Mağdur odaklı adalet anlayışı

Bakan Gül: Mağdur ve insan odaklı adalet anlayışı seferberliğini başlatıyoruz

Haberler 25.09.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Önümüzdeki adli ylda madur odakl adalet anlay, insan odakl adalet anlay için seferberliimizi balatyoruz. Adli destek ve madur hizmetleri müdürlüklerimiz, kurulularn yeni yapm çok taze müdürlük ama adliyedeki bütün madurlarn eli, kolu ve gözü olacak dedi.

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Adli Destek ve Madur Hizmetleri Deerlendirme Toplantsna katlp, bir dizi temasta bulunmak üzere Edirneye geldi. Kentte ilk olarak otelde gerçekletirilen toplantya katlan Bakan Gülü Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile protokol üyeleri karlad. Gül, toplantda özellikle ayrlm çiftler arasnda çocuun icra yoluyla teslim edilmesine deinerek, bunun kabul edilemez olduunu söyledi. Madur Hizmetleri biriminin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kararnamesiyle kurulan yeni birim olduunu hatrlatan Gül, Önümüzdeki adli ylda madur odakl adalet anlay, insan odakl adalet anlay için seferberliimizi balatyoruz. Adli destek ve madur hizmetleri müdürlüklerimiz, kurulularn yeni yapm çok taze bir müdürlük ama adliyedeki bütün madurlarn eli, kolu ve gözü olacak. Bu konuda deerli çalanlarmza sonsuz güvenimiz vardr. Bunu yaparken de adalet hizmetleri verilirken, madura yaklamda nerelerde eksiklik var, ortak aklla bunu deerlendireceiz. Kolluk hangi konuda tkanyor, hangi talepleri var, ne gibi sorunlar yayor, uzmanlarmz hangi sorunlar yayor, özellikle ihtisaslatrmaya çaltmz yargsal çalmalarda dier kurumlarda ne gibi ihtiyaç var ve bunlarda mevzuata m, uygulamaya m ya da baka bir teknik ihtiyaca m yeterlilik duyuluyor; bunlarn analizini hep beraber yapacaz bu toplantda dedi.

çOCUUN EYA GB CRAYA KONU OLMASI KABUL EDLEMEZ

Suçlunun topluma yeniden kazandrlmas ve madurun adalet duygusunun salanmasnn önemine deinen Bakan Gül, madur hakk konusunda ele alacaklar meselenin banda çocuk tesliminin geldiini söyledi. Gül, öyle konutu:

Evet, bu bir meseledir. çocuun, çok üzülerek söylüyorum, bir eya gibi icraya konu olmasn kabul edemeyiz, bu konu çok hassas ve önemlidir. çocuklar, boanma srasnda veya sonrasnda sürecin en masum ama bir o kadar da krlgan ve örselenen tarafdr. Ayrlm çiftler arasnda, anne ve baba arasnda kalan çocuklarn yaad o ac tablolarn son bulmasn salayacaz. Hepimizin arzusu, taraflarn medeni bir ekilde çocukla kiisel iliki kurabilmesidir ama bir taraf çocuu göstermeyince dier tarafn devlet otoritesiyle çocuunu görme hakk talep etmesi çok doaldr, normaldir. Dünyann her yerinde de polis ya da icra gibi belli bir kurum devlet otoritesi çerçevesinde, çocuk dier tarafa gösterilmedii zaman devreye girmektedir. Gösterdiinde medeni ekilde onu görüp tekrar teslim ettiinde sorun yok, sorun gösterilmediinde çkyor ve burada devlet mekanizmas devreye giriyor ama biz de diyoruz ki bu devlet otoritesi icra kanalyla olmasn. Elbette icradaki arkadalarmz da çok deerli kamu görevlilerimiz. Bu konuda her türlü titizlii yapyorlar ama ad itibaryla bir mal ve eya teslimine konu olan, bu ii yapan icra deil de baka bir birimde bu iin yaplmas, icrann dna çkarlmas hedefimizdir. Para yatryorsun eski eini icraya veriyorsun ve ondan sonra da bir eya gibi adeta icradan çocuun teslimini görev olarak verilmi durumda. Burada da baka sorunlar, sürtümeler yaanyor. çocuun üstün yarar da burada zedelenebiliyor. Bu nedenle bu konuda da meclisimiz açldnda, üzerinde uzun zamandr çallan ve cumhurbakanlnn talimatyla da ekillenen bu konunun bir mesele olarak kalmamasn salayacaz.

çOCUK TESLM çOCUK TESLM MERKEZLER ARACILIIYLA OLACAK

Bakan Gül, icra kurumu yerine Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüü bünyesinde kurulacak çocuk Teslim Merkezleri araclyla çocuk teslimin yaplmasn hedeflediklerini kaydetti. Gül, Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüümüz kanalyla bu çocuk tesliminin yaplmasn hedefliyoruz. cra Müdürlüü deil Madur Haklar Merkezi ile uzman arkadalarmz eliinde psikologlar, pedagoglar, sosyologlar, çalmaclarla yine valiliklerimiz koordinasyonunda bu konudaki uzmanlar marifetiyle çocuk teslimini, çocuk teslim merkezleri oluturarak salamay hedefliyoruz. Bu konuda da netice alacamz hedefliyoruz. Keza 1000 lira kendi çocuunu görmek için icraya yatrlan para da kabul edilir bir durum deildir, bunu da bu çalmayla. Kendi çocuunu görmek için icraya para yatrlmas uygulamasnn da sona ermesini salayacaz, bu ilemler tamamen ücretsiz olacaktr diye konutu.

ETKLEM VE RATNG çN ADALET KULLANILI HALE GETRLEMEZ

Madur haklarnn temel unsurlarnn birinin de mahremiyet hakk olduunu dile getiren Gül, Üzülerek görüyoruz ki baz basn ve yayn organlarnda, sosyal medyada ve hatta bu alanda faaliyet gösteren kimi STKlarda bu hassasiyet paylalmamaktadr. Bunu üzülerek istisnai de olsa görmekteyiz. Önemli hatrlatmak lazm ki çocuun üstün yararn ya da bir madur kadnn özel hayatnn ya da kiisel verilerinin hiçe sayld paylamlar, haberler, görüntüler, ona ait kiisel bilgilerin paylalmas, adalete de insan onuruna da aykrdr. Dolaysyla hukuka da aykrdr. Bu konuda herkesi daha dikkatli ve özenli olmaya davet ediyorum. Yine kamuoyunun takip ettii soruturma ve davalarda adalet ve hukuk ad kullanlarak adaletin ve hukukun ihlal edildiine de tank oluyoruz. Etkileim almak, rating artrmak için adalet kavramnn kullanl bir araç haline getirilmesini kabul etmiyoruz dedi.

BOANMA DAVALARI 1 CELSEDE SONUçLANACAK

Adli kararn makul sürede verilmesinin, milletin yargdan en büyük beklentisi olduunu da söyleyen Bakan Gül, Bu konuda akla gelen ilk örnek boanma davalardr. Boanma davalarnda tazminat, velayet, kusur tespiti ve dier usuller sebebiyle boanma davalar yllar sürmektedir, taraflar birbirini örselemektedir, çocuklar da asl madur olan taraf olmaktadr. ki tarafn da boanma konusunda kararl olduu ancak sair hususlarda anlaamamas sebebiyle davalar yllar sürmektedir. Sayn Cumhurbakanmz tarafndan kamuoyuna duyurulan insan haklar eylem plannda da bir hedef olarak bunu ortaya koyduk, bu konuda da çalmalarmz younlatrdk ve böylece boanma davalarnda hukuki prosedürleri ksaltacak bir model üzerinde çalmalarmz sürdürdük. Böylece boanmak isteyen taraflar hakim huzuruna geldiinde her iki taraf boanmak istiyorsa bir celsede boanabilecei, dier konularn ayrca devam edecei eylem plann çok gecikmeden neticeye balam olacaz diye konutu.

KADINA DDET KONUSUNA EN KÜçÜK TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Boanma sürecinde en önemli konulardan birinin kadna iddet olduuna vurgu yapan Bakan Gül, Kadna iddet konusunda en küçük bir tahammülümüz ve en küçük toleransmz yoktur, olamaz. Nerede olursa olsun, ne ekilde yaanrsa yaansn, kadna iddete kar mücadelede en güçlü ekilde tavrmz mücadelemizi sürdüreceiz, mücadele etmeye devam edeceiz. Meclis kapanrken 4üncü yarg paketinde boanm ee kar ilenen suçlar ve iddetlere yönelik bir müeyyide artrm getirdik ve bu çerçevede sfr tolerans etkisi ve iddeti önleyici tedbirleri de ayrca sürdüreceiz. Burada önemli uygulamalardan biri de elektronik kelepçedir. Özellikle kadna yönelik iddette, tekrarlanma riskinin de yüksek olduu konularda elektronik kelepçe tedbirine hükmedilmektedir. Ocak 2021 itibaryla artk ülkemizin tümünde uygulanabilir hale getirdik. Bu konuda çileri Bakanlmzn, Aile Bakanlmzn ve çalanlarmzn özellikle hazrlad raporlar dorultusunda mahkemelere raporda bulunmakta ve mahkeme de bunu yakn ekilde takip etmekte dedi.

Bakan Gül, toplantnn ardndan AK Parti l Bakanl ve Edirne Valiliini ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git