Kritik zirvede Türkiye damgası

NATO zirvesinde deyim yerindeyse diplomasi rüzgarı esiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok devlet başkanı ile peşi sıra görüşmeler gerçekleştirdi, Biden'de sıcak samimi görüntüler verdi.

Haberler 15.06.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk görümeyi Fransa Cumhurbakan Macron ile yapan Erdoan, daha sonra ngiltere Babakan Johnson ve Almanya Babakan Merkel ile görütü. NATO Zirvesinin resmi açl gerçekleirken Erdoan ve Bidenn açl törenindeki yaknlamas dikkat çekti. ki lider, aile fotoraf çekilirken bir araya gelip samimi bir sohbette bulundu.

Tüm dünyann haftalardr merakla bekledii NATO Zirvesinde geri saym sona erdi. Kritik zirve için Belçikann bakenti Brükselde bir araya gelen dünya liderleri, önemli görümelere imza atyor. Zirvenin en önemli balklarndan kabul edilen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile ABD Bakan Joe Biden görümesi önceki bir dizi temaslar yapld.

AçILITA ERDOAN BIDEN YAKINLAMASI

Erdoan ve dier liderler NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafndan karland. Tüm liderlerin tek tek karlanmasnn ardndan sosyal mesafe kuralna uyularak aile fotoraf çektirildi. Erdoan, toplant balamadan hemen önce ABD Bakan Joe Bidenla bir süre sohbet etti.

Cumhurbakan Erdoan, NATO Karargahnn içindeki avluda çektirilen aile fotorafnda, ABD Bakan Joe Biden ile ngiltere Babakan Boris Johnsonn arasnda yer ald. Aile fotorafnn çektirildii alandaki dijital kulede NATOya ilikin video gösterimi yapld. Cumhurbakan Erdoan, daha sonra dier liderlerle NATO Zirvesinin ana oturumuna katld.

Erdoan zirvede ilk olarak Macronla görütü. ki liderin NATO Zirvesi kapsamnda NATO Karargahndaki görümesi basna kapal olarak gerçekleti ve yaklak 52 dakika sürdü. Erdoan, Macron görümesinin ardndan ngiltere Babakan Boris Johnson ile görütü.

GÖRÜME SONRASI MACRONDAN LK AçIKLAMA

Görüme sonras açklamalarda bulunan Macron, Twitter hesabndan paylat mesajda, NATO zirvesi öncesi, Cumhurbakan Erdoan ile ba baa uzun bir görüme yaptk. Açklk, sayg ve talep için. ifadesini kulland.

Elysee Sarayndan yaplan açklamada, Macron ile Erdoann, Suriye ve Libyadaki sorunlarla ilgili birlikte çalmann gereini ele ald belirtildi. NATO Zirvesi kapsamnda bir araya gelen iki liderin, NATO Karargahnda basna kapal gerçekleen görümesi 52 dakika sürdü

NGLTERE VE TÜRKYE MUTABIK KALDI

Erdoan ile ngiltere Babakan Boris Johnsonn NATO Zirvesi srasnda yaptklar görümede, iki ülke arasndaki ilikiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinletirme konusunda anlatklar belirtildi.

Babakanlk Ofisi 10 Numaradan yaplan açklamaya göre, Johnson ve Erdoan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadeleyi ve ülkelerindeki alama çalmalarn ele ald.

Liderler, salgn yenmek için birlikte çalma ve ngiltere ile Türkiye arasndaki seyahatin yeniden balamasnn önemi üzerinde mutabk kald. Erdoan ve Johnson, ngiltere ve Türkiye arasndaki ilikiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinletirmek için çalmaya karar verdi.

Babakan Johnson ve Cumhurbakan Erdoan ayrca Suriye, Libya ve Afganistan da dahil olmak üzere bir dizi d politika konusunu da görütü. Bu arada Johnson, Dou Akdenizdeki gerilimin azalmasn memnuniyetle karladn belirtirken, Kbrsta Birlemi Milletler (BM) öncülüünde bir çözüme ulamann önemini vurgulad. Erdoan ve Johnson, NATO Zirvesi kapsamnda NATO Karargahnda görüme gerçekletirmiti.

MERKEL LE GÖRÜME

Cumhurbakan Erdoann, NATO Zirvesi kapsamnda Almanya Babakan Merkel ile bir araya geldi. Erdoan ve Merkelin NATO Karargahndaki basna kapal görümesi yarm saat sürdü.

Görümede, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile Milli Savunma Bakan Hulusi Akar da hazr bulundu. Görüme sonras Almanya Hükümet Sözcüsü, Erdoan-Merkel görümesinde Kbrs sorunu ve Türkiye-AB ilikileri ele alnd ifadesini kulland.

ERDOAN MçOTAKS GÖRÜMES

Cumhurbakan Erdoann Yunanistan Babakan Miçotakis ile görütü. ki lider, Brükselde bir araya geldi. Bu görüme Erdoann kritik Biden görümesinden hemen önce gerçekleiyor olmas dikkat çekti. Basna kapal görümesi yaklak 1 saat sürdü.

Ana Sayfaya Git