Mahkemelerde dile ipotek koyulamaz!

Gül, "Eski Türkiye artık mazide kaldı ve Türkiye artık eskiye asla dönmeyecektir, kimse döndüremeyecektir. Bu topraklarda, nefret, ayrımcılık, ötekileştirme tohumlarının bir daha asla yer almamasının da teminatı hukuktur, hukuk devletidir"

Haberler 13.11.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, eski Türkiyenin artk mazide kaldn ve asla eskiye dönmeyeceini, kimsenin de döndüremeyeceini belirterek, Bu topraklarda, nefret, ayrmclk, ötekiletirme tohumlarnn bir daha asla yer almamasnn da teminat hukuktur, hukuk devletidir. Konuulan dile ipotek koyulduunu gördük. Mahkemelerde kendi dilinde, evinde, çarda konutuu dilde savunma yapmann engellendiini gördük. Bu yaklam maalesef adalete güvenin de yara almasna yol açt. Bu topraklarda yaayan 84 milyon vatandamz özbeöz bu ülkenin birinci snf vatandadr. Bugün herkes mahkemelerde meramn istedii ekilde anlatabilmektedir dedi.

Diyarbakra önceki akam havayoluyla gelen ve dün bir dizi ziyaret ve açl törenlerine katlan Adalet Bakan Abdulhamit Gül, ilk olarak bir otelde düzenlenen Bölge Deerlendirme toplantsna katlarak, yarg mensuplarna hitap etti.

RET, NKAR VE ASMLYASYON

Gül, özelikle bölgede on yllar boyunca vatandalarn en temel insani haklarnn ret, inkar ve asimilasyona tabi tutulduunu, konuulan dile ipotek koyulduunu müahede ettiklerini söyledi. Vatandan, mahkemelerde savunmasn kendi dilinde, evinde, çarda konutuu dilde yapmasnn engellendiini, bin yllk bu corafyada türküsüne, arksna konu ettii diline bilinmeyen bir dil yaftas vurulduunu gördüklerini dile getiren Gül, yargnn da o dönemde iyi bir snav veremediini kaydetti.

HUKUKUN TEMEL LKELER

Bugün gelinen noktann çok önemli olduunu vurgulayan Bakan Gül, öyle dedi; Geçmite yarg, bölgede hukukun temel ilkelerinin yannda yer almad baz örnekler yaand. Toplumun temel deerleriyle çatan bir zihniyetin adeta arac gibi davrand. O yüzden bugün geldiimiz nokta çok önemlidir. Bugün bu topraklarda yaayan 84 milyon vatandamz, bu ülkenin öz be öz birinci snf vatandadr. Bugün herkes, mahkemelerde meramn istedii ekilde anlatabilmektedir. Cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin aileleri ve yaknlar bu çerçevede istedii ekilde görüebilmekte, konuabilmektedir. Devlet güvenlik mahkemeleri eliyle halkn öz deerlerini kriminalize etme dönemleri kapanmtr.

FAL MEçHULLER DÖNEM

Özel yetkili, süper yetkili savclar eliyle kumpas kuran, insan mahremiyetine el uzatan yaklamlarn da geride kaldn anlatan Gül, ikenceler, faili meçhuller döneminin mevzu bahis olmaktan çktn bildirdi. Bu iki dönem arasnda insanmzn ana sütü gibi ak, helal hakk ve hukuku vardr. Hukukun üstünlüü devletin hukukun dna asla çkmama kararl vardr. Eski Türkiye artk mazide kald ve Türkiye artk eskiye asla dönmeyecektir, kimse döndüremeyecektir. Bu topraklarda, nefret, ayrmclk ötekiletirme tohumlarnn bir daha asla yer almamasnn da teminat hukuktur, hukuk devletidir. diyen Gül, unlar kaydetti:

HAZRET ÖMER ADALET ARIMIZ

Sizler de bu anlamda adaletin temsilcileri olarak bu konuda vatandalarmzn en büyük teminatlarsnz. Sizlerden milletimizin temel beklentisi, bu kenar Diclede bir kurt kapsa koyunu gelir de adli ilahi sorar Ömerden onu anlayyla adaleti ama gerçek anlamda adaleti salamanz beklentisidir. Bu konuda bütün vatandalarmzn bu anlayla adalete, bunun hesabn sorar anlayyla, gelecee ve yarnlara daha umutla bakmasnn teminat sizlersiniz. Bu konuda milletimizin beklentilerini de gerçekletireceinize, bu konuda çabalarnzn olduuna da yürekten inanyoruz. FETÖ yargy araçsallatrd. Milletin deerlerine, demokrasiye, hukuka, 15 Temmuzda hain kalkmasn hepimiz, gördük ve milletimizi bu hain alçak giriime kar en kesin, en net cevab çok güçlü bir ekilde verdi.

YARGI REFORMU STRATEJ BELGES

Ülkenin refah ve vatandalarn huzuru için çalmalarn sürdürürken reformun temel stratejik hedeflerinden biri olduunu kaydeden Gül, konumasn öyle sürdürdü: Kimse yerinde sayamaz, bir rmaktan iki defa ykanmak da mümkün deildir. Bu düünceyle yarnlara daha güçlü bir ekilde daha güvenle yürüme kararllmz vardr. Sayn Cumhurbakanmzn kamuoyuna açklad iki temel belgemiz var. Birisi, güven veren eriilebilir adalet amacn gerçekletirmek için Yarg Reformu Strateji Belgesi, yine özgür birey, güçlü toplum ve daha demokratik bir Türkiye amacn gerçekletirmek üzere nsan Haklar Eylem Plan. Bunlarn hepsini kararl bir ekilde hayata geçiriyoruz. Daha bugün Cumhurbakanmzn imzasyla Resmi Gazetede yaymlanan mevzuat deiiklikleriyle bu konuda nsan Haklar Eylem Plannn kararl bir ekilde uygulanmas anlamnda önemli admlar atlmtr, atlmaya devam etmektedir. Meclisimizin gündeminde olan 5. Yarg Paketi de yarg reformu çerçevesinde bu admlarn atlaca hususunda önemli gelimelerdir.

YARGI KÜLTÜRÜNE DÖNÜÜM

Reformlarn sadece iyi mevzuatlar çkarmakla hayata geçirilemeyeceini, ayn zamanda bu mevzuatlarn uygulayclar tarafndan sahiplenilmesi, yarg kültürüne dönümesi ve iyi bir uygulama örnekliine sahip olmas gerektiini dile getiren Gül, öyle konutu: Vasat bir mevzuat bile olsa, iyi bir uygulamac, oradan çok adil, hakkaniyetli bir netice çkarabilir. O yüzden iin büyük bir ksmnn uygulamada olduu, en iyi reformun en iyi uygulama olduu inancyla milletimiz sizlerden bu uygulamalar, bu gayretleri bekliyor. Bu konuda da çok iyi mesafeler kat ettiimizi ama halen kat etmemiz gereken mesafe olduunu da ifade etmemiz gerekir. Cumhuriyetimizin yeni yüzylna girerken 2023te milletimizin bu anlamda daha iyi bir demokrasi daha güçlü hukuk sistemine ihtiyac vardr. radesine yönelmi bütün saldrlar bertaraf etmi, kendisine yöneltilmi tanka, sava uçana, namlulara boyun ememi milletimizin de buna hakk vardr. Bunu da gerçekletirecek olanlar sizlersiniz. Bunu da hayata geçireceinize inancmz tamdr.

VATANDAIN BEKLENTLER ÖNEML

Gül, vatandalarn yargdan iki temel beklentisinin olduunu, özelikle e-Duruma ve e-Tebligat uygulamalaryla yarglamann uzamasn önleyen önemli admlar attklarn belirtti. Adalet Bakanl olarak idarenin taraf olduklarn, yargsal bir yetkilerinin bulunmadn söyleyen Gül, konumasn öyle tamamlad: Adalet Bakanlnn, hükümetin, yasamann, yürütmenin bir uygulama yetkisi yok. Anayasaya göre bu yetki, yarg mensuplarna verilmitir. Dolaysyla yarg mensuplarnn bu konuda yüksek hassasiyet göstermesi gerekir. Bizlerin de vatandalarmzn da beklentisi budur. Vatandalarmz, eit, saygn ve iyi bir muamele bekliyor. Yine mahkemenin huzuruna gelen vatandan klk kyafetine, diline, düüncesine, yaam tarzna karmayan bir yarg mensubu bekliyor. Yine vatandan ikinci beklentisi de adli karar makul sürede verilmesini bekliyor. Bir durumann saat 09.00da balayaca ilan edilmise o duruma saat 11.00de balyorsa burada adalet tecelli etmez, vatandan adalete güveni zedelenir. Yine bir durumann 6 ay sonraya, 7 ay sonraya verilmesi vatandan bu konuda adalet gecikecek ekilde düüncelere kaplmasna sebebiyet vermektedir. Bu hususta yarg mensuplarnn gerekli özeni göstereceklerini bekliyorum.

K HAK VE HURRYETN KORUMAK

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Mustafa çelenk de, yarg mensuplarnn temel görevlerinden birinin de kii hak ve hürriyetlerini korumak, toplumdaki uyumazlklar en ksa sürede çözüme kavuturmak, suçla bozulan kamu düzenini en hzl ekilde yeniden onarmak ve devletin bütünlüüne zarar verecek her türlü eyleme kar hukukun üstünlüü kapsamnda mücadele etmek olduunu belirterek, bu anlamda toplantnn tekilatn sorunlarnn çözümü ve ihtiyaçlarnn tespiti noktasnda baarl ve faydal olmasn diledi.

ADL TIP MERKEZ AçILDI

Gül toplant sonrasnda, Adli Tp Kurumu Diyarbakr Grup Bakanlnn yeni hizmet binasnn açl törenine geçti. Açl töreninde konuan Gül, 2002de göreve baladklarnda 25 yerde adli tp hizmeti verildiini hatrlatarak, Bugün 70 ili am durumdayz. Sayn Cumhurbakanmzn Diyarbakra, adalet hizmetlerine vermi olduu destein bu anlamda göstergesi olarak da bugün bu bina ve içerisindeki laboratuvarlarla personelimizle Diyarbakra hizmet verecektir. Diyarbakrda adalete eriim noktasnda çok önemli bir aama olan bu binamzn bu laboratuvarn hayrl olmasn diliyorum. Artk DNAsyla kimya laboratuvaryla Diyarbakrl kardelerimiz baka bir yere bu hizmetleri göndermeyecek dedi.

EVLAT NÖBETNDEK ALELERE ZYARET

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Diyarbakrda HDP il binas önünde evlat nöbeti tutan aileleri ziyaret etti. Eylem çadrnda ailelerle tek tek görüen Bakan Gül, annelere karanfil verdi. Ziyaret sonras açklama yapan Gül, en büyük insan hakk ihlalinin burada yaandn söyleyerek, uluslararas insan haklar savunucularnn seslerinin çkmamasnn, tarihe düülmü manidar not olduunu kaydetti. Annelerin çlnn terörü bitireceini belirten Gül, öyle konutu:

EVLATLARINA KAVUMALARINI BEKLYORUZ

Bugün Diyarbakr annelerimizi ziyaret ettik, Sayn Cumhurbakanmzn selamlarn getirdik ve annelerimizin yannda olduumuzu ifade ettik. 801 gündür Diyarbakr annelerimiz, burada evlatlarmza kavumak için yüksek sesle çlklarn duyuruyorlar. Bizler de devlet olarak, millet olarak yanlarndayz. Bu hakl feryatlarnn daha yüksek sesle duyurulmas için her türlü desteimizi veriyoruz. Az önce annelerimizin bire bir hikayesini dinledim; 14, 15 yanda evlatlar, hain terör örgütü PKK tarafndan dalara kaçrlyor. çocuk istismarndan bahsedenler, burada en büyük çocuk istismar var. Kadna iddet diye ortal ayaa kaldranlar, bir kadna yaplacak en büyük iddet, evlatlarndan ayr kalmas deil midir? Burada ayn zamanda kadna yönelik en büyük iddet vardr ve bunu annelerimiz dile getiriyorlar. Yine insan haklar savunucular, bir annenin evladndan ayr kalmas, en büyük insan hakk ihlali deil midir? 14, 15 yanda çocuklarn dalara çkarlmas, kaçrlmas bir insan hakk ihlali deil midir, bir zulüm deil midir? Nerede dünyadaki insan hakk savunucular, nerede uluslararas insan haklar kurumlar? Burada bir insan haklar ihlali, bir zulüm ortadadr ama ne çocuk ne insan haklar ne kadn savunucularnn burada seslerinin çkmamas da tarihe düülmü manidar bir nottur. Ben buradan, Diyarbakrdan tüm dünya insan haklar mekanizmalarn, kurumlarn, savunucularn, eer bu konuda samimilerse bu feryad bu çl duymaya davet ediyorum. çocuklarn, evlatlarn yeri da deildir; annelerin kucadr, annelerin yandr.

DA YOLUNDA DEL, OKUL YOLUNDA

Bu çocuklarn okullarda olmas lazm, bugün okul yolunda olmas laz da yolunda deil. Bu konuda devletimiz tüm imkanlaryla tüm kurumlaryla annelerimizin yanndadr. Terörle mücadeleyi de kararl bir ekilde sürdüreceiz. Annelerimizin bu çl terörü de bitirecektir. Kavuan ailelerimiz var, inallah dierleri de kavuacaktr. Ben annelerimize bu konuda hakl feryatlarnda yanlarnda olduumuzu söylüyorum. Rabbim tüm evlatlarmz annelerinde, vatanlarnda, ana ocanda, ana kucanda buluturur. Biz devlet olarak da Cumhurbakanmzn liderliinde bu çalmalar da kararl bir ekilde sürdüreceiz.

Ana Sayfaya Git