Kuzey Irak'ta da 'güvenli bölge' planı

Başbakan Yıldırım Fırat Kalkanı benzeri bir operasyonun gerekirse PKK tehdidini önlemek için Kuzey Irak’ta da yapılabileceğini söyledi, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Ona yönelik tedbirlerimiz var" dedi.

Haberler 24.10.2016 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldrm, burada bir güvenli bölge için Barzani yönetiminin de birlikte çalmaya hazr olduunu söyledi. Babakan, ABDnin YPGye verdii silahlarn yardan fazlasnn PKKya gittiini de ifade etti. Yldrm ayrca, Ergenekonun gerçek olduunu, AK Partiye kar Balyoz, Ay , Sar kz gibi darbe planlar yapldn belirterek, Ancak FETÖ bunlar da sulandrd dedi.

TRT, CNN Türk, NTV, Habertürk, 24 TV ve A Haber ortak yaynnda sorular yantlayan Babakan Yldrm, DEA snrmzdan uzaklatrdk. Benzer eyi Irakta da artlar icap ederse yaparz. Tereddüt olmasn. Iraktaki snr bölgemizde arazi artlar çok zor, tamamen derin vadiler, dalar. Dolaysyla oradan mülteci geçii çok zor, buna da rza gösteremeyiz çünkü onlar arasnda terör unsurlar karp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluturmak daha akllca. Ona yönelik tedbirlerimiz var dedi.

Yldrm, htiyaç olan her bölgede güvenli bölge, güvenli alan oluturulmas prensip olarak bizim de Kuzey Irak Kürt Bölgesinin de istedii bir ey çünkü ortak tehdit ayn. Türkiye için de Kuzey Irak için de ortak tehdit PKK diye konutu.

Yeni güvenlik konsepti

Yldrm, Cumhurbakan Erdoann da bahsettii yeni güvenlik konseptinin Kalc üsler kurma yolunda ya da kalc güç yönünde bir konsept mi olduu yönündeki soruya u yant verdi:

Bu bir mecburiyetten kaynaklanan bir eydir. Biz ne Irakn, ne Suriyenin toprak bütünlüünün bozulmasna yönelik bir planmz, hedefimiz yok. Aksine bu ülkelerin toprak bütünlüünün korunmas ve buradaki kann durmasn istiyoruz. Ancak oralardaki otorite boluundan, yönetim boluundan kaynakl burada yeeren terör örgütleri bizim canmz yakyor. Peki ne yapacaz? Ellerindeki ar silahlarla, bombalarla, canl bombalarla, snr geçip eylemlerini yaptktan sonra m harekete geçeceiz? Zaten bunu yapyoruz. çerdeki PKK unsurlarna kar. Ama unu da yapacaz, Suriyede buna baladk Frat Kalkan ile güvenli bölge oluturduk, benzer ekilde yllardan beri Kuzey Irakta hava operasyonalar yapyoruz. Zaman zaman karadan da yapyoruz. Ama biz bu operasyonlarn yaplmasndan ziyade kalc olarak buradaki geçileri önleyecek güvenlik tedbirlerini almamz gerekiyor. Cumhurbakanmzn bahsettii konu bundan ibarettir.

Irak snrnn deitirilmesi konusunda güncel plan var m?

Oray Barzani yani KDP kontrol ediyor. Irak anayasasnda ayr olarak tanmlanan bir federal bölge. Dolaysyla o bölgede yaplacak her türlü ibirliini merkezi hükümete deil, o bölgenin esas sahibi olan Mesut Barzani yönetimi ile yapacaz. Bu konularda sürekli görüüyoruz. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bu konuda Türkiye ile farkl düünmüyor.

Onlar da Türkiyenin bu konuda ibirliinin önemli olduunu biliyorlar ve bu konuda birlikte çalmaya hazr olduklarn bize defalarca ifade ettiler. Biliyorsunuz yine orada Erbil civarnda da daha bizim Irak, Hakkari, rnak civarndaki hudut bölgemizde birliklerimiz var Irak tarafnda. Özel kuvvetler orada konulanm durumda.

Dolaysyla Kuzey Irak Kürt Yönetimi, bizimle ibirliini çok arzuluyor. Ve bu konuda da zaten bir ibirlii sözkonusu. Bunu daha ileri götürme imkan var. Niye çünkü biz PKKdan ne kadar rahatszsak, onlar da ayn ekilde rahatsz. Kandilden batya doru Sincar bölgesine PKK hareket etti, Sincarda yeni bir üs oluturuyor, bu tehdit. Bizden önce Kuzey Irak yönetimine kar gelimi bir tehdit. Esasnda PYD YPG unsurlar oradaki pemergeleri yok etmeye çalyorlar. in özü budur. Bu tehlikeyi de onlar biliyor. O yüzden de Türkiye ile ibirlii onlar için de bizim için de önem tayor. Ortak güvenlik alan oluturacaz onu kastediyorum.

htiyaç olan her bölgede güvenli bölge oluturulmas, güvenli alan oluturulmas prensip olarak bizim de KDPnin de istedii bir ey. çünkü ortak tehdit ayn. Ortak tehdit PKK.

Son günlerde gerginlik yaanan Badat yönetimini bu kez PKK üzerinden eletiren Yldrm, Ülkemizin ban artan PKK terörünün barnd ülke Irak. Irak bize laf edeceine önce bize orada bulunan ve ülkemizi rahatsz eden yllardr sivil insanlarn hayatna kasteden, güvenlik güçlerimizi ehit eden, bu alçak hain bölücü PKK terör örgütüne yataklk yapmasnlar. Önce ülkelerine sahip çksnlar, ülkelerindeki terör örgütlerini zapturapta alamyorlar Türkiyeye kafa tutuyorlar ifadelerini kulland.

ABD ayak sürüyor

Rakka operasyonu için bize destek olun dediler, biz de pekala olalm. Ama PYD, YPG de olsun dediler. Ellerinde onun 10-15 bin kiilik gücü var. Biz dedik Orada biz yokuz, kusura bakmayn. Terör örgütüyle yan yana bulunamayz. Bizden hiç medet ummayn. Eer burada bizimle hareket edecekseniz önce YPG ile PYD ile banz koparn. Bunu açk ve net söyledik. Bu konuda Hayr biz onlarla hareket edeceiz demediler ama bu konuda bizim duruumuz net, kararllmz biliyorlar. Bundan sonras onlarn bilecei i.

Münbiçten DEA temizlenince buraya getirilen ve bu harektta Amerika ile birlikte bulunan YPG ve PYD unsurlar tekrar bölgelerine, Fratn dousuna çekilecekler. Bu açk söz. Bugün de hala Amerika, sözümüz söz diyor ama bir ekilde ayak sürüyorlar.

Acaba PYD, YPGye müsamaha m ediyorlar, yoksa söz mü geçiremiyorlar? Söz geçirememeleri mümkün deil. Amerika olmasa PYD, YPGnin yapaca bir ey yok. Dolaysyla ardan alyorlar ama bu konuda bizim kararllmz çok iyi biliniyor. Hiçbir tereddüt yok. Yani bunun sonuna kadar takipçisi olacaz.

ABDye: YPGye, PYDye verdiiniz silahlarn yardan fazlas PKKya gidiyor

YPGye ABD tarafndan silah yardm yaplmaya devam edildii belirtilerek, ABD Savunma Bakan Ashton Carterla görümesinde bu konuyu gündeme getirip getirmedii sorulan Babakan Yldrm, unlar söyledi:

Amerika u tercihi yapmak zorunda, ya yllardan beri her alanda stratejik ortaklk yapm, NATOda beraber olan, savunma alannda çok geni ibirlii olan, Kore savandan tutun bir çok konuda hep beraber hareket ettii Türkiyeyi mi tercih edecek, yoksa 3-5 teröristin oluturduu gruplar m tercih edecek? Biz onlara söyledik, bakn YPGye, PYDye verdiiniz silahlarn yardan fazlas PKKya gidiyor. Douda, Güneydouda elde ettiimiz silahlara bakyoruz, onlarn silahlar. Uçaksavarlar, roketatarlar. Bu ne anlama geliyor? Amerika bizim dostumuzsa bize silah çeken terör gruplarna dolayl olarak destek vermi olmuyor mu?

tirazmz var

Amerika, YPGye kara gücü olarak m bakyor? sorusuna karlk Yldrm, Amerika orada DEA temizlemek için oradaki PKKnn uzants terör gruplarn kullanyor. Buna da bizim itirazmz var dedi.

ABDnin bu gruplara ne vadetmi olabileceinin sorulmas üzerine de Yldrm, Bu gruplar ABDye baz vaatlerde bulunmu olabilir. Hangi amaçla kullanrsa kullansnlar bu yanl bir yoldur. Sürdürülebilir bir durum deildir. Amerikann biz tercihinin bu yönde olduunun kesin ve net olarak bize söylemesini istiyoruz ifadelerini kulland.

Size söylenmiyor mu sorusuna Yldrm, Yok. Onlar diyor ki, YPGyi, PYDyi terör örgütü olarak düünmüyoruz. PKK terör örgütüdür. Sonuna kadar PKK ile mücadelenizde sizinle beraberiz. karln verdi.

Babakan Yldrm, Ama PKKnn elinden onlara ait silahlar alnd denilmesine karlk, Doru. Bunlar iletildi. Bundan sonra ümit ederiz ki bu çerçevede bu tutumlarn gözden geçirirler. Bununla snrl deil. ABD ile bizim ilikilerimiz 1 Mart tezkeresinden beri rota deiikliine urad. Bunu saklamaya lüzum yok. 1 Mart tezkeresinin reddedilmesiyle beraber ABD bölgede baka unsurlarla i yapma cihetine gitti. Bu tutumu bugün de devam ediyor gördüümüz kadaryla. imdi YPG/PYD, PKK hepsi ayn kaynaktan besleniyor. Yetmez bir de FETÖ meselemiz var. FETÖ de yine ABDde terörist ba orada oturuyor. deerlendirmesinde bulundu.

Musul operasyonu

Musuldaki durum u anda ehrin merkezinden DEA unsurlarn temizlemek için kuzeyinden ve dousundan Badat hükümetinin askeri unsurlar ve onlarla birlikte hareket eden milislerle birlikte harekt devam ediyor. u anda henüz ehir merkezine gelinmedii için ciddi bir direni sözkonusu deil. çevresini temizliyorlar. Bir harekt plan var. O plana göre kuzeyden, doudan, güneyden, üç koldan operasyon ilerleyecek ve ehir merkezinde DEA sktracaklar.Diclenin batsnda asl direniin çatmalarn olaca varsaylyor. Özellikle bu harekt planna göre ehrin bat taraf hafif güneybat taraf diyelim açk braklyor ki DEA unsurlar oradan çekilsin gitsin. Yolda da onlar bir ekilde etkisiz hale getireceklerini hesap ediyorlar. Plan bu. Bu çerçevede harekt ediyor. Ama bu arada DEA dikkati çekmek için Musul üzerindeki basky azaltmak, zaman kazanmak için Kerküke bir harekt yapt. Onunla ilgili de gerekli karlk verildi iler normale döndü u anda.

Türkiye Musul operasyonuna nerede dhil olacak?

Hava unsunlar içerisinde Türkiye yer alacak.Bir hava harektnda ihtiyaç duyulduunda bizim uçaklarmz da operasyona katlacak. Burada bir tereddüt yok. Burada mutabakat salanm durumda. Kara operasyonunda zaten u anda Irakn resmi güçleri ile permergeler dorudan yer alyor. Ayrca bizim Baika kampnda eittiimiz Ninova Muhafzlar var. Onlar yer alyorlar.

u anda koalisyon güçlerinden dorudan operasyonda yer alan baka ülke unsurlar yok. ABD, lojistik destek veriyor. Arka planda ABD de yer alyor. Dolaysyla kara harektnda u anda bizim aktif olarak operasyonlarda yer almamz gerektirecek bir durum söz konusu deil.

Türkiyenin kara harektnda yer alma durumu

Peki ne zaman böyle bir ihtiyaç doar? Bizim oradaki hassasiyetimiz iki noktada ön plana çkyor. Bir kere bizim Baikadaki askeri varlmza yönelik Badat ileri geri açklamalar yapyor. Önceki artlarn deien bir ey yok. Biz orada 2015den beri bulunuyoruz. imdiye kadar bir sorun olmad halde bugün bunun gündem yaplarak sürekli temcit pilav gibi tekrarlanmas ho deil, bizi rahatsz ediyor. Bunu da açkça ifade ettik. tirazlara ramen biz orada Musulun kurtarlmas, DEAa kar etkin mücadele edilmesi konusunda birliimiz ciddi bir katk salyor.

Amaç eer DEA Iraktan temizlemekse, tam da bizim oradaki Baika askeri varlmz bunu yapyor. Irakn bize bu konuda teekkür etmesi lazm. Biz bunu beklerken, maalesef ne ii var burada Türk birliinin eklinde rahatsz edici, sürekli bunu bir takm iç siyaset saikleriyle veya baka ülkelerin yönlendirmesiyle yapldn düünüyoruz.

Yeni Kerbellar olumasn

kinci önemli husus bizim Musul operasyonundan sonra demografik yapnn deitirilecei ve Musulda yaayan 2 milyona yakn insann mülteci durumuna düüp ve büyük bir mülteci aknn Türkiyeye doru gelecei yönünde endielerimiz var. Yeni Kerbalalar olumasn. Böyle bir tehlike görüyoruz. Ve bunu da vakitlice uyaryoruz.

kinci husus buradan çkacak mültecilerin Türkiyeye doru gelmesi demek mevcut üç milyonun üzerine bir milyonun daha ilave olmas demektir.

Bir baka konu da burada mezhep sava riskinin çok ama çok artmas demektir. Bu da büyük bir katliam, ikinci bir Felluce vakas demektir. Bütün bunlar dikkate alarak biz diyoruz ki bu ie kaytsz kalamayz.

Iraktan gelecek her türlü terör tehdidine kar, her türlü mülteci aknna kar ve bölgede zuhur edecek mezhep sava ve katliamlara kar Türkiye asla kaytsz olamaz. Gerektii anda müdahale etmekten de zerre kadar tereddüt göstermeyeceiz. Bunu da açkça ifade ettik. Bu konuda hiç kimsenin vaazna, nasihatine ihtiyacmz yok.

Türkiye masann neresinde?

Suriye olsun, Irak olsun, buralarda istikrarn salanmas söz konusu. Hep böyle iç sava, sürekli kargaa devam edecek hali yok. Zaten olan oldu. 6 yldr perianlk had safhada.

Bizim dediimiz masada olacaz meselesi de buralarda barn salanmasdr. Yani bar görümelerinde Türkiye mutlaka iin içindedir ve olmaya da devam edecek. Türkiye olmadan bu bölgede plan yapmak akla ziyan bir itir. çünkü herkes ileri bitince çekip gidecek biz bu bölgedeki insanlarla beraber yaayacaz. Bu bölge ile hiçbir ortak ba olmayanlar masada olacak, Türkiye olmayacak. Bizim tarihten gelen birlikteliimiz var, bizim kültür birlikteliimiz var, bizim açkcas her yönden, inanç yönüyle, yaam yönüyle bir çok ortak deerimiz var.

Konutuumuz bu bölgelerin tamam Misak- Milli snrlar içerisinde yer alm bölgelerdir.

Baktk olmad, kararmz verdik ve yaptk

Dolaysyla Türkiyenin güvenlii, Türkiyenin gelecei ve herhangi bir terör dolaysyla ac çekmememiz, burada mutlaka Türkiyeinin mutlaka arl olacaktr ve nitekim olmaya balamtr. Bugün Suriyede bütün uluslararas toplumdan güvenli bölge oluturulmas talebini tekrarlam baktk olmad, kararmz verdik ve yaptk. Benzer ekilde bunu Irakta da pekala ihtiyaç olursa yaparz. Bizim masada olmadan kastmz budur.

Ergenekon, Balyoz vard, FETÖ sulandrd

Babakan Yldrm, eski Genelkurmay Bakanlarndan Hilmi Özkökün Gülen örgütüyle ilgili söyledii Hükümeti 2004te uyardk ancak bir ey yaplmad eklindeki sözlerini de eletirdi. Yldrm, Söz konusu MGK kararnda FETÖden bahsedilmiyor dedi.

Yldrm, 17-25 Aralk bizim için milattr. Ergenekon ve Balyoz vard ama FETÖcüler sulandrd dedi. Babakan, AK Partiye kar Sar kz, Ay gibi darbe planlarnn yapldn ifade etti.

Babakan Yldrm, Darbecilerin görevlendirme listesinde siyasetçi yok. FETÖyü heryerden temizlemek partiler üstü bir görev. in içinde kim olursa olsun affetmem dedi.

CHPnin kapsna geldiler, karargh kurdular, CHPyi tepe tepe kullanyorlar

AK Parti demokrasinin güçlenmesi, vesayetin ortadan kaldrlmas için hayatn ortaya koymu bir lidere sahip. Recep Tayyip Erdoan gibi bir kurucu lidere sahip. O gün de bu vard, bugün de ayns devam ediyor. Bize laf yetitireceklerine aynaya baksnlar, vaziyetlerini görsünler. Bugün de ayn ey tekrar ediyor. Balyoz davas, Ergenekon davasna dönelim. O darbeler vard, o darbelerin olduunu, yaplmak istendiini biz biliyoruz. Ama bu FETÖcüler orada da yapacaklarn yapt, ii sulandrdlar, gerçek olan yalan oldu. imdi yine CHPnin kapsna geldiler, karargh kurdular, CHPyi tepe tepe kullanyorlar. Nasl kullanyorlar? Madurlar var. Bu madurlar, MHPye de gidiyor, MHP hepsini kap dar ediyor. Niye? Yakn zamanda zokay yedi, Meral Akener vakasnda bunlarn gerçek yüzünü gördü. Onun için hiç yanatrmyor. imdi varsa, yoksa CHP. CHP, bunlar hapishanede ziyaret ediyor, ite, Madurlar var, u var, bu var diye. Bir madur edebiyatdr gidiyor.

ki gözüm olsa affetmem

Bizim elimizdeki bilgiler, Yurtta Sulh diye bir konsey var. Bunlar 5 tane generalden oluuyor. Bu generallerin çkard kaln bir talimat var. Orada bütün skyönetim komutanlarnn ad belli, askeri rütbelerde kuvvet komutanlar kim olacak, kolordu, garnizon komutanlar kim olacak Hepsi belli. Büyükehir belediye bakanlar kim olacak Onlar da belli. Bakanlklarn, müstearlklar, TRT Genel Müdürü, Anadolu Ajansnn bana kim geçecek O da belli ama siyasetle ilgili bir liste yok. Bunlar mahkeme sürecinde soruturma, kovuturma, yarglama sürecinde elde edilen delillerle ortaya çkarsa çkar. çkmazsa da, Biz bir darbeyi yapalm ondan sonra kimi nereye getireceimize karar verelim diye düünmü olabilirler. Siyasi ayan toplumdan saklamak filan abuk sabuk görüler ortaya konuyor. Kim varsa arkasnda sonuna kadar gidilecek. Bundan herkes emin olabilir.

AK Parti içinde darbeciler ne oluyor ne bitiyor. Can cehenneme. Kim iin içindeyse iki gözüm olsa hiç affetmem. Bunlarla bizi kimse test edemez. Bunlarn en büyük zararn gören partiyiz biz.

Darbeden sonra bir araya geldiler

Terör örgütlerinin tamam ayn merkezden yönetiliyor. Bu bir tahmin deil, bu bir bilgi. Hem bölücü terör örgütü, FETÖ örgütü bunlar darbeden öncede bir araya geldiler, konutular, darbeden sonra da bir araya gelip durum deerlendirmesi yaptlar. Yeni stratejiler yaptlar. Ortak hedef, Türkiye Cumhuriyetinin bann artlmas, toprak bütünlüünün bozulmas, 79 milyonun birliinin, kardeliinin zarar görmesi. Hedefleri bu. Ama alay gelsin, hiçbir ey yapamazlar. Bu millet, yapamayacaklarn, hiçbir birlikteliin, hiçbir terör örgütünün, biri ikisi, bei onu ne kadar bir araya gelirse gelsin bu ülkeye zarar veremeyeceini 15 Temmuz gecesi bütün dünya alem gördü. Onun için baka yöntemler aryorlar.

Bakanlk sistemi

Bakanln kaps 15 Temmuz gecesi açlmtr. Bakan seçimle gelecek, yasama denetleyecek. Bizim düüncemiz, sistemde 5 yllna bakan seçilecek. Henüz içerie girmedik ama eskisi gibi milletvekili seçimlerinin de 5 ylda bir olmas uyum açsndan yerinde olur, diye düünüyoruz. Deiiklii bir defa yapalm, milleti megul etmeyelim. Bakanlk sistemi için istiare yapacaz.

Üniter olacak, vatandalk tanm tartmaya açlmayacak. Referandum için dier partilerin desteine ihtiyaç var. MHP çözümden yana irade koydu. Bahçelinin yaklamn ana muhalefette göstermeli.

Yar bakanlk ve partili bakanla ihtiyaç yok. En yakn zamanda öneriyi getireceiz.

Ana Sayfaya Git