Markar Esayan son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 51 yaşında hayatını kaybeden AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un da katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Haberler 23.10.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayatn kaybeden AK Parti stanbul Milletvekili Markar Esayan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve TBMM Bakan Mustafa entopun da katld törenle son yolculuuna uurland.

Mide rahatszl nedeniyle bir süredir tedavi gördüü hastanede vefat eden gazeteci-siyasetçi Markar Esayann Türk bayrana sarl naa, dini törenin düzenlendii Kumkap Meryem Ana Patriklik Kilisesine getirildi. çan sesinin ardndan balayan törende Esayan için dua edildi.

Türkiye Ermenileri 85. Patrii Sahak Maalyan ve Barahip Tatul Anuyann öncülüündeki ruhani kurulun yer ald töreni Baepiskopos Aram Ateyan yönetti.

Türkiye Ermenileri 85. Patrii Sahak Maalyan, Markar Esayann cenaze konumasnda, ilk karlatklarnda 25 yanda olan Esayana ilikin ilk izleniminin içten, doal ve samimi nezaketi olduunu dile getirerek, unlar söyledi:

Onu tanyan herkes onun kibarlna ve centilmenliine tanklk edecektir. Yakn sohbetlerinde sevimli, sevecen, güler yüzlü ve nüktedan özellikleriyle insanlar cezbeden bir yönü vard. Markar Esayan iyi kalpli bir insand. Bu, cenazelerde herkes için söylenecek türden klie bir iyi adamd sözünden öte onun nezaketini tamamlayan doal bir özelliiydi. Kutsal ncilin verme konusunda Sol elin sa elinin ne yaptn bilmesin, iyiliin gizlice olsun esasna sk skya bal olarak iyiliklerini çoaltt. Kendisi maddi ve manevi zorluklar iyi tanyan biri olarak bu durumdaki kiilere elinden gelen hiçbir yardm esirgemeyen bir yapya sahipti.

Maalyan, Esayann derin düünen, varolu sorunlarna kafa yoran, sözde deil özde dindar ve hayata dair her eyle ilgili aratrmac bir ruh tadn anlatt.

Esayann uzun ve cefal hastalnn, imannn artmasna ve pekimesine neden olduunu belirten Maalyan, Markar Esayan tüm hayat boyunca salkl günlerinde manevi hazineler biriktirmiti ve onlar hayatnn zor dönemlerinde bolca kulland. dedi.

Maalyan, Esayann fikir üretmek, yazmak ve konumak için doduunu kaydederek, Romanlar kaleme ald. Agosa makaleler gönderdi. Hrant Dinkle samimiyet kurdu ve ondan esinlendi. Hrantn öldürülmesiyle içindeki yazarlk yangn daha da depreti. Gazetecilik hayatna atld. Saksdaki çnar topumu artk ormandaki yerini bulmutu. Dükkannn küçük ama güvenli ortamn brakp gazeteciliin frtnal denizlerine atld. Risk almaktan kaçnmad. Görevler ve sorumluluklar üstlendi. diye konutu.

- Markar Esayan bir köprü adam oldu

Esayann gazetecilik hayatnn bir döneminde köklü dönüüm yaayarak, siyasi tercihlerini sol cenahtan saa doru kaydrdn, bunun da kendi camiasnda youn eletirilere neden olduunu belirten Maalyan, Markar Esayan, 1400 yldr Müslümanlarla birlikte yaama tecrübesi olan Ermeni halknn bir üyesi olarak ve yüzyln bilgeliini özümseyerek durulmas gereken en doru siyasi duruu benimsedi. Mensubu olduu ülkeyi ve vatan varlnn bir kutsal olarak görmek, sadakat ve ballkla devletine, milletine hizmet etmek, sevincini ve gönencini, üzüntü ve tasay ayn bayrak altnda yaamak ve hep birlikte mutlu bir ülke oluturmak ülküsünü benimsedi. Bu topraklarda Milleti Sadka olmann özü ve anlam budur. Bu sadece Ermenilerin deil, tüm ülke vatandalarnn paylamas gereken en doal duru ve seçimdir. ifadelerini kulland.

Esayann, bilinçli bir aydn olarak sadece Ermenilerin deil, tüm halkn yannda olunmas gerektiini anladn ifade eden Maalyan, onun hep birlikte yükseltilecek ve bu uurda mücadele edilecek yeni bir Türkiye olmas gerektiini gördüünü, kendisinin de bu büyük davada bir pay olmasn istediini anlatt.

Maalyan, Ermenileri tanmayan ya da yanl tanyanlarn Esayanda, çalar boyu bu ülkeyi öz vatan benimsemi ve onun refah için çabalayan dost ve karde, mert ve cesur Ermeniyi tandklarn dile getirerek, Markar Esayan bir köprü adam oldu. Bu günlerde ne kadar çok ihtiyacmz var. Markar gibi köprü kuracak insanlara. Ermeniler ve Türkler, Azeriler ve Ermeniler arasnda dostluk köprüleri kuracak o mübarek insanlara ekmek gibi, su gibi ihtiyacmz var. Kaç felaket önlenir, kaç can kurtulurdu, kim bilir? Markar Esayan yaasayd onlardan biri olurdu mutlaka. Her eye ramen bar derdi. En kötü bar en iyi savaa yelenmelidir derdi. eklinde konutu.

Maalyan, törene katlan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve beraberindekilere teekkür ederek, böyle bir katlmn Türk Ermenileri tarihinde ilk olduunu söyledi.

Cumhurbakanna hitap eden Maalyan, konumasn öyle sündürdü:

Karaba çatmasnn bu en scak günlerinde bir Ermeni Kilisesinde acmz bizimle paylamanz anlaml mesajlar içermektedir. Kafkaslardaki bu üzücü sava bir din sava deildir. Hatta Ermeni ve Azeri milletlerinin de sava deildir. Bu esasnda bir toprak mücadelesi ve emperyalist akln halklar arasnda brakt çözülmesi zor bir düümdür. Savalar ve çatmalar yüzlerce yl dostluk içinde yaama tecrübesi olan komu halklar için ayrntlardr. Asl olan birlikte oluturulacak kalc dostluk havzalardr. Bunun olumasnda Türkiyenin ve sizin ahsi giriimlerinizin deeri ve önemi tartlmazdr. Savan kara bulutlarnn datlmas için Rabbim sizi bar ve selamet elçisine dönütürsün. Salk ve afiyetiniz için Ermeni vatandalarnz her daim duacdr.

Maalyan, AK Partiye ve TBMMye de basal diledi.

- Törene katlanlar

Cenaze törenine, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve TBMM Bakan Mustafa entopn yan sra çileri Bakan Süleyman Soylu, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Salk Bakan Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, stanbul Valisi Ali Yerlikaya AK Parti Genel Bakanvekili Numan Kurtulmu, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mahir Ünal, stanbul Emniyet Müdürü Zafer Akta, AK Parti stanbul l Bakan Bayram enocak, Surp Prgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Bakan Bedros irinolu, Esayann ablalar Nergis Erdik, Araluys Agopyan, Nadya Eseyan, Hilda Hamamcyan ile kardei Sima Eseyan katld.

Esayann cenazesi, törenin ardndan defnedilmek üzere ili Ermeni Mezarlna götürülerek burada topraa verildi.

Ana Sayfaya Git