Kuzey Irak'a Hava Harekatı

"Kuzey Irak bölgesine sürekli, ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman operasyonlar yapılıyor. Bu konuda Irak hükümetiyle de yakın temas halindeyiz. Gerek DEAŞ'ın tamamen bölgede yok edilmesi gerekse PKK'nın yok edilmesi konusunda... Ümit ederim ki yakın bir gelecekte, önümüzdeki dönemde daha iyi bir iş birliği geliştirmiş oluruz"

Haberler 10.03.2018 - 12:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, Kuzey Irak bölgesine sürekli, ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman operasyonlar yaplyor. Bu konuda Irak hükümetiyle de yakn temas halindeyiz. Gerek DEAn tamamen bölgede yok edilmesi gerekse PKKnn yok edilmesi konusunda... Ümit ederim ki yakn bir gelecekte, önümüzdeki dönemde daha iyi bir i birlii gelitirmi oluruz. dedi.

Yldrm, Hasan Tank Camisinde kld cuma namaznn ardndan gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad.

Terör örgütü PKKya ilikin Irakn kuzeyine operasyon düzenlenecei yönünde açklamalar hatrlatlarak, Konuyla ilgili planlamalar ne aamada? Ksa sürede bir operasyon bekleyebilir miyiz? sorusu üzerine Yldrm, bölücü terör örgütlerinin her türlüsüyle PKK, PYD ve YPG ile mücadelenin hem yurt içinde hem de yurt dnda devam ettiini belirtti.

Frat Kalkan ile Zeytin Dal harekatlarn hatrlatan Yldrm, Kuzey Irak bölgesine de sürekli, ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman operasyonlar yaplyor. Bu konuda tabii Irak hükümetiyle de yakn temas halindeyiz. Gerek DEAn tamamen bölgede yok edilmesi gerekse PKKnn yok edilmesi konusunda... Ümit ederim ki yakn bir gelecekte, önümüzdeki dönemde daha iyi bir i birlii gerçekletirmi oluruz. diye konutu.

- Fabrikalarn özelletikten sonra kapanmas diye bir ey yok

eker fabrikalarnn özelletirilme kararna ilikin soruya yant veren Yldrm, 14 eker fabrikas özelletirme için ilana çkt. Zannediyorum nisan aynda teklifler alnacak. Ondan sonra duruma göre karar verilecek. dedi.

Babakan Yldrm, konuya ilikin deerlendirmelerini öyle sürdürdü:

Her eyden önce bilen de konuuyor, bilmeyen de konuuyor. eker fabrikalar özelletirilince kapatlacakm, eker pancar üretimi yok olacakm, azalacakm, bütün bunlar yalan dolan. Buradan açkça söylüyorum; bu fabrikalar daha fazla kapasiteyle çalacak, daha çok pancar üreticimiz bu iten yararlanacak. Bu özelletirmede bütün çalanlarn haklar sonuna kadar korunuyor. Diyelim ki bir fabrika özelletirildi, orada çalanlar isterse baka kurumlara geçebilecek veya orada 5 yl mutlaka çalma garantisi var, fabrikasnda. Bu tercihi çalanmz kendi yapacak.

Yldrm, fabrikalarn özelletirildikten sonra kapanmayacan, en az 5 sene boyunca üretim yapacan bildirdi. Fabrikalarn deerli arsalar için satld, buralar satn alan kiilerin arsay ranta çevirecei yönündeki iddialar da yalanlayan Yldrm, in dorusu nedir? Fabrikann ihtiyac kadar arsa verilecek, dier arsa zaten bu iin dnda tutulacak, özelletirme kapsamnda olacak. Bu da böyle. Ayrca eer bir fabrika üretim yapmazsa teminat mektubu var. Ciddi anlamda teminat alyoruz. Yapmad zaman teminat nakde çevrilecek, fabrika da elinden alnacak, devam edilecek. diye konutu.

- Niasta bazl eker üretimini sk denetim altna alacaz

Niasta bazl ekerlerin daha çok üretilecei, bunun da sala zarar verecei iddialarna deinen Yldrm, niasta bazl ekerin, fruktoz urubunun salk açsndan baz sakncalar olduunun tp dünyasnda konuulduunu ama ispatlanm bir ey olmadn dile getirdi.

Yldrm, kendileri için üphenin bile yeterli olduunu vurgulayarak, Madem vatandamzn salk açsndan niasta bazl ekerlere kar böyle bir olumsuz bak var. Bunu biz çok önemsiyoruz. O yüzden de bu niasta bazl eker üretimini sk bir denetim altna alacaz. Bunun için düzenlemeler getireceiz ayrca kotasn da ksacaz. Bunu da söylemi olaym. Bu konuda da düzenleme hazrlndayz. Dolaysyla vatandalarmz rahat olsun. leri geri, bilen bilmeyen konuanlarn laflarna itibar etmesinler. ifadelerini kulland.

Türkiye Cumhuriyetinin Babakan olarak söylüyorum; ne pancar ekicimiz ne pancar çiftçimiz ne de eker fabrikalarnda çalanlarmz asla bir maduriyet yaamayacak. Biz buna müsaade etmeyeceiz. diyen Yldrm, bu i üzerinden siyaset yapmaya, kafa kartrmaya çalanlarn memlekete hizmet etmediini söyledi.

Yldrm, fabrikalarn daha verimli çalmasn istediklerine dikkati çekerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Hepsi bundan ibaret. Bunlara dünya kadar emek harcanm. Maalesef devlet elindeki kurumlar, istediimiz verimde çalamyor. Neden? çünkü devlet üretim yapamaz artk, ticaret yapamaz. Devletin asli ileri var. Eskiden özel sektör yoktu, 1930lu yllarda. Cumhuriyetten 1950ye kadar her eyi devlet yapyordu. Yapmak zorundayd ama imdi devlet, adaleti, güvenlii salayacak. Salk bile artk hem özelde yaplyor hem de devlet yapyor. Eitimi de ayn ekilde, devlet yapyor, özel de yapyor ama denetim, kontrol ne olursa olsun ister özel yapsn, kim yaparsa yapsn bu, devlete ait. Devlet denetimi, kontrolü havale edemez bizzat kendisi yapmas lazm. Bizim inallah bu bak açsyla çok daha güzel, çok daha verimli, milletin kaynan tüketen deil kaynana yeni kaynaklar katan bir sistemi böylece getirmi olacaz.

- Bilen de konuuyor, bilmeyen de

Babakan Yldrm, lahiyatçlarn kadnlara yönelik yapt açklamalar vard. Buna ilikin Diyanetten bir adm atlacak m? sorusu üzerine, bu ara mikrofonu eline alann, internetin bana geçenin, Youtubeun bana oturann ahkam kestiini, bilen, bilmeyen herkesin konutuunu vurgulad.

Milletin deerleriyle duygularyla oynamaya hiç kimsenin hakk olmadna, din hakknda Diyanet leri Bakan, Din leri Yüksek Kurulunun konuabileceine iaret eden Yldrm, Yalan yanl, eksik gedik bilgilerle kalkp kadnlarla erkekler asansörde bir araya çkarsa öyle olur, böyle olur. Bunu söyleyenlerin kendi itikadn sorgulamas lazm. Yani kadnla erkek yan yana gelince burada bir tehlike oluuyor gibi eyler söyleyenler, asl onlardan endie etmek lazm. nsanz, Cenabhak hepimizi yaratt. Kadn erkek birbirini tamamlar. Ne kadn önde ne erkek geride ne erkek önde ne de kadn geride veya tersi. Yan yana, omuz omuza ülkemiz, geleceimiz için çalacaz. diye konutu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann konuya ilikin açklamalarnn çok açk olduunu dile getiren Yldrm, Bizim yüce Rabbimiz var, hepimizin inand. Bir kitabmz var, Kuran. Yine hepimiz için rehber. Bir de Peygamberimiz var, onun sünneti var. Bunlar bizim için ölçüdür, yeterli ölçüdür. Bunun dndaki eyler, hiçbir ekilde dinin özünü tekil etmez. dedi.

Yldrm, birtakm insanlarn böyle yorumlarnn, yorumdan da öte tahkir etmelerinin, Efendim unu yaparsan öyle olur, bunu yaparsan böyle olur türü sözlerinin, korku salmalarnn asla kabul edilemeyeceini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Hepimiz ayn Yaradann kullaryz. Allaha giden yollar, nefes alp veren canllarn says kadardr. Kimse kendi tutturduu yolu bakalarna mahkum edemez. Herkes dinini, imann, itikadn yaayacak. Konuacak kim var? Bu ite salahiyetli olanlar. Diyanet leri Bakan, Din leri Yüksek Kurulu konuacak. llerde, ilçelerde müftüler konuacak. Dinimizin en güzel en doru ekilde örenilmesi için bizim kolaylatrmamz lazm, zorlatrmamamz lazm. Korku deil sevdirmemiz lazm. Korkuyla insanlara din anlatlmaz. nsanlara dini sevdireceksin, anlatacaksan güzelliklerini anlatacaksn. slam kolaylk dini. nsan aklna, mantna uymayan hiçbir ey, slama da uymaz. Bu kadar açk. Hurafelerle temeli, mesnedi olmayan bilgilerle hiç kimse din hakknda yarglama yapmasn, ahkam kesmesin.

Ana Sayfaya Git