Leyla Zana'dan BM Genel Sekreteri Guterres'e 'Referandum mektubu'

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Irak Bölgesel Kürt yönetiminde yarın yapılacak bağımsızlık referandumu için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi. Zana, referandumun, halkların istemlerini, nasıl yaşamak istediklerini belirlemek için başvurdukları demokratik ve barışçıl bir araç olduğunu belirterek, "Bu demokratik talep, sadece Kürdistan halklarının iradesine, onayına bırakılmalı, haklı ve meşru bir adım olarak ele alınmalıdır" dedi.

Haberler 25.09.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Iraktaki Bölgesel Kürt Yönetiminin yarn yapaca bamszlk referandumu için BM Genel Sekreteri Antonio Guterrese mektup yazan HDP Ar Milletvekili Leyla Zana, dünyann statüsüz brakt devletsiz, ender halklardan olan Kürtlerin, geçtiimiz yüzyl katliam, sürgün, inkar ve asimilasyon politikalaryla geçirdiini söyledi. Mektubunda, Kürtlerin her hak araynda, devletlerin zalim yüzüyle karlald, farkl bir tanmlamayla etiketlendii ve hedef haline getirildiini yazan Zana, öyle devam etti:

Kürtler pek çok farkl kültürel, etnik ve dini çeitliliklere ev sahiplii yapm ve hiçbir zaman, hiç kimseye konutuu dilden, etnik kimliinden veya inancndan dolay zulüm etmemitir. Yaad tüm hakszlklara ramen sabrn, olgunluunu ve mazlum duruunu korumutur. Kürtler, ID barbarlna kar binbir bedel ödeyerek hem kendi varlklar hem de tüm insanlk için onurlu bir mücadele vermi ve hl bu mücadeleyi sürdürmektedir. Bugün Güney Kürdistan halklar, meru haklarn talep etmek için referanduma gidiyor. Referandum, halklarn taleplerini, nasl yaamak istediklerini belirlemek için bavurduklar demokratik ve barçl bir araçtr. Bu demokratik talep, sadece Kürdistan halklarnn iradesine, onayna braklmal, hakl ve meru bir adm olarak ele alnmaldr. Konu Kürtler ve haklar olunca aralarndaki sorunlar bir tarafa iterek tarihsel ittifaklarn sürdüren devletler için Seni sevmem ama senden de olmam sözü miadn doldurmutur. Onurlu her toplum, her birey, kölelii reddederken komu onay beklemez. Güney Kürdistan halklarnn özgürlük ve hak talepleri komu devletlerin ve halklarnn hak gasp olarak görülemez, hiçbir ülkenin milli güvenlik sorunu olarak da görülemez. Komular haddini amadan, saduyuyla hareket etmeli, tehditlerden uzak durmal ve sorumlu bir dil kullanarak Kürdistan halklarnn demokratik kararna sayg duymal. Kimse Kürtlerden en temel hak ve özgürlüklerini talep ettikleri için bedel ödemelerini beklememeli!

Milletvekili Leyla Zana, mektubunda kimyasal silahlarla bombalanan, sistematik bir ekilde toplu katliamlara maruz kalan, köyleri, ehirleri yaklan, sürgünlere yollanan, dili, kültürü, kimlii yasaklanan, binlerce Kürt Ezidi kadn kaçrlarak köle pazarlarnda satlan bir halkn daha ne kadar bedel ödeyebileceini sordu. Zana, öyle devam etti:

Dünya devletleri, Kürdistan halklarnn meru taleplerini demokratik ve barçl yöntemlerle arama iradesine engel deil, aksine var gücüyle destek olmal.Halklarn kendi kaderlerini tayin etme hakk vardr. Kürdistan halklar da bu haktan muaf deildir. Birlemi Milletler, Avrupa Birlii, Koalisyon güçleri ve bölge devletleri; Kürdistan halklarna, en çok da Kürt halkna kar olan sorumluluklarn yerine getirmeli ve tarihsel borçlarna sahip çkmallar. imdi deilse ne zaman?

REFERANDUM YEN BR UMUTTUR

HDP Ar Milletvekili Leyla Zana, BM Genel Sekreteri Guterrese yazd mektubun sonunda ise unlar yazd:

Artk Kürdün Yeter dedii, 21inci Yüzyl, Kürdistannda, halklarn haklarna ve özgürlüklerine kavutuu, tüm dier halklar gibi eit ve özgür bir biçimde yaad, yeni bir demokratik sistemin temelleri atlmal. Bu referandum yeni bir umuttur. nkara, yok olua, asimilasyona, ötekiletirmeye ve hak gaspna kar bir çktr. Egemen zihniyetlerin, zorba iktidarlarn kymlarna urayan; farkl kültürlere, etnik kimliklere, dini inançlara sahip Kürdistan halklar ve özellikle kadnlar için bir frsat domakta. Kürdistan halklar son bir haftadr sandn meydanlarda kurdu ve özgürlük taleplerini tüm dünyaya haykrd. Hiçbir ey özgürlükten daha deerli olamaz.

Ana Sayfaya Git