Liderlere ayar çekti

BM Genel Kurulu'nda İsrail ile Filistin topraklarındaki tarihi değişimi anlatan haritaları gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Size BM kürsüsünden soruyorum, İsrail devletinin sınırları neresidir?" diye sordu. Erdoğan, ABD yönetiminin Filistin-İsrail meselesine çözüm bulmak iddiasıyla hazırladığı 'Yüz yılın anlaşması' denilen planla ilgili "Amacı Filistin'i tamamen ortadan kaldırmak mı? Bunlar dünyayı kana mı bulamak istiyorlar?" dedi.

Haberler 25.09.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Birlemi Milletler (BM) 74. Genel Kuruluna nükleer silahlar, Suriye krizi, BMnin yaps ile ilgili tezlerini yineledii konumasnda sraille ilgili sert ifadeler kulland. Erdoan, srail ve Filistin topraklarndaki deiimleri gösteren haritalar göstererek srail neresidir? diye sordu ve srail doymuyor ifadesini kulland.

BMnin gelecei tehdit eden terör, iklim deiiklii gibi sorunlara çözüm üretme kabiliyetini kaybettiini anlatan ve Dünya beten büyüktür sözünü tekrarlayan Cumhurbakan Erdoan, özetle unlar söyledi.

NÜKLEER YA HERKESE YASAK YA HERKESE SERBEST OLSUN

Zihniyetimizi de, kurumlarmz da, kurallarmz da deitirmenin zaman gelmitir. Nükleer güç sahibi ülkelerle bunlara sahip olmayan ülkelerin varl tek bana dünyann dengesini bozmaya yetiyor. Nükleer silah sahibi olanlarn, nükleer silah olmayanlar tehdit etmesi manidardr. Huzurlu gelecek için bu sorunu adalet temelinde çözelim. Nükleer güç ya herkes için yasak ya da herkes için serbest olmaldr.

ABDEN GELEN DESTEK 3 MLYAR EURO

Suriye krizini sona erdirme zaman gelmitir. Türkiye DEA tehdidinden en çok zarar gören ülkedir. Bugün Türkiye, milli gelirine oranla dünyann en fazla insani yardmda bulunan ülkesidir. 5 milyon snmacya biz, ev sahiplii yapyoruz. Türkiyede, ABDdeki 29 eyaletin tek tek hepsinin nüfusundan fazla snmac bulunuyor. Yani u an, New York ehir nüfusunun yars kadar Suriyeli kardeimizi topraklarmzda misafir ediyoruz. 40 milyon dolar harcama yaptk. Peki Türkiyeye gelen bir ey var m? Avrupa Birliinden gelen destek, bu da bizim milli gelirimize deil ha, u an itibaryla 3 milyar euro. Ülkemize gelen snmaclardan 365 bini güvenli hale getirdiimiz bölgelere geri döndü. Nereye? Cerablusa. Suriyeli snmaclarn yars 18in altnda, ülkemizde doanlarn says 500 bine yaklat.

ALAN BEBE HATIRLATTI

Biz bunlara sadece barnma deil, eitim, salk, hepsini salyoruz. Milyonlarca masumu çok çabuk unuttuk. Aylan (Alan Kurdi) bebei dünya çok çabuk unuttu. Unutmayn bir gün ola ki, ayn durum sizlerin bana da gelebilir. çünkü Aylan bebekten bir deil, milyonlar Suriyede ne rejimin, ne de PKKnn kontrolündeki yerlere dönü olmutur. Sadece Türkiyenin güvenli hale getirdii bölgelere dönü oldu.

YPGY ORTADAN KALDIRMA MESAJI

Türkiyenin yeni bir göç dalgasn daha karlamaya ne tahammülü ne de imkan var. Bu konuda herkesi, Türkiyenin çabalarna destek vermeye çaryorum. Bir önemli husus da Fratn dousundaki PKK/YPG yaplandrmasnn ortadan kaldrlmas. Tüm terör örgütlerine ayn mesafeden baklmadkça bu soruna çözüm bulamayz. ABD ile güvenli bölge oluturulmas yönündeki çalmalarmz sürüyor. Niyetimiz öncelikle bir bar koridoru tesis ederek burada 2 milyon Suriyelinin iskann salamaktr. Bu güvenli bölge ilan edildiinde buraya 1.5-2 milyon Suriyeli göçmeni yerletirebiliriz. Türkiye bunu tek bana kaldramaz.

DEYR EZ ZOR RAKKA HATTINA NME TALEB

Bu bölgenin derinliini Deyr ez Zor Rakka hattna indirebilirsek Avrupann dier bölgelerinden de dönecek Suriyeli saysn 3 milyona çkarabiliriz. Ülkemizin öncülüünde Lübnan, Irak ve Ürdünün de katlmyla uluslararas bir konferans düzenliyoruz. Küresel mülteci forumunun baarsna da önem veriyoruz. BM öncülüünde bir baçlar konferans düzenlenebileceini de düünüyoruz.

KIBRIS SORUNU

Akdeniz havzas daha baka sorunlarla kar karyadr. Kbrs meselesi Rum tarafnn uzlamaz tavr nedeniyle çözülemedi. Türkiye Kbrsta garantördür, Yunanistan garantördür, ngiltere garantördür. Kbrstaki sorunun sfr garantiyle çözülebileceini söyleyenlerin kötü niyetli olduu ortadadr.

DÜNYAYI KANA BULAMAK MI STYORLAR?

Bugün adaletsizliin en çok yaand yerlerden biri, srail igali altndaki Filistin topraklardr. Ben merak ediyorum bu srail neresidir? Bu srailin topraklar nereleri kapsyor? 1947de neresiydi, 1949-67de neresiydi ve u anda srail neresidir? BM sraille ilgili ald kararlar uyguluyor mu? O zaman BM ne ie yaryor? Türkiye olarak bizim bu konudaki tavrmz nettir, çözüm 1947 anlamas temelinde, bakenti Dou Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasdr. Size BM kürsüsünden soruyorum, srail devletinin snrlar neresidir? 1948 snrlar mdr, 1967 snrlar mdr yoksa daha baka snrlar m vardr? Yüz yln anlamas denen giriimin amac Filistini tamamen ortadan kaldrmak m? Bunlar dünyay kana m bulamak istiyorlar? BM bata olmak üzere, uluslararas camiann tüm aktörleri vaatlerin ötesinde somut destek vermelidir. Filistinliler için yardm ve bayndrlk çalmalarnn etkin bir ekilde sürdürülmesi bu açdan çok önemlidir. Türkiye, mazlum Filistin halknn yannda yer almaya devam edecektir.

Ana Sayfaya Git