Kuzey Irak'ta yaşanan referandum krizi, bölgemizin bağrına yeni bir hançer saplama girişimidir

CUMHURBAŞKANI ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kuzey Irak'ta yaşanan referandum krizi, bölgemizin bağrına yeni bir hançer saplama girişimidir. Mesele, Kürtlerin hakları meselesi değildir. Tam tersine mesele; Kürtlerle Arapları, Türkmenleri diğer grupları ve çevredeki ülkeleri, sonu gelmez bir kavga, çatışma, hesaplaşma sürecine itmek isteyenlerin oyununa düşüp düşmeme meselesidir. Bugün birilerine güvenerek, aramızdaki birlikte yaşama hukukuna ihanet edenlerin, yarın dönüp, bu kapıyı tekrar nasıl çalabileceklerini merak ediyoruz. Bu kapı, tamamen kapanmadan uzatılacak her eli tutmaya hazır olduğumuzu burada, bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.

Haberler 04.10.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, AK Partinin TBMMdeki grup toplantsnda konutu. Meclise yeni yasama ylnda baar dileyen Erdoan, yeni çtüzükün Meclis çalmalarna rahatlk getireceini söyledi. Cumhurbakan Erdoan, Yeni dönemdeki en önemli ilerden biri de 2019 yl Kasm ayndaki seçimlerle yürürlüe girecek cumhurbakanl hükümet sistemine geçi için gereken uyum yasalarnn çkartlmas olacaktr. AK Parti, reformlarn partisidir. Bugüne kadar olduu gibi yeni yasama ylnda da ülkemizin ve milletimizin ihtiyaç duyduu reformlarn yasal alt yaplar, yine bu kutlu çat altnda hazrlanacaktr. diye konutu.

BZE KEFEN BçENLERN BU TOPRAKLARDA ESAMES OKUNMAYACAK

Bölgede kritik gelimeler yaandn ve Türkiyenin, bu gelimelerin merkezinde yer aldn dile getiren Erdoan, Bizi tehdit edenlerin, bize kefen biçenlerin hele böyle kriz dönemlerini frsat bilip, srtmzdan hançerlemeye kalkanlarn hiçbirinin, bu topraklarda esamesi okunmuyor; okunmayacaktr. Aksi yönde gayretler içine girenlere, bu milletin bamszl ve gelecei için neleri yapabileceini göstermek de boynumuzun borcudur. Bizim kimseyi tehdit etmek gibi bir niyetimiz yok. Biz, tüm samimiyetimizle ikaz görevimizi yerine getiriyoruz. Bu da ancak bir dostun bir baka dosta gösterecei türden bir yaklamdr. Uyarlarmz ac olabilir; ama hakikatin ta kendisidir. dedi.

HANçER SAPLAMA GRMDR

Kuzey Irakta gerçekletirilen bamszlk referandumuna ilikin açklamalarda bulunan Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

te burada bir kez daha tekrarlyorum. Kuzey Irakta yaanan referandum krizi, bölgemizin barna yeni bir hançer saplama giriimidir. Mesele, Kürtlerin haklar meselesi deildir. Tam tersine mesele, Kürtlerle Araplar, Türkmenleri dier gruplar ve çevredeki ülkeleri, sonu gelmez bir kavga, çatma, hesaplama sürecine itmek isteyenlerin oyununa düüp dümeme meselesidir. Etnik hrçnlklar ve mezhebi husumetler üzerinden yan bamzda kazlan, ateini kin ve nefretin besledii bu çukura izin veremeyiz. Irak, ne tek bana Kürtün ne tek bana Arapn ne tek bana Türkmenin deildir. Irak, tüm bu kesimlerin, binlerce yllk ortak geçmiinden süzülüp, gelen bir kardelik iklimi içinde ortak bir gelecek ina edilmesi gereken bir yerdir. Baka türlü bu topraklarda güvenlik, huzur, refah tesis edilemez. Kerkük türküleriyle büyümü bir milleti, Kerkükteki birkaç bin Türkmen için diye balayan cümlelerle tahkir etmek, kimsenin haddine deildir.

KAPI TAMAMEN KAPANMADAN UZATILACAK HER EL TUTMAYA HAZIRIZ

Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti: Daha düne kadar ayr bir Sünni Arap bölgesel yönetimi kurulmas tartlan Musulun çevresindeki demografik yapy hiçe sayan bir giriim, kesinlikle art niyetlidir. Elbette bölgemizde yaanan krizi suhuletle aklla uzlamayla çözmek için her yolu sonuna kadar denedik, deniyoruz, deneyeceiz. Devlet olmann gerektirdii vakardan ve soukkanllktan asla taviz vermeyeceiz. imdilik sadece belirli alanlardaki ambargolarla yetiniyoruz. Artarak, üphesiz ki devam edecektir eer kendilerine gelmezse. Gelimelere göre, çok daha ileri admlar atmakta tereddüt etmeyiz. Gayet iyi giden bir ilikiyi kendi elleriyle tahrip eden ve bununla da yetinmeyip, dillerini, ülkemizi tehdit etmeye kadar uzatan Kuzey Irak yönetiminin bir an önce akln bana devirmesini umut ediyoruz. Biz, Kuzey Iraktaki tüm kardelerimizi Türkmen, Arap, Kürt demenden kökenine ve merebine bakmadan sevdik, seviyoruz. Onlarn da bize ayn duygular içinde yaklatklarna inanyoruz. Bizi seveni, biz de severiz. Bize sayg duyana, biz de sayg duyar ama aksi olduu zaman gereini yaparz. Kardelerinin ve komularnn hukukuna riayet etmeyenlerin akbeti, hiç üphesiz hüsran olur. Bugün birilerine güvenerek, aramzdaki birlikte yaama hukukuna ihanet edenlerin, yarn dönüp, bu kapy tekrar nasl çalabileceklerini merak ediyoruz. Bu kap tamamen kapanmadan uzatlacak her eli tutmaya hazr olduumuzu burada, bir kez daha belirtmek istiyorum.

AYRIIRSAK DAILIRIZ, DAILIRSAK YOK OLURUZ

Suriye ve Irakta yaanan hiçbir olayn Türkiyeden bamsz olmadn vurgulayan Erdoan, Bölgesel ve küresel hedeflerimize odaklanmaya çalrken, Suriye ve Iraktaki gelimelerle önümüze yeni duvarlar örülmeye çalldn görüyoruz. Bir kez daha söylüyorum. Suriyede ve Irakta yaanan hiçbir hadise, bizden bamsz deildir. Hatta dorudan doruya içilerimizle alakaldr. Ayrrsak dalrz. Dalrsak yok oluruz. Devir, ne köken ne merep ne cemaat ne cemiyet hesab yapma devridir. Beton gibi çelik gibi sapasalam durmamz gereken bir dönemden geçiyoruz. Birleeceiz, bütünleeceiz, kenetleneceiz ve önümüze çkan tüm engelleri aarak, gümbür gümbür hedeflerimize devam edeceiz. diye konutu.

HER VATANDAIMIZIN ÜLKESN SAHPLENMESN SALAYACAIZ

80 milyonun tamamna, smsk sahip çkacaz diyen Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi: FETÖ gibi milletimizin deerlerini kullanarak, bir kanser hücresi gibi sinsice bünyemizi saran ihanet çetelerine yeteri kadar insanmz maalesef kaptrdk. Daha iyi bir hayat ve kariyer vaadiyle parlak beyinlerimizi bir anafor gibi içine çeken Batl ülkeler de yeteri kadar insanmz yuttu. Artk 80 milyonun tamamna biz, smsk sahip çkacaz. Her bir vatandamzn, bugünün ve gelecein sadece bu topraklarda olduu bilinciyle ülkesini sahiplenmesini salayacaz.

FAZLERDE DÜÜÜ SALAYAMAZSAK BRçOK MUSBET BZ BEKLEMEKTEDR

Ekonomideki gelimelerle ilgili de açklamalarda bulunan Erdoan, faizlerdeki düüün hala istenilen noktada olmadn söyledi. Cumhurbakan Erdoan, Eer faizlerde düüü salayamazsak bunu baaramazsak bilesiniz ki birçok musibet bizi beklemektedir. Bunu bir defa kesinlikle halletmemiz lazm. u anda piyasa faizlerinin yüzde 20yi yakalad bir dönemdeyiz. Piyasa faizinin yüzde 20 olduu bir ülkede yatrmc, yatrm yapabilir mi? stihdam artabilir mi? Artmaz. Ondan sonra lanetle de kar karya kalrz. Birçok sefil ailelerle kar karya kalrz. Bunu bir defa amamz lazm. Biz, faizci akllarla faiz lobilerinin yaklamlaryla adm atamayz. Eer onlarla adm atarsak sadece onlar ihya ederiz. Buna dikkat etmemiz lazm. dedi.

YÜKSEK FAZ SEBEBYLE ENFLASYONDA DÜÜÜ SALAYAMIYORUZ

Enflasyonla ilgili bir iddiasn da dile getiren Erdoan, Bakn, iddiamdr. Enflasyonda hala düüü salayamyoruz. Niye? Yüksek faiz sebebiyle. Bu, benim iddiam. Yüksek faiz, asla enflasyonu aa çekmeyecektir. Hep onun önündeki en önemli engeldir. Bunun bir defa kararn öyle veya böyle vermemiz lazm. çünkü doru orantldr. Faiz düerse enflasyon düer. Faiz yüksek olursa aynen o da yüksek olur; ama u andaki anlay ne? Ters orantldr. Hayr, ters orantl deil; ite bunu gördük diye konutu.

YASTIIN ALTINDA VEYA KOLUMUZDAK ALTINLAR BZE BR EY KAZANDIRMAZ

Cumhurbakan Erdoan, yastkalt altn çars da yapt konumasn öyle sürdürdü: Hazine Müstearlmz tarafndan 2 Ekim itibariyle Ziraat Bankas ubeleri araclyla talep toplama ilemleri balayan altn tahvili ve altna dayal kira sertifikalar uygulamasn da gerçekten çok önemli görüyorum. Bu modelin yatrma ve üretime dönüemeyen, özellikle vatandalarma sesleniyorum, yastn altnda veya kolumuzdaki altnlar bize bir ey kazandrmaz

Ana Sayfaya Git