'Kürdistan' kelimesine Binali Yıldırım beraati

Gazeteci Mehmet Sanri'nin sosyal medyada Yılmaz Güney'in 'Kürdistan' kelimesini kullandığı konuşmasını paylaşması nedeniyle hakkında açılan davada beraat kararı çıktı. İstanbul 37. Asliye Ceza Mahkemesi kararında, 'Kürdistan' kelimesini kimi zaman üst düzey yöneticilerin de kullandığına dikkat çekti. Son olarak Binali Yıldırım Diyarbakır'daki konuşmasında 'Kürdistan mebusları' ifadesini kullanmıştı.

Haberler 21.06.2019 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazeteci Mehmet Sanrinn stanbul 37. Asliye Ceza Mahkemesinde yargland davada beraat karar çkt. Sanri hakknda, içeriinde Kürdistan geçen Ylmaz Güneyin 1984 ylnda Paris Kürt Enstitüsündeki Newroz programnda yapt konumay sosyal medya hesabndan paylamas üzerine dava açlmt. Bugün görülen davada mahkeme heyeti, Kürdistan ifadesinin Üst düzey yöneticiler tarafndan da kullanldn söyleyerek beraat karar verdi. Cumhur ttifaknn Aday Binali Yldrm, 6 Hazirandaki Diyarbakr ziyaretinde Kürdistan mebuslar vard ifadesini kullanmt.

ÜST DÜZEY YÖNETCLER DE KULLANDI

Durumann üçüncü celsesi bugün 37. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanrinin avukatlar savunmalarnda, Kürdistan kelimesinin suç unsuru saylamayacan söyleyerek, Müvekkilim davaya konu paylam 1984 ylnda Ylmaz Güneyin bir konumasndan alntdr. Günlük hayatta Kürdistan kelimesini kullanmayan yönetici yoktur dedi.

Mahkeme heyeti avukatlarn bu talebini deerlendirerek Sanri hakknda beraat karar verdi. Mahkeme beraat kararnda ise Binali Yldrmn Diyarbakr konumasn kastederek Kürdistan sözcüünün sank tarafndan kullanlmasnn Türk Ceza Yasasnn 216nc maddesinin ilam kapsamnda deerlendirilemeycei, ayn sözcüün üst düzey yöneticiler tarafndan kimi zaman kullanld gerçeinden hareketle bu sözcüklerin sarf edilmesinin toplumda herhangi bir kamu bozma etkisi de oluturmad kimi itirazlar olduu da görüldüünden yasal unsuru olmayan suçtan sann beraatine ifadelerini kulland.

DAVA KONUSU OLMASI TRAJED

Mehmet Sanri karar sonras yapt açklamada, bu sözler nedeniyle davann açlmamas gerektiini söyleyerek unlar söyledi: Biz Kürtler açsndan bu durumun dava konusu olmas bir trajedi. Davann açlmas bile bir komediydi. Eer Binali Yldrm Diyarbakrda Kürdistan demeseydi dier rutin mahkemeler gibi cezay basarlard. Hukuk bu mudur? Hangi taraftan tutarsak elimizde kalyor. Davann açlmas, soruturmann açlmas, bu ekilde karar verilmesi Burada herhangi bir yasal güvence yok. Yani Binali Yldrm böyle bir konuma yapmasayd herhalde bitmiti iimiz.

Ana Sayfaya Git