Kürtlerde yeni parti

Ayhan Bilgen'den yeni parti sinyali: Çalışma içerisindeyiz, partiye toplumsal ihtiyaçlar karar verecek

Haberler 15.07.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) eski Parti Sözcüsü ve Kars eski Belediye Bakan Ayhan Bilgen, katld canl yaynda yeni parti iddialarna ilikin, u anda arkadalarmla çalma içerisindeyiz. Hareketimizin partiye dönüüp dönümeyeceine toplumsal ihtiyaçlar karar verecektir dedi.

HDP eski Parti Sözcüsü ve Kars Eski Belediye Bakan Ayhan Bilgen, Habertürk ekranlarnda Fatih Altayl tarafndan sunulan Teke Tek programna konuk oldu. Bilgen, programda siyaset gündemi bata olmak üzere, kendisinin kuraca iddia edilen yeni parti hakknda açklamalarda bulundu.

HDPnin kapatma davasnn, parti içi tartmaya engel oluturduunu ifade eden Bilgen, Hakkmda açlm çok sayda dava var. 6-8 Ekim olaylar dolaysyla 7 ay tutuklu kaldm. Diyarbakrda da devam eden dosyam var. Anayasa Mahkemesindeki davada ben de siyasi yasak talep edilenler arasndaym. u anki sürecin, parti içi tartmalar zorlatrd kanaatindeyim. çünkü, bu bir savunma refleksidir. Partiler de canl organizmalardr. Bu süreci, salk bir tartma yapma açsndan son derece zor görüyorum. Buna ramen, ihtiyaç olduu kanaatindeyim. Bu zorluun kendisi bir frsata dönütürülmelidir ifadesini kulland.

Arkadalaryla birlikte toplumun ihtiyaçlarna yönelik ön çalma yürüttüklerini belirten Bilgen, u anda bir arama çalmas içindeyiz, bir tartma yürütüyoruz. Önce bir platforma, inisiyatife dönütüreceiz. Sonra partiye evirilip evirilmeyecei konusunda tartacaz. çünkü bize diyorlar ki, bu yap Türkiyenin faydalanmas gereken bir yap olmaldr, siyasi partiye indirgenmemelidir. O yüzden iktidar da muhalefet de faydalansn gibi bir görü öne çkabilir. Bunu önümüzdeki süreçte göreceiz. Siyasette kimin yapacana deil, nasl yaplmas gerektiine odaklanmalyz diye konutu.

TÜRKYEDE BASKI çEVRESYLE PART KURULUYOR

Platformlarnn ayaklarnn yere basmasnn ardndan partileme durumunu konuacaklarn aktaran Ayhan Bilgen, Bu çalma ete kemie büründüünde, partileecek gücü bulur, bugünden beyanda bulunmam arkadalarm adna yanl olur. Partilerin kurulmasna karar veren, siyasetçiler deil halktr. Türkiyede çevre basksyla parti kuruluyor, ben böyle bir harita çizmekten yana deilim. Toplum ihtiyaç duyarsa her art altnda, tüm karalama kampanyalarna inat o siyaset kendisini kurar. Hele hele kurucu siyasetten bahsediyorsanz, kendi zeminini bulur ifadelerini kulland.

Yeni kuaklar, mevcut sa, sol veya muhafazakar siyasal sistemlere rabet göstermiyor, ihtiyaçlarn karlamyor diyen Bilgen, Bir insan hem emekten yana hem vatansever olamaz m? Dindarlk ve özgürlük bir arada olamaz m? Bunlar yeniden harmanlanacak eyler. Türkiyede yeni parti kuranlar, yeni bir yaklam ina ediyorlar m? Yoksa uzun süren gelenek içerisinde kendilerine küçük dükkan açmak için mi parti kuruyorlar? Buna bakyorum dedi.

BEN SÜRECE KATKI SUNMAK STERM

Bilgen, Kürt siyaseti kategorisi, boluk okumada eksik kalr. Kendini ifade edemeyen bir seçmen var ama bu kimliklerle ilgili bir deerlendirme. Ben Türkiye siyasetinde program eksenli bir duruun ortaya konulmas gerektiini düünüyorum. Alevi Kürt ile Süni Kürdün sorunlarn ayrmann yanl olduunu düünüyorum eklinde konutu.

Ben Türkiye siyasetinin lider merkezli ina edilmesinin sorunlu olduu kanaatindeyim. Liderlie dayal anlayn gençleri geriye ittiini düünüyorum, ayn ekilde STKlarn siyasete katlmasnn da önünde engel oluturur diyen Ayhan Bilgen, Türkiyede beklenecek bir yap yok. Benim siyasal yasam varsa, böyle bir harekete ihtiyaç yoktur diyemem. Bu tavrn kiiseldir, ben öyle bir ey diyemem. Önemli olan çalma arkadalardr. Siyasete bu zaman kadar girmemi, kirli görmü çevrelerin siyasete katlmasn salayabilirsek, ben o süreçte katk sunmak isterim deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git