Kürtçe eğitim sözünü verdi

Diyarbakır'da konuşan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Kürtçe tez yazımının yasaklanmasına tepki gösterdi. Davutoğlu "Tüm demokratik ve kalkınmış ülkelerde olduğu gibi anadilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımının, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendireceğine, toplumsal barış ve dayanışmamızı tahkim edeceğine inanıyoruz" dedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Kürt Dili ve Edebiyat bölümünde Kürtçe tez yazmnn yasaklanmasna tepki gösterdi, eitimde anadilin kullanlmas vaadinde bulundu.

Partisinin Diyarbakr il kongresine katlan Davutolu, konumasnn banda Kürtçe Rojba diyerek selam verdi ve Diyarbakra gelmek benim için slaya gelmek gibidir. En zor zamanlarda bu slaya sndm ve buradan güç aldm. Diyarbakr da bizi hep muhabbetle barna bast diye seslendi.

BABAKANLIK DÖNEMNDEK ZYARET HATIRLATTI

Babakan olduu dönemde Diyarbakrda Toroslarn Türkmen obalarnn yiitlerinden Diyarbakrn Kürt airet yiitlerine selam getirdim dediini ve Biji serok vezir Davutolu sloganlar ataldn hatrlatan Davutolu te yine imdi Toroslardan Karacadaa, Göksudan Dicleye selam ile geldik, bar ile geldik, kardelik ile geldik. Batman ve Ardahandan aldmz selamlar Antalyaya götürdük, Antalyadan aldmz selam Diyarbakra getirdik. Sizden aldmz selam da önümüzdeki hafta Bartna, Konyaya ve stanbula ileteceiz dedi.

PART ç DARBE DED

Babakanlk ve AK Parti Genel Bakanl görevlerini brakmasyla ilgili Hatrlarsanz bize kar parti-içi darbe yapanlar düük profilli babakan istediklerini söylemilerdi. Kalite ve ahsiyet düman bu yaklam sayesinde önce babakanln profilini düürdüler, sonra da onu yok ettiler diyen Davutolu sözlerini öyle sürdürdü:

Benzer ekilde hukukun, liyakatn, siyasi ahlakn, devlet kurumlarnn, milletvekilliinin, eitim ve kültürün de önce profilini düürdüler, sonra anlamszlatrdlar ve nihayet deersizletirdiler. TLnin deer kayb bu profil dümesi mantnn doal bir sonucudur. Hukuk, ehliyet, devlet kurumlar, demokrasi, milletvekillii deer kaybederken TL deerini koruyamaz.

ACILARI YAKINDAN HSSETTK

Biliyorum bu güzide ehrimiz, bu güzel bölgemiz, güzel insanlarmz çok büyük aclar çekti. Uzunca bir süre karanlk olaylar yaad. Faili meçhuller, hukuksuzluklar, hakszlklar Diyarbakr bata olmak üzere, bölgemiz bu aclar tecrübe ederek yaad On yllar boyunca insan onuru, insan haklar ayaklar altna alnd. çok aclar çektiniz, çok skntlar çektiniz ama umudunuzu da tebessümünüzü de kaybetmediniz.

Bizler de bu aclar unutmu deiliz, ülkemizin ve Diyarbakrmzn aclarn en yakndan hissettik. Bugün burada bütün bu aclar geçmiten beri en yakndan hissetmi ve ülke yönetiminde bulunduu süre boyunca bu aclarn bir daha yaanmamas için çaba sarf etmi bir kardeiniz olarak bulunuyorum.

KÜRT MESELESN çÖZÜMSÜZLÜE MAHKUM ETTLER

Bizler bu aclar bitirmek, toplumsal yaralar sarmak, her türlü ötekiletirmeyi sonlandrmak, Rabbimizin insana bahettii haklarn teslim etmek ve adaleti tesis etmek için elimizden gelen çabay göstermeye gayret ettik. Bu ülkede bir asr aan bir süre boyunca uygulanan yanl politikalar neticesinde büyüyerek derinleen kimlik sorunlarn, aidiyet sorununu ortadan kaldrmak için büyük çaba sarf ettik. Bu yolda büyük mesafeler de kat ettik. Sizler de buna yakndan ahitlik ettiniz. Ancak, maalesef, bir taraftan PKK terörü dier taraftan bu terörden beslenenler sizlere, Türkiyeye ve milletimize huzuru, adaleti ve insan onuruna yakr bir hayat çok gördüler.

Önce Kürdü bir mesele haline getirdiler sonra da Kürt Meselesini çözümsüzlüe mahkm ettiler. Köhne bir siyaset anlay ve darbe ürünü bir anayasa ile insanmz ayrtrp durdular. Bunlarn bildii sizin oyunuzu almak, alamyorlarsa da sizlere bir kayyIm gönderip, arkalarn dönüp gitmek. Sanda kar da koyanlar da siz kime oy verirseniz verin atadklar bir KCK komiseri ile kendi istediklerini yaptlar.

BUNLARIN DÜZEN YASAKLAR DÜZEN

Sizleri yoksullua ve korkuya mahkm ederek iktidar kuranlarn düzenini bitireceiz inallah. Bunlarn düzeni yasaklar düzenidir. Gelecek Partisi KCK düzeninin de kayym düzeninin de bitmesi için yola çkmtr. Bir tek Kürde, Diyarbakrda, stanbulda, Suriyede, Irakta sahip çkamayan Türkiye kudretli deildir Müreffeh ve güçlü Türkiye bir tek Kürdü dahi Washingtonn, Moskovann, Parisin, Abu Dabinin veya Tahrann himayesine mahkum etmeyen Türkiyedir. Ülkemizin ve halkmzn tarihi ve fiili uzants olan Suriye ve Iraktaki Kürt kardelerimizi ve kaderdalarmz terör örgütünün ve baka ülkelerin himayelerine terk eden d politika anlay hem insani açdan hem de ülkemizin stratejik çkarlar açsndan tam bir felakettir.

Ülkemizdeki Kürt vatandalarmzn aidiyet bilincini, snr ötesindeki Kürt kardelerimizin Türkiyeye olan güven duygusunu tahkim etmeden bu topraklarda kalc huzuru ve güveni ihdas edemez, ülkemizi yükselen bir bölgesel ve küresel güç haline getiremeyiz.

BE YILDA BR DEOLOJK GÖMLEK DETRMEMENZ GEREKR

Bu hedefe ulaabilmek için öncelikle demokratik deerlerinizin olmas gerekir. Bunu yapabilmek için bütün ülkede hiçbir ayrmcla müsaade etmeyen bir adalet anlaynzn olmas gerekir. Bunu yapabilmek için, be ylda bir ideolojik gömlek, siyasi çizgi, ahlaki ölçü ve kimlik deitirmemeniz gerekir. Bunu yapabilmek için bölgeye, komu corafyamza, Kürtlerin yaad corafyaya tehdit nazaryla bakmamanz gerekir.

ERBL TÜRKYENN DOAL UZANTISI HALNE GELMT

Kürtlere, bölgeye eski Türkiyenin dlayc gözlükleriyle bakmadnzda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Türkiyenin nasl en yakn müttefiklerinden birine dönütüüne hepiniz ahitsiniz. Erbil, Süleymaniye ve Duhok Türkiyenin doal uzants haline gelmi, ekonomik ilikiler zirveye ulamt. Bu iktidarn ülkemizin hiçbir meselesiyle ilgili artk ne ahlaki ne vicdani ne de akli bir söylemi, önerisi, çizgisi kalmamtr. Bu Makyavelist iktidar önce kendisi gibi düünmeyen herkesi terörle ibirlii yapan hain ilan ediyor; sonra da Kürt seçmenleri aldatabileceini düünerek Osman Öcalan TRTye çkaryor, Abdullah Öcalandan mektup getirtiyor. Terörle ibirlii iddiasyla belediyelere kayym atayanlara imdi sormak gerekmez mi? Krmz bültenle aranan bir teröristi ekranlarna çkaran TRTye ne zaman kayym atayacaksnz?

BU KTDARA GÖRE KÜRT MESELES, ALEV MESELES YOK

Bu iktidara göre Kürt Meselesi yoktur, Alevi Meselesi yoktur, Ahlak Meselemiz yoktur hatta Cumhurbakanna bakarsanz ekonomi Meselemiz bile yoktur. Bu nasl bir hayal dünyasdr? Cevabn vereyim size: Bu hiçbir deerin olmad bir dünyadr!

SÜREC TERSNE çEVRMEK çN PROVOKASYONLAR GERçEKLETRLD

Açkça ifade edeyim: Kürt vatandalarmzn kendisini özgür, eit ve huzurlu hissetmedii bir Türkiyede hiçbirimiz huzurlu olamayz. Yllarca bu bölgedeki kardelerimize kim olduklar ve kim olmalar gerektii söylenip durdu. Yllarca Diyarbakrl kardeimize Kürt kimliinin ne olduu, nasl olursa makbul bir vatanda olaca ve bu kimliiyle en fazla ne olaca söylenip durdu. Diliyle, diniyle, bu topraklardaki geçmiiyle ilgili akla ziyan teoriler gelitirildi. Allahn bahettii en temel haklar olmadk ilkel bahanelerle yok sayld.

Bu ilkel uygulamalardan tam kurtulduk, artk Türkiye eskisi gibi olamaz, insanmz arasna böylesine ahlaksz ayrlklar sokulamaz dediimiz anda, milletimizin hayrna ileyen bu olumlu süreci tersine çevirmek için büyük provokasyonlar, manipülasyonlar, eylemler gerçekletirildi.

ESK TÜRKYE ATMOSFERNE DÖNÜ

Bugün geldiimiz durum maalesef eski Türkiye atmosferine geri dönütür. Daa taa yeniden hamasi, ayrtrc ve dlayc sloganlarn yazld bir Türkiyedir. Kürt meselesi esas olarak ülkemizdeki demokratik haklarn eksikliinden ve bu eksikliin istismar edilmesinden kaynaklanmtr. Sorunu yaratan Kürt vatandalarmzn varl deil, geçen yüzylda yaanan parçalanmalarn devlet aklna yükledii abartl korkular, bu korkulardan kaynaklanan kstlamalar ve bu kstlamalar istismar eden terör faaliyetleridir.

Dolaysyla çözüm kimliklere dayal her türlü ayrmcln engellenmesi ile Kürtlerin demokratik vatandalk anlay temelinde bu ülkenin eit ve onurlu vatandalar olduklar inancnn pekitirilmesiyle salanabilir. Tüm demokratik ve kalknm ülkelerde olduu gibi anadilin eitimde ve sosyal hayatta öretilmesi ve kullanmnn, vatandalarmzn bu vatana duyduklar aidiyet bilincini güçlendireceine, toplumsal bar ve dayanmamz tahkim edeceine inanyoruz.

KÜRTçE TEZN YASAKLANMASI

Bu balamda sormak gerekmez mi? Geçenlerde alnan bir kararla Dicle Üniversitesinin Kürt Dili ve Edebiyat bölümünde Kürtçe tez yazmnn yasaklanmas hangi akademik, bilimsel ya da vicdani gerekçe ile izah edilebilir? Hatrlarsanz bana Diyarbakrl kardelerim Serok vezir Davutolu diye hitap ettiklerinde rahatsz olanlara öyle seslenmitim: Bana ecnebi diliyle Prime Minister Davutolu dendiinde rahatsz olmuyorsunuz da güzel Türkçemiz gibi bu topraklarn saf dili olan güzel Kürtçemiz ile serok vezir dendiinde niye rahatsz oluyorsunuz?

imdi de yine Diyarbakrdan sesleniyorum: ngiliz, Alman Fransz vb Dili ve Edebiyat bölümlerinde bu ecnebi diller ile tez yazlmasndan rahatsz olmuyorsunuz da Kürt Dili ve Edebiyat bölümünde bu topraklarn saf dili Kürtçe ile tez yazmndan niçin rahatsz oluyorsunuz?

ESNAF ZYARETNDE BULUNDU

l Bakan Aydn Altaçn seçildii kongre sonrasnda, Davutolu ve beraberindekiler Sur ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Scak ve samimi bir ortamn hakim olduu ziyarette, esnaflar özellikle ekonomik skntlardan ikayetci oldu. Davutolu esnaf ziyareti sonrasnda, STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Ana Sayfaya Git