Leyla Zana'ya beraatin gerekçesi: Zor kullanılmadı ve polise direnmedi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, daha önce 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve Yargıtay tarafından bozulan davada, 'Silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, terör örgütü propagandası ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlarından beraat ettiren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, Zana'nın, katıldığı PKK'lı terörist cenazeleri ve gösterilerde polis tarafından grubun dağılması yönünde ihtar yapıldığı, sanığın içinde olduğu grubun oturma eylemi yaptığı ancak, gruba zor kullanılmadığı, dolayısıyla sanığın polise direndiğine dair herhangi bir delilin olmadığı gerekçesiyle beraat ettirildiği belirtildi.

Haberler 17.12.2017 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Ar Milletvekili Leyla Zana hakknda 2011 ylnda katld 9 ayr cenaze töreni, basn açklamas ve yapt konumalar nedeniyle hakknda açlan davada, 2012 ylnda Terör örgütü üyelii suçundan 10 yl hapis cezasna çarptrld. Ancak, bu ceza, Yargtay 9uncu Ceza Dairesi tarafndan 2014 ylnda bozuldu. HDP Ar Milletvekili Leyla Zana, ksa süre önce Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinde yeniden yaplan yarglamasnda beraat etti. Zana hakknda açlan Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet ve Terör örgütü propagandas davalarnn da ertelenmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararn açklad.

FALN ÖRGÜTÜN çARILARI KAPSAMINDA BR SUç LEMES GEREKR

Gerekçeli kararda, Leyla Zanann savunmasnda örgüt mensuplarnn cenaze törenlerine katldn kabul ettiini belirten mahkeme, bu törenlere katlarak grupla birlikle yürüdüünün tutanak ve fotoraflarla da tespit edildii yer ald. Kararda, terör örgütü PKKya üye olmamakla birlikte örgüt adna suç iledii öne sürülen bir failin örgüt üyesi gibi cezalandrlabilmesi için failin örgütün çarlar kapsamnda bir suç ilemesi gerektiine dikkat çekildi. Kararda, hazrlanan iddianamelerde Leyla Zanann, örgüt adna yasa d toplant ve gösteri yürüyülerine katlma suçunu iledii yönünde iddialar bulunduu kaydedildi.

ZOR KULLANILMADI VE DRENMED

Zanann terör örgütü çars üzerine 2011 ylnn Nisan ve Mays aylarnda düzenlenen 4 ayr terör örgütü mensubunun cenazesine katlp, yürüdüünü belirten mahkeme, benzer olaylarla ilgili Yargtay kararlarna dikkat çekti. Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçunun olumas için, toplanan gruba dalmalar için ihtar yaplmas, ihtara ramen dalmamalar halinde zor kullanlmas ve zor kullanmaya ramen failin dalmamakta srar etmesi gerektii vurgulanan kararda u ifadelere yer verildi:

Sann katld yürüyülerin yasa d olduuna ilikin kolluk tarafndan ihtar yapld, topluluun buna ramen dalmad, dalmamalar üzerine zor kullanlmas ve sonra sann srarla eylemine devam edip kamu görevlilerine direndiine ilikin sank hakkndaki iddianamelerde ve olay tutanaklarnda bir iddia yoktur. Sann yalnzca terör örgütü mensuplarnn cenaze törenlerinde cenazenin arkasnda yürüdüü görülmektedir. 16 Mays 2011 tarihli eylemde kolluun ihtarndan sonra sann içinde olduu grubun oturma eylemi yapt, ancak gruba zor kullanld yönünde bir iddiann bulunmad anlalmtr. Ayn gün gruptan ayrlan kiilere zor kullanmndan sonra cadde ve sokaklarda çkan olaylara katlan grup içinde sann bulunduu yönünde bir iddia bulunmad gibi bir delil de yoktur. Sann eylemleri terör örgütü mensuplarnn cenaze törenine katlarak yürüyü yapmak ve eylemin yasa d olduu ihtarndan sonra oturma eylemine katlmak eklindedir. Sann içinde bulunduu gruba zor kullanlmad ya da zor kullanmna karn sann dalmamakta srar etmesinin söz konusu olmad olayda, sann eylemlerinin belirtilen suçu oluturmad anlalmaktadr. Bu nedenle Örgüt adna suç ileme suçunun yasal unsurlarnn olumadndan sann beraatna karar verilmitir.

KADIN HAKM, YARGILAMA ERTELEMESNE MUHALEFET ERH KOYMUTU

Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesi hakimi Esra Öztürkün muhalefet erhi nedeniyle Leyla Zana hakknda Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçundan verilen yarglamann ertelenmesi karar oy çokluu ile alnd. Muhalefet erhinde Zana hakknda beraat karar verilmesi gerektiini belirten Öztürk, sann eyleminin terör örgütü propagandas ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçunun unsurlarn oluturmad, bu kapsamda sank hakknda beraat yerine kovuturmann ertelenmesi karar verilmesinin Avrupa nsan Haklar Sözlemesinde düzenlenen adil yarglanma hakkna aykr olacana dikkat çekerek, Bu nedenle beraat karar verilmesi gerektiini düündüümden sayn çounluun kararna katlmyorum demiti.

Ana Sayfaya Git