isterim. Maalesef yeterince bu konu duyurulamad. Onlarn yerine biz duyurmak zorunda kaldk. Böyle bir ey yok, ksacas yalan. Hadi doru deil diyelim, Ekrem Bey alnmasn. Nitekim o televizyon programnda bir düzeltmeyi yapnca doru deilmi dedi ve geçi yapt. Deerli arkadamz bu konularda daha ilkeli davranmasn beklerim. Bu güne kadar ortaya atp, kafa bulandrmaya çalp, bütün meselelerin doru olmad ortaya çkt. Bunlar tek tek sayarm. Ama ben zul duyarm. Ama biz stanbulu konuamadk. Vakflarla ilgili de açklamalar yapld. Zaten belediyeler vakflara nakit kaynak aktaramaz.

Küçükkaya: Arazi verir

Yldrm: Bu vakflar eitime destek veriyor, sosyal sorumluluk projeleri yapyor. Yaptklar i tamamen kamu yarar. FETÖnün beyin ykamak için gençleri devirip, 15 Temmuzu bamza sardysa bu vakflar da o tehlikeyi bir daha yaamamak için bu ileri yapyor.

mamolu: stanbulun en büyük sorunu yoksulluk. Kul hakk meselesini çok önemsiyoruz. Saytay denetiminden çkan raporu arzu ederse sayn Yldrma takdim ederim. ETT ve SKde 753 milyon TLye ulatn söylüyor.

Küçükkaya: (Binali Yldrma) Saytay raporunu siz okudunuz mu?

Binali Yldrm: Yok ben okumadm.

mamolu: Yanltlm olabilir, aldatlm olabilir. stanbulun bilboardlara cevap yazdlar. u an bir seçim süreci, bunu kimler asyor. 23 Hazirandan sonra ona karar verir. Sadece BBye ait, ihtiyaç fazlas araç kullanma 1810 araç. 7 personele bir binek araç düüyor. Tasarruf yapacaz, ekonomik seferberlik balatacaz.

Benim uzaktan yakndan hiçbir alakam yok. Sayn Yldrm çok talihsiz bir ey söyledi. Belediye var, yurtlar için. Ensar Vakfna 29 milyon verilmi. Ben yapamyor muyum da bakasna ihtiyaç duyacam. Ben her kesimden vakfla ibirlii yapm belediye bakanym. Temiz vakflarla ibirlii yaplabilir ama yurdu belediye yapar. Yurdu belediye yapar. Kadnlar için de erkekler için de ayr ayr yapacaz yurtlar. BB olarak yurtlar yapacaz, eitime destek vereceiz, kreler açacaz.

Bizim o ilerle iimiz olmaz. Devletine inanan bir ahlakmz var. Bizim terör örgütünün hiçbirisi ile zerre ilikimiz olmaz.

Binali Yldrmn vaatleri

Küçükkaya: Ekonomide skntl süreçten geçiyoruz. sizlik ciddi problem haline gelmi. stanbul gibi dünya metropolü kent yoksulluu gibi bir kavramla kar karya gelmi. Siz seçilirseniz ne yapacaksnz?

Yldrm: Temiz vakflara veririz diyor. Deterjanla ykayarak m? Hiçbir ekilde belediyeler bu kurululara nakdi destek olamaz.Vakflara destek olmak yanl bir ey deil. nsanlar bir araya getiriyorlar, ihtiyaçlarn görüyorlar. Bu vakflara nakdi bir kuru verilmemitir. Burada alg operasyonuna gerek yok. Memnun oldum FETÖye yönelik beyanatndan. 15 Temmuzda ehit verdik. FETÖ örgütü ile mücadele devam edecek, hukukun içinde kalarak.

Ekonomik bir sknt çekiyoruz. Bu da insanlarn hayatna bir ekilde yansyor. stanbul Avrupann 13. büyük ehri. Gelen turistin üçte biri stanbula geliyor. Gelecek be ylda 500 bin istihdam salayacaz. Tuzlada biyoteknoloji vadisi kuracaz, 50 bin kiiye istihdam salayacaz.

Ayrca bir teknoloji üssü kuruyoruz. Yapay zek merkezinden gençler istihdam edilecek. stihdam miktar da 24 bin. Pendikte bir teknoloji gelitime merkezi olacak. Örnei, Singapurda var. Atatürk Havaliman, millet bahçesi ve kongre merkezi olacak. Buradaki amacmz Avrupann 50 milyonluk fuar kongre turizminin yüzde 10u.

mamolunun vaatleri

mamolu: Ben temiz vakflarla ibirlii yapacam dedim, vakflara vereceim demedim. Her eyi konumaya hazrm. Bu ehrin yoksulluu var. Bu ehrin 3 gencinden biri isiz. Yüzde 15i am bir isizlik. Bu belediyenin parasn israf ettirmeden tasarrufla deerlendirerek kullanmaktr.

Biz açlk snr altndaki ailelere 2020 TLye kadar maddi destek salayacaz. Eitim destek paketinin içinde 500 bin örencimiz var, isizlik destek paketimiz var. sizimiz yannda olacaz. Bölge istihdam ofislerine kayt yaptran 200 bin insana yardmc olacaz. 25 ya alt örenc olmayan gençlere de yüzde 40 indirim yapacaz.

Küçükkaya: stanbulda yaayan bir Kürt kardeinizin size oy vermesi için ona ne dersiniz?

mamolu: Yoksuldan, sosyal politakalardan bahsettim. Türk kökenli, Kürt kökenli demiyorum. 16 milyon stanbullu diyorum. Partizanl BBden söküp atacaz. Parti hizmet için bizim için araç. Bakrköylü çocuk ile Esenyurt çocuu eitleyeceiz.

Bu kadar keyifli bir ehir ina etme peindeyiz. Benim söylediim Gönül belediyecilii kazand afii neden asld. Partizanln yok edilmesi için sayn Yldrmn da mücadele etmesi gerekir.

Yldrm: Biz hizmet yaparken stanbulda ve Türkiyede. nsanlarn etnik kökenlerine, inançlarna bakmayz. nsanlarmza hizmet götürürken herkese ayn hizmet götürürüz. Particilik seçimlerde kampanyada parti vardr. Kampanyada partimizin söylemlerini dillendirirsiniz, seçim bittiinde rozetinizi çkarp hizmet yaparsnz. Biz partizanlk yapyorsak, adres bizeyse bunu iddetle reddederim. zmirin toplu tamas ZBAN CHP belediyesiyle beraber yaptk. çevre yolunu, Konak tünelini yaptk. zmir-stanbul yolunu yapyoruz. Süre 2,5 saate düecek. Partizanl iddetle reddederim. 81 vilayetten stanbula gelen bütün hemehrilerimize 780 bin kilometrekare vatan toprann her köesinden stanbula gelmi, buray evi, iyeri yapm, çocuklarnn geleceini düünen 15 milyon stanbulluya hizmet için varz. stanbulluya yaplan hizmet asla israf deildir. stanbula 1994den beri hizmet ediyorum. DO Genel Müdürü yaptm. 4,5 ylda DOyu dünyada kendi snfnda 1 numara yaptm.

Mal varl beyannda bulunacaklar m?

Küçükkaya: Bu akam olaanüstü bir iyilik yaptnz. Medeni cesaretinizi gösterdiniz. Sosyal medyada çok konuulmu. Her ikisinden mal varlnz açklamanz istiyorlar. Siyasete girmeden önce ne kadar paranz vard, imdi ne kadar. Belediye bakan seçilirseniz mal varl beyannda bulunur musunuz?

Yldrm: Mal varl beyannda bulundurmak bizim keyfi, ihtiyarmzda deil. Mecbursunuz. Kamu adna hizmet görüyorsanz, memur dahi olsanz, mal varl beyannz olacak. 16 yldr malvarl beyan veriyorum. Her sene deiiklik olursa yeniliyoruz. Kamuoyuna açklama diye bir adet yok. Benim açmdan hiç farketmez. Ama herhangi bir dava konusu oldu mu malvarl mahkeme tarafndan talep edilir, dosyaya konur. Benim açmdan bir sakncas yok. çocuklarmn mal varlnn zaten bir korumas falan yok. Onlar ticaretle urayorlar, onlarnki kamuya da açk. Herkes bakar. Bu konuda davalar da oldu. Birçok davalar kazanld. Biz hiçbir ekilde malvarlmz, geçmiimizle, yaptklarmzla her zaman hesap verdik, bundan sonra da vermeye hazrz. Hem burada hem öbür tarafta.

Küçükkaya: Siz efendim. Binali Bey, böyle bir adet yok. Siz kamuoyuna açklar msnz?

mamolu: Sayn Yldrmn açklad gibi kamu görevlisi olmamzdan dolay mal beyanmz veriyor. Ben de 5,5 yldr her yl yenileyerek veriyoruz. Hatta büyükehir belediye bakan seçildikten sonra beyan etmitim. Yeni bir süreç, yeni bir ahlak anlay. Belediye bakan, milletvekili olmak, bakan olmak bir meslek deil. Hepimiz bir görev yerine getiriyoruz. Baka görevler de nasip olabilir. Erdemli, ahlakl süreci iyi yönetebilmek, hesap vermek adna dürüstlüümüzü ortaya koymak adna, bu önerinizi aynen sayn Yldrm gibi zevkle kabul ediyorum. Tabii ki ailece olmal. Ben var, eim var, babam, çocuklarm var.

Suriyeli mülteciler

mamolu: Mülteci konusunu biz iyi yönetemedik. Mülteci konusu bir takm evrensel hükümler tar. Türkiyemiz yalnz braklmtr. 16 milyon ehirde nasl sessiz kalabilirsiniz? Mülteci insanlarn envanterini çkarp çocuu ve kadn koruyacaz. nsanlk d uygulamalar desteklemiyorum, kendi partim de olsa. Nerede yanl yapyoruz? Ülkenin her yerine dalmamalyd. Belediyelere düen görevler nelerdir? Biz uluslararas alanda da güneyde yaanan olaylarda bar sürecine katk sunmalyz. stanbulun sokaklar tehdit altnda, insanlar ekmeklerinin elinden alndn düünüyor.

Yldrm: Suriyede savatan kaçp bize sndlar. Bu iin balangc böyle oldu. Bunlar geçici koruma statüsünde. Bunlarn hepsinin kayd var. Uluslararas camia gerekli destei vermedi.

Akdenizden snrlarna ulaanlar oralarda açla terk ettiler, denizde boulmalarna göz yumdular. 500 bine yakn Suriyeli gitti. Fratn dousunu temizleyip dierlerini de göndereceiz.

Baz bölgelerde say fazla. Burada bir asayi sorunu, stanbullularn rahatn kaçran iler karrlarsa, hiç kusura bakmasnlar tutar göndeririz.

BBde mültecilerle ilgilenen bir birim var. Birimi güçlendirebiliriz.

Küçükkaya: Kadnn toplumsal hayatta güçlendirilmesi meselesi çok önemli. Her ikiniz de einizle geldiniz. Kre mesela...

Yldrm: Kadnn i hayatna katlmas, toplumda etkin rol almasnda ciddi bir art var. Siyasette de art var. Üniversitede kz örencilerin erkek öretmenlerden fazla. Hkimlerin says erkeklerle hemen hemen ayn sayda. Bizim younlamamz gereken ev hanmlar.

Onlarn da sosyallemeleri lazm. El emei ürünlerini alacaz. stanbulun 961 mahallesi var 300ünde kre yok. 955 tane kre yapacaz. Ev kadnlar gözü arkada kalmadan çocuklarn brakabilecek. Ekrem Beyde de bu vaatler olabilir.

Birçok vaatler zaten halihazrda belediyenin yapt eyler var. Ekrem Bey, Beylikdüzünde 11 tane kre vaadi vermi, 1 tane yapm. Önemli olan vaat vermek deil gerçekletirmek.

Siyaseti kalitemiz konusunda yine bir yorumda bulundu. Kalite yorumu yapnca incitici oluyor. Bu ho bir yorum deil. Beylikdüzü halk bizim neler baardmz hususta net bir refleks ortaya koymutur. Bugün vaad verme konusu bize aittir, sayn Yldrma ait deildir.

Yldrm: Bu ne biçim laf, ben de belediye bakan adayym

Küçükkaya: Söz vereceim efendim

mamolu: Siz yönetimdesiniz zaten. O anlamda vaad bize yakr. Siz bir ey yapmamsanz, kadnla ilgili eylemleriniz yeterli deilse bunlar vaad haline getirirseniz sevindirici. Sayn Yldrmn bizim vaadlerimizi takip etmesi sevindirici. u anda bizim söylemlerimiz üzerine oturmutur. Biz insana, kadna, çocua gençlerine oturduk zemini. Hzlca 150 kre açacaz. Kadnlarn söz hakk olma meselesi. Kadn istihdam. Kadn emek ofisleri. Satn alma garantisiyle kadnlarn çalabilmesine frsat tanmak. Annelere 0-4 ya aras bebekleriyle ücretsiz dolama hakk salayacaz. Bütün sosyal tesislerimizden yüzde 40 indirimli yararlanma hakk salayacaz. iddeti önleme kriz merkezi açacaz. çocuu ile beraber kadn özellikle ihmal ve istismar meselesi üzerinden destekleyeceiz. Mahalle evlerimizde bu ayn zamanda mahalle meclisi kavram içeriyor, iki sosyolog istihdam salayacaz. Tüm bu söylediklerim özellikle ev kadnlarna olaanüstü bir hizmet yapacaz.

mamolu: Siyasi kalitemiz konusundaki yorum ho deil. Beylikdüzü halk net bir refleks kullanmtr. Vaat verme konusu bize aittir, 25 yldr yönetiyorlar. Sayn Yldrma unu söylemeye çaltm, yönetimdesiniz zaten siz bir ey yapmamsanz, vaat haline getirmiseniz bu sevindirici. Biz hzlca 150 kre açacaz.

Kadnlarn söz hakk olmas meselesi. Kadnlarn çalabilmesine frsat salamak. Kadn sal tarama merkezi, kadn snma merkezi açacaz.Mahalle evlerimizde, 2 sosyolog istihdam salayacaz, çocuk istismara ve iddetle ilgilensin diye.

smail Küçükkaya, sosyal medyada gelen tepkiler üzerine Binali Yldrma sordu: FETÖ okullarnda eitim gördünüz mü, yurtlarnda kaldnz m?

Yldrm: Yok, ben ne örgüt eleman, ne de yurtlarnda kalmlm yok

çevre vaatleri

Küçükkaya: çarpk kentleme, yaplama ikinizden de bunun yantn merakla bekleyeceim.

mamolu: çeriklere yön çizebilmek adna kaç sorumuz kald

Küçükkaya: Son bir soru. Benim bir tane özel sorum var bitiyor.

Yldrm: Biz ulam konumadk. Trafii konumadk. çevreyi, otopark daha birçok konuyu konumadk.

Küçükkaya: Devam edebiliriz efendim. stanbulun ba baa kald çarpk kentleme, betonlama, deprem alanlar kalmam, AVM olmu, rezidans olmu. Nasl çözeceksiniz Ekrem Bey?

mamolu: istanbulun yönü yok. Gittii yer ile ilgili bir tanm yok. Kaç milyon olacak stanbul? stanbul ehrinin yönünü çizeceiz. lk 1 yl içerisinde mevcut durumu belirleyeceiz. 2030 ve 2050 hedefleri. stanbulun krsal kent planlamas önemli. Yeil alan konusunda stanbul Türkiye ve dünyann en skntl metropollerinde birisidir. Biz 15 vadide yaam vadisi açkladk. Bizim 30 milyon metre karelik bu ehre katma konusunda bütün toplumla anlatk. Bu ehri yönetenler, 25 yldr bu kenti yönetenler bu kente ihanet ettik cümlesini ben söylemedim. Bu ehrin birçok ilçesinde yeil alanlarn yok edilerek, imara açlmas. Özellikle deprem toplanma yerlerin yok edilmesi. Bu ehrin deimez kurallarn var edeceiz.

Küçükkaya: Sizinle devam edelim efendim...

Yldrm: ehrin nefes almas, insanlar binalardan bunalp, yeil alana kendini atacak yer bulmas lazm. Bizim 20 tane yeil koridor projemiz var. Silivriden Pendike kadar devam ediyor. stanbulun dereleri bunlar. Yaplamadan dolay bir ksm ad kald kendisi yok. Biz bütün bu dereleri ihya edeceiz. 37 milyon 500 bin metrekare ilave yeil alan kazanm olacaz. Bu alan hem derenin etrafnda yürüyü alanlar, bisiklet alanlar, piknik alanlar olacak. Buradan da yatayda millet bahçelerine geçi olacak. Her mahallede 200 metre mesafede bir çocuk park olacak. Sonra semt parklar, millet bahçeleri bu koridorlarla entegre olacak. Kuzey ormanlarna eriimi bu koridorlarla salayacaz veya kuzeyden Marmaraya inii salayacaz. Buralar depremde geçici barnma alanlar olarak yaplacak. Bu heyecan verici proje ve çok kolay yaplabilir bir projedir. stanbulun kii ba yeil alan 10 metre karenin üstüne çkm olacak. Dikey yaplama hem sosyallemeyi hem kentin kimliini ortadan kaldryor. stanbulun bu dikey yaplamasnda ilçeler baznda 22 ilçede younlam ve bu 22 ilçenin 18i CHPli belediyeler. 4 tanesinde AK Partili belediyeler var.

Gençlere yönelik vaatleri

mamolu: Gençlerin üniversiteden sonra ie girmesine kadar takip edilmesi gereken bir konu. 400 TL üniversite bursu vereceiz. Yurt yapacaz. Bizim kimseye ihtiyacmz yok.

Gençler stanbuldan baka ehirlere kaçmayacak. Beyin göçü yayoruz. Bizim gençlerimiz stanbulda hayal kuracak.

350 bin gencin Ekrem abisi olacaz.

Biz bu kenti eriebilir, vicdanl hale getireceiz. Yal ve engellilere acil durum bileklii getireceiz

Yldrm: Gençler benim kankam. çok da güzel tepkiler ald. Gençler için en baba müjde 10 GB internet. Uluslararas E-spor olimpiyatlarn stanbulda yapacaz.

Üniversiteye hazrlanan, örencilik vasfn kaybetmiler de indirimden yararlanacaklar.

sizlere de ulam destei vereceiz.

Ben bursu yazmadm. Belediyeler bursu veremiyor. CHP, AYMye götürdü. 75 bin örenciye nasl verecek bilmiyorum.

Ulam vaatleri

Yldrm: Ulam benim iim tevazuya lüzum yok. 16 yl boyunca Türkiyenin her yerini donattk. Yurdun her köesini adeta a gibi ördük.

Biz 2024e kadar insanlarn trafikte yarm saat kazanmasn salayacaz. Yapacamz rayl sistemle. Minumum 50 kilometre rayl sistem yapacaz.

Yüzde 30 artm olacak. Bu en önemli projemiz. Edindiimiz tecrübelerle kolaylkla yapacaz

Ciddi anlamda metrobüste biraz rahatlama oldu marmaray ile.

Akll metrobüs araçlar ile deitireceiz, kapasiteyi yüzde 50 arttracaz.

Levent ile Mahmutbey arasndaki metroyu bir sene açacaz. Marmarayda çüreyen vagonlar külliyen yalan.

mamolu: Bütüncül yaklamla ulam sorunu çözülecek.Biz bütün aktörle birlikte çalacaz. Biz taksicinin, minübüsçünün köprüleri ücretsiz kullanmas için giriimde bulunacaz. Sayn Yldrm, ulamda Türkiyeyi hallettim dedi. stanbulu halledemediler. stanbul durakta bekleme süresi 20 dakikay harcyor. stanbullu günde 91 dakika harcyor. Marmaraydan geçtim. 70lerden fizibiletesi balayan proje kendileri döneminde bitti.

Senede sadece 8.3 km yapabildiler. Deniz ulam yüzde 10lardan yüzde 3e dütü. Yaam vadilerini eriebilirlik salayacaz.

Adaylarn son sözleri

mamolu: Buradan çkta kendileri de uygun görürse, iki hanmefendinin yanmzda olduu bir fotoraf vermek isterim. Bu ehrin kucaklamaya, bulumaya ihtiyac varç. ehirlerden hak, hukuk, adalet, erdem kavramlar balar. Ben kimse ile ilgili konumadm. Söz verdiim gibi 6 aydr temiz dil kullanyorum. Bu ehrin aklla, bilimle eit paylaarak, effafl hkim klarak muazzam bir kent yaratacaz.

Biz 31 Marttaki sürecin hak, hukuk ve adalette bulumas için çabamz gösteriyoruz. Herkes sanda gitsin, demokrasi bayramn bizimle paylasn. Ben her ey çok güzel olacak diyorum.

Yldrm: stanbul müjdelenmi bir ehirdir. 15 milyon insan yayor. Bir ksm vatandamz Anadoluya gidiyor. 16 yl ülkeme dolu dolu hizmet yaptm. Bu ehir beni Binaliden Binali Yldrm yapt. Bu ehre çok güzel hizmetler yapmaya hazrm. Daha önce yaptklarm yeni yapacaklarm taçlandracam. Ulam sorununu 5 sened e çözeceim. Eziyetten keyfe dönütüreceim.

Avrasya, üçüncü köprü ve Marmaray olmasayd adm bile atlamazd bu ehirde.

Vatandalarmza son sözüm: Sanda gitsinler. Ben de Ekrem Beyi çaya davet ediyorum.

Ana Sayfaya Git