Kudüs, Filistin'in...

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nden tarihi karar çıktı. Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ilan edildi.

Haberler 14.12.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KUDÜS gündemi ile toplanan slam birlii Tekilat Olaanüstü Zirvesinde Kudüs için özgürlük konulu stanbul Deklarasyonu yaynland. Deklarasyonda, slam birlii Tekilat olarak, bakenti Kudüs olan bamsz ve egemen Filistin mücadelesinde bata Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas olmak üzere tüm Filistinli kardelerimize tam desteimizi teyit ediyoruz denildi.

STANBUL DEKLARAYONU

Deklarasyonda u ifadelere yer verildi.

13 Aralk 2017 tarihinde Türkiyede düzenlenen olaanüstü slam Zirvesinde bir araya gelen slam birlii Tekilatna (T), üye ülkelerin krallar ile devlet ve hükümet bakanlar olan bizler, (ilk kblemiz ve slamn üç mukaddes mescidinden biri olan Harem-i erifin yer ald, isrann ve miracn vuku bulduu Kudüsün tarihi statüsüne ilikin Trump yönetimi açklamas ve sonrasndaki gelimeler hakknda deerlendirmelerde bulunmu.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bahse konu açklamann yapld gün slam birlii Tekilat Zirve dönem bakan sfatyla dünya kamuoyuna yapt çary dikkate alarak, slam birlii Tekilatnn ana kurulma gayesini tekil eden Filistin ve Kudüs davasnn savunulmasnn tüm insanlk bakmnda merkeziliini vurgulamtr.

TARH STATÜ

Kudüsün ve Harem-i erifin kutsiyetini ve tarihi statüsünü muhafazasnn tüm slam ümmeti için tad hayati önemi bir kez daha teyit ederek, slam ümmetinin dünya sathndaki davalarn ancak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiinde güçlü ekilde savunabileceini vurgulayarak, slam birlii Tekilat art, BM art ve uluslararas hukuk ilkelerine ballmz belirterek, slam birlii Tekilat zirvesi ve Dileri Bakanlar Konseyi tarafndan Filistin ve Kudüs davas balamnda kabul edilmii kararlara atfta bulunuldu.

Filistin ve Kudüs hakknda BM tarafndan kabul edilmi olan kararlar, özellikle de 1980 tarihli 478 sayl Güvenlik Konseyi kararn hatrlatarak Bata Kudüslüler olmak üzere tüm Filistin halknn Temmuz aynda Harem-i erifte yaanan fütursuz tecavüz teebbüsü karsnda sürdürdükleri ve pek çok fedakarlkla baarya ulatrdklar muazzam barç direnii selamlayarak, ABD Bakan Trumpn açklamasna kar hem fikir tüm uluslararas ortaklarla birlikte, uluslar aras hukuk ve meruiyet temelinde mücadele edilmesinin ve her türlü iddet eyleminden kaçnlmasnn önemine vurgu yaplmtr.

HAREM- ERF

Ürdün Haimi Hanedannn Kudüsteki kutsal mekanlarn hamisi olarak rolünün ve Ürdün slam Vakfnn bütünüyle bir slam mabedi olan Harem-i erifin kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasndaki kararl duruunu destekleyerek, srailin igal altnda tutmakta olduunu Filistin topraklarndaki yasad yerleim faaliyetlerine, kamulatrmalarn, ev yklarn ve ar güç kullanmn knayarak, Gazzede 10 ylda fazla süredir 2 milyon Filistinli kardeimizi, Filistinin ve dünyann geri kalanndan izole halde, hürriyetlerinde ve medeni bir hayatn gereklerinden mahrum yaamak zorunda brakan insanlk d ambargonun sona ermesi ve Gazzeli kardelerimizin hürriyetlerine ve medeni bir hayat imkanna kavumas için ortak çabalara devam edilecek.

Filistinli mültecilerin haklarnn adil ve kalc bir çözüm bulunana dein takipçisi olacamz ve bu çerçevede 1949 ylndan bu yana Filistinli mültecilerin hayatlarn idame ettirebilmeleri için gerekli temel hizmetleri salayan BM yakn doudaki Filistinli mülteciler için Yardm ve Bayndrlk Ajansna (UNRWA) destek verilmesinin önemini vurgulayarak, Bakan Trumpn Kudüse ilikin kararnn sadece BM kararlarna deil, Kudüsün asrlara sari kadim karakterine de aykr olduunun, dolaysyla uluslararas hukukla birlikte, tarihi, sosyal ve kültürel gerçeklerin de hiçe saylmas anlamna geldiinin alt çizilmitir.

tidal ve bar içinde bir arada yaama dini olan slamn kadim hogörü anlaynn tarihi bir neticesi olan 3 semavi dinin kutsal mekanlarnn bir arada yer ald Kudüsün bu karakterinin muhafazasnn tüm insanlk için önemini vurgulayarak, Kudüste Filistinin BM kararlaryla defalarca tasdik olunmu haklarn yok sayan her admn, farkl dinlere mensup insanlarn bir arada yaama idealine vurulmu çok ar bir darbe olduun kaydedildi.

MAHREMYETE SAYGI

Geçmite, Kudüsün özel dini yapsna ve bundan kaynaklanan mahremiyetine sayg duyulmadnda yaanan derin aclara hatrlayarak, Kudüse sahip çkmann gerek bölgemizde, gerek tüm dünyada, vicdann, adaletin, karlkl saygnn tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk ta olduunu belirterek, Herkes için hakiki barn, ancak Dou Kudüs, Bat eria, Gazzedeki srail igali sona erdiinde ve Filistinliler kendi yurtlarnda hür olabildiinde mümkün olacan hatrlatarak, Tüm dünya bu ve bu tür tüm gayri hukuki admlarn karsnda durularak, gelecek nesillerin bar ve güvenliine sahip çklmas gerei vurguland.

Bugün, hakl davalarnda Filistin halknn ve Kudüslülerin yannda olmann her dinden, her milletten, her inançtan sa duyu ve vicdan sahibi tüm insanlarn ortak vazifesi olduunu teyit ederek, Türkiye Cumhuriyeti ile Türk halknn ümmetin bu önemli davasna ilikin olaanüstü slam Zirvesine ev sahiplii yaptklar için, özellikle de Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan olaanüstü zirve çars için takdir ederek,

ZRVEDE DLE GETRNLER

1. ABD yönetiminin Kudüsün statüsüne ilikin hukuk dn açklamasn reddediyor ve knyoruz.

2. srailin Kudüsü ilhak karar, bu çerçevede yapt tüm ilemler ve uygulamalar nasl hiçbir zaman kabul görmemise, bu açklamann da ayn ekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde, hükümsüz olduunu ilan ediyoruz.

BM, AB ve uluslararas toplumun tüm üyelerini, Kudüsün statüsüne ve buna ilikin tüm BM kararlarna sahip çkmaya davet ediyoruz.

3. Bölgedeki huzur ve güvenliin art olarak gördüümüz 1967 snrlarnda, bakenti Dou Kudüs olan, egemen ve bamsz Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesinin asla mümkün olmadn vurguluyoruz.

4. Bata BM olmak üzere uluslararas platformlarda Filistin davasna ve Kudüse sahip çkmak üzere ibirlii ve e güdüm içerisinde hareket edeceimizi beyan ediyoruz.

5 Filistin Devletinin ve kurumlarnn her sahada güçlendirilmesi için tüm insanlk adna seferber olacamz bildiriyoruz.

6. 1988 ylnda ilan edilen ve Filistin halknn hür yaama iradesinin eseri olan Filistin Devletini henüz tanmam tüm ülkelere, vuku bulan gelimeler nda artk bölgede aklselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin salanabilmesi bakmnda zaruri hale gelen bu önemli adm atmalar ve derhal Filistin Devletini tanmalar çarsnda bulunuyoruz.

Bakenti Dou Kudüs olan Filistin Devletini tandmz teyit ediyor, tüm dünyay Dou Kudüsü Filistin Devletinin igal altndaki bakenti olarak tanmaya davet ediyoruz.

7. Filistinliler aras uzlann mevcut artlar altnda daha fazla geciktirilmeden karlkl sayg, güven ve özveri dahilinde tam bir milli birlik uuru içinde hzla hayata geçirilmesinin Filistin Davasnn gelecei bakmndan zaruri olduunu hatrlatyor ve bu çerçevede desteimizi yineliyoruz.

8. Trump yönetimini bölgede kaosu tetikleyecek bu hukuk d karar gözden geçirmeye ve att hatal adm geri alamaya davet ediyoruz.

9. slam birlii Tekilat olarak, bakenti Kudüs olan bamsz ve egemen Filistin mücadelesinde bata Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas olmak üzere tüm Filistinli kardelerimize tam desteimizi teyit ediyoruz.

Ana Sayfaya Git