Kürtçe polemiği

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşması İstanbul seçimi tartışmasına yol açtı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Seçim uğruna, bilmediği bir dili, onu da karıştırarak konuşan Cahit Özkan'ı yadırgıyorum. Bu kadar popülizm fazla” dedi.

Haberler 20.06.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Cahit Özkan, Franszcann ardndan Meclis Genel Kurulunda bu kez Kürtçe konutu. Özkann sözleri tutanaklara (X) olarak geçerken, Y Partiden stanbul seçimi için popülizm yaplyor tepkisi geldi.

Meclis Genel Kurulunda HDPnin Bitlis ve Tatvanda anadilde yazl olan tabelalarn sökülmesinin aratrlmas amacyla verdii aratrma önergesinin görümelerinde AK Parti adna Grup Bakanvekili Cahit Özkan söz ald. AK Parti Grup Bakanvekili Özkan, HDPnin Kürtçe tabelalarn sökülmesinin aratrlmas amacyla verdii önergenin görümelerinde söz ald.

AK Parti iktidarnda yasaklarn kalktn, Kürtçe üzerine aratrma yapan enstitüler kurulduunu, Kürtçe yayn yapan televizyon açldn anlatan Özkan, Yeterli mi diye sordu, öyle devam etti: Vatandalarmzn dilini örenebilmeleri ve yaayabilmeleri için her türlü özgürlük çalmasnn arkasndayz. Sadece Kürt vatandalarmzla ilgili deil, tabii ki nüfus olarak ne kadar olduuna baklmakszn farkl dil ve lehçelerde de bu çalmalarn yürütülmesini, sürdürülmesini salamak da Hükmetimizin demokratik anlaynn bir gereidir. O noktada, vatandalarmzn kendi dilinde, lehçesinde konumalarnn yasakland, engellendii yönündeki hiçbir iddiay asla kabul etmediimizi ifade etmek isterim.

KÜRTçE DEYM TUTANAKLARA (X) OLARAK GEçT

Demokrasi ve özgürlük mücadelesini her eye ramen emin ve kararl admlarla sürdüreceklerini söyleyen Özkan sözlerini Kürtçe bir deyimle bitirdi, Anlayana dedi. Meclisin uygulamas kapsamnda bu sözler tutanaklara X iareti olarak geçti. Kürtçe bilen milletvekillerinden edinilen bilgiye göre Özkann Kürtçe Cot xwe hr bajo, kr bajo, dr bajo sözleri Tarlan ince sür, derin sür, uzak sür anlamna geliyor. Ancak Özkan bu deyimi eksik söyledi, sadece hr bajo, kr bajo, dr bajo ifadesini kulland.

Y PARTL TÜRKKAN: SEçM URUNA

Özkana yant veren Y Parti Grup Bakanvekili Lütfü Türkkan hafta sonu yaplacak stanbul seçimini hatrlatarak unlar söyledi: Bu seçim uruna, Türkiyeyi ayakta tutan, Türkiyeyi birlie, dirlie kavuturan ana umdeleri ykmak gerekmiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kürsüsünde daha önce bu ekilde konuan arkadalarmz Bizim resm dilimiz Türkçe, lütfen, kürsüden Türkçe konuun. diye hep beraber ikaz ettik. Pazar günkü seçim uruna, bilmedii bir dili, onu da kartrarak konuan Cahit Özkan yadrgyorum. Bu kadar popülizm biraz fazla, hele size hiç uymam. Ne elbise uymu üstüne ne pantolon ne ayakkab, ortada çrlçplak kalmsn. Yazk günah ya! Seçim uruna buna deer mi arkada ya? Yani popülizm yapmak için, bir seçim uruna, Türkiyeyi ayakta tutan bu güzel umdeleri ykmayn ya, demez. Demez arkadalar, günahtr ya!

AK PARTL ÖZKAN: PKKYA CEVAP VERECEKSNZ

Tekrar söz alan AK Parti Grup Bakanvekili Özkan, stanbul seçimlerini istismar eden biz deiliz. Biz milletimize güveniyoruz ama sizin çkp bara bara bir ey söylemeniz lazm. O da nedir biliyor musunuz? PKKnn üst düzey yöneticisi Bese Hozat çkacak, diyecek ki: stanbul seçimlerinde Türkiyedeki tüm vilayetlerde Cumhur ttifaknn karsnda kim varsa örgüt olarak bunu destekliyoruz, siz de susacaksnz ha! Siz Cahit Özkana deil, PKKya cevap vereceksiniz diye konutu. Özkann sözleri üzerine tartma daha da alevlendi.

Y Partili Türkkan, Bu Mecliste teatral gösteriyle grup bakan vekillii yapmak mümkün deildir. Eer onu yapacaksanz, Habura gidenlere lahmacun datrken, Haburdan gelen teröristler rahatsz oluyor diye Türk Bayran indirirken düünecektiniz. PKK, o yüzden sizi çok seviyor dedi.

ESK BAKANA: ODACI OLAMAYACAIN YERE BAKAN OLMUSUN

Türkkann sözlerine eski çileri Bakan, AK Parti Milletvekili Selami Altnok, Erzurum il bakannzn açklamasn bir okuyun sözleriyle karlk verince, Türkkan, Sen odac olamazsn, odac! Nasl olmusun çileri Bakan be! Yazklar olsun, bu devleti ne hle getirmisiniz! Ondan yazk oluyor bu devlete. Ondan günah oluyor bu devlete. Odac olamayacan yere bakan olmusun sen. Odaclk bile çok sana bu memlekette diye seslendi. Türkkann bu sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Ana Sayfaya Git