Lice davası ertelendi

DİYARBAKIR'ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi. Tanık olarak o dönem binbaşı rütbesinde görev yapan askeri personel dinlendi.

Haberler 19.05.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmir 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann dün yaplan 16nc durumasna sank emekli Albay Eref Hatipolunun avukat Mehmet Eren Turan, ölenlerin yaknlar olan ikayetçiler Muhammed Bayar, lhami Bayar ve avukatlar katld. Taammüden öldürme, Halk isyana ve birbirini öldürmeye tevik, Cürüm ilemek üzere teekkül oluturma suçlarndan arlatrlm ömür boyu hapis ve 24 yla kadar hapis cezas istemiyle tutuksuz yarglanan dönemin Jandarma Komutan emekli Albay Eref Hatipolu durumaya katlmad.

O dönemde Diyarbakr Bölge Jandarma Komutanlnda Harekat ve Asayi ube Müdürü olarak binba rütbesiyle görev yapan Mustafa hsan Bat, Ankaradan SEGBS araclyla tank olarak dinlendi. Olay gönü sabah saatlerinde Tugeneral Bahtiyar Aydn ile birlikte Diyarbakrdan Lice Komando Tugaynn içinde bulunan alana helikopter ile indiklerini anlatan Bat, unlar söyledi:

DÖNEMN BNBAISI KONUTU

Birliklerimiz biz indiimizde operasyon bölgesine yaklayordu. Operasyonun banda Bahtiyar paa vard ve operasyonu indiimiz Lice Komando Tugayndan yönetiyordu. Biz Diyarbakrdan Liceye geldiimizde henüz çatma yoktu. Bizim helikopterimize kar ate açlmad. Biz indikten yaklak bir saat sonra bir polis aracna ate açld haberini aldk. O olayda ksa bir süre sonrada komando tugay dört bir yandan ate altna alnd. Tugaydan da karlk verildi. Bu karlkl çatmann ne kadar sürdüünü bilmiyorum. çünkü Bahtiyar Aydn vuruldu. Jandarma tugay ate altnda olduu için helikopter ini yapmayacandan, ben Bahtiyar paay zrhl bir araçla güvenli bir noktaya götürerek helikopterle Diyarbakra götürdüm. Bu nedenle Licede yaklan evler veya ölen kiiler ile ilgili olarak nasl olduuna ilikin bilgim yoktur. Bahtiyar Aydnn uzun menzilli Kanas silah ile vurulmu olabilecei muhtemeldir.

Tank olarak SEGBS ile dinlenecek, Diyarbakr D Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkann kulanda problem olduu için ve mahkeme heyetini duyamadndan, ifadesi alnamad.

CEZAEVNDEK TANIKLAR ANLATTI

ikayetçi avukatlar, PKK terör örgütü üyelerinden hükümlü emdin Sakkn tank olarak dinlenmesini, olay yerinde keif yaplmasn, Bahtiyar Aydna müdahale eden doktorun dinlenmesini, ölüp ölmediinin belli olmad ileri sürülen Tünay Yanarda ile ilgili DNA raporu alnmasn ve sank Eref Hatipolunun tutuklanmasn talep etti.

Diyarbakr Baro Bakan ve müteki avukat Ahmet Özmen, davada 23-24 yldr adalet beklediklerini, bulunduklar bütün taleplerin mahkemece reddedildiini, olay yerinde keif yaplmasn istediklerini ifade etti.

Sank dönemin Diyarbakr Jandarma Alay Komutan Eref Hatipolunun avukat Mehmet Eren Turan, kar taraf avukatlarnn her seferinde müvekkili hakknda tutuklama talebinde bulunduunu, olay yerine ilikin yetkili makamlarca düzenlenmi krokilerin dosyada mevcut olduunu ve kar tarafn taleplerinin soruturmaya yenilik getirmeyeceini iddia etti.

Turan, Müvekkilim yapm olduu görev nedeniyle u an yarglanyor. Sürekli tehdit ald için mahkemeye korumalarla gelip ifade vermitir. Can güvenlii söz konusudur. Katlan taraflarnn tüm taleplerinin yarglamaya bir katk salamayaca için taleplerinin reddedilmesini talep ediyoruz. dedi.

Mahkeme heyeti, davac tarafn taleplerini reddederek Aydna olay srasnda müdahale eden doktorun kimliinin örenilmesi için Genelkurmay Bakanlna yaz yazlmasna, dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasna karar vererek durumay erteledi.

Duruma sonrasnda basn açklamas yapan Diyarbakr Baro Bakan Özmen, bu davann Türkiyenin karanlk geçmiinin aydnlatlmas açsndan önemli olduunu, dosyann peini brakmayacaklarn söyledi.

BAHTYAR AYDIN VE 16 K

Mahkeme heyeti, ksa bir aradan sonra, olay srasnda ölen Tugeneral Bahtiyar Aydna müdahale eden doktorun kimliinin örenilmesi için Genelkurmay Bakanlna yaz yazlmasna, Deniz Baykal, Mithat Bereket, Ünal Erkan, emdin Sakk, Hasan Kundakç ve lker Babuun tank olarak dinlenmelerini ilikin taleplerin reddine karar verdi. Olay yerine ilikin krokilerin mevcut olmas nedeniyle keif isteini ve Tünay Yanarda ili ilgili olarak DNA raporu talebini de reddetti. Duruma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ekim ayna ertelendi.

Ana Sayfaya Git