Meclis çurcuna!

Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesinde ikinci gün kavgayla başladı, kavgayla bitti. 3. maddede gizli oylama nedeniyle kavga çıkarken, 5. maddede CHP'li milletvekilleri kürsüyü işgal etti.

Haberler 13.01.2017 - 16:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partili vekiller CHPli vekilleri kürsüden uzaklatrmaya çalrken yaanan arbedede AK Parti Genel Bakan Yardmcs Fatih ahinin burnu krld. Teklifin 3. maddesi 341, 4. ve 5. maddeleri ise 343 evet oyu ile kabul edildi.

Anayasann Yarg yetkisi, Türk milleti adna bamsz mahkemelerce kullanlr maddesine tarafsz ibaresi de eklenmesini öngören ilk madde ve milletvekili saysn 550den 600e çkaran ikinci maddenin kabulünün ardndan, 18 maddelik Bakanlk sistemini öngören Anayasa deiiklik paketinin seçilme yann 25ten 18e düürülmesini öngören 3. maddesi, cumhurbakanl ve meclis seçiminin 5 ylda bir ve ayn günde yaplmasn öngören 4. maddesi ve TBMMnin görev ve yetkilerini düzenleyen 5. maddesi görüüldü. 3. madde 341, 4. ve 5. maddeleri ise 343 evet oyu ile kabul edildi. Teklifin 3. ve 5. maddeleri görüülürken AK Parti ve CHPli milletvekilleri yumruk yumrua kavga etti.

3. maddeye 341 evet, 139 ret

3. madde oylanacakken, gizli oylama tartmas kavgaya yol açt. Kavga üzerine üçüncü maddenin oylamas tekrar edildi. Daha önce kullanlan oylar imha edildi. Kavgann ardndan tekrarlanan oylamada 3. maddeye 341 evet ve 139 ret oyunun yansra 3 bo, 2 de geçersiz oy çkt. 133 sandalyesi olan CHPden iki milletvekili oylamaya katlmad. HDP grubu bu maddede de oy kullanmad. CHPli milletvekillerinin evet oyu vermedii düünülürse, AK Parti-MHP ittifakndan 7 ret oyu gelmi görünüyor. AKPden bir milletvekili oylamaya yetiemedii için 314 kii oylamaya katld. 39 sandalyeli MHP grubu oylamaya 39 milletvekiliyle katld. Ancak MHPde hayr vereceini açklayan 5 isim düüldüünde 348e ulalmas gerekiyordu.

4. maddeye 343 evet, 139 ret

Teklifin dördüncü maddesi 139 ret oyuna karn 343 evet oyu ile kabul edildi. 486 milletvekilinin katld oylamada 2 bo, 2 geçersiz oy çkt. 4. madde cumhurbakanl ve milletvekili seçimlerinin ayn anda ve be ylda bir yaplmasn öngörüyor. 5. madde ise Meclisin görev ve yetkileriyle ilgili. Bu madde ile bakanlar ve Bakanlar Kurulunu denetleme yetkisi Meclisin elinden alnyor. Ayrca Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çkarma yetkisi vermesi, yasamann görev ve yetkileri arasndan çkarlyor.

5. maddede CHPli vekillerden kürsü igali

5. madde görümeleri srasnda ise CHP Grup Bakanvekili Özgür Özelin konumasnn ardndan CHP milletvekilleri alklar eliinde kürsüye yürüdü ve kol kola girerek kürsüyü çembere ald. AK Parti milletvekilleri kürsü ile Bakanlk Divan arasna geçerek, CHPlileri kürsüden uzaklatrmaya çalt. Bu srada iki partinin milletvekilleri arasnda yumruklamaya varan kavga ve iti kak yaand, baz milletvekillerinin yaraland görüldü. Kavgaya karan baz milletvekilleri yere dütü. AK Parti Genel Bakan Yardmcs Fatih ahinin burnu krld. Kavga srasnda milletvekillerinin konuma yapt kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çkt görüldü.

CHP ilk kez oylamaya katlmad

Kavgann yatmasnn ardndan oylamaya geçildi. Daha önceki tüm oylamalara katlan CHP, bu kez oylamaya katlmad. 354 milletvekilinin katld oylamada 343 kabul, 7 ret oyu kullanld, 3 bo, 1 geçersiz oy çkt.

Deiiklik geçse bile erken seçim olabilir

3. madde ile ilgili srasyla CHP adna Haluk Koç, HDP adna Mithat Sancar, MHP adna Zühal Topcu, AK Parti adna Yalçn Akdoan konutu. CHP, Anayasaya aykr olduu iddiasyla, maddenin tekliften çkarlmas yönünde önerge verdi. Önerge üzerinde konuan CHP Aydn Milletvekili Bülent Tezcan, bugün dolarn 3,93 lira, avronun ise 4,11 lira olduunu ifade ederek, Döviz her geçen gün artyor, doludizgin gidiyor dedi. Kulislerde bir söylenti olduunu ifade eden Tezcan, Deniliyor ki Eer bu anayasa deiiklii geçmez ise AKP erken seçim yapar ve milletvekilliiniz de biter. Ben milletvekillerinin buna imkan vereceini tahmin etmiyorum. AKP, bu deiiklik geçse dahi 6 ay içinde erken seçim karar alabilir, milletvekilleri bunu bilsin dedi. CHPnin önergesi, konumalarn ardndan kabul edilmedi. HDPnin de maddenin tekliften çkarlmasna ilikin önergesi reddedildi.

AK Partili Mehmet Akif Ylmaz ve CHPli Engin Altay, oylamann yeniden yaplmasna neden olan kavgadan dolay birbirlerini suçlayan konumalar yapt.

CHPli kadn vekilden fiziksel müdahale suçlamas

CHPli milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet boynundaki kzarklklar göstererek AK Parti Grup Bakanvekili Mustafa Elita ve AK Parti dare Amiri Ahmet Gündoduyu kendisine fiziksel müdahalede bulunmak ve telefonunu zorla almaya çalmakla suçlad. Meclis kürsüsüne çkan Elita ve Gündodu, CHPli vekilin srarla videolarn çektiini ve kendilerine tahrikte bulunduunu ifade etti. Daha sonra Fatma Kaplan Hürriyet de kürsüye çkarak Elita ve Gündoduyu knad.

Tutanak gerilimi

Mecliste Anayasa görümelerinin balamasndan hemen önce tutanak gerilimi yaand. Ktip üye Ali Haydar Hakverdinin önceki gece yaplan oylama tutanana gizli oylama yaplmad gerekçesiyle imza atmamas ve erh koymak istemesi nedeniyle tartma yaand.

CHPli Hakverdinin erh koymasna izin verilmemesine ilikin eletirileri ve bakanlk divann eletirmesi üzerine AK Parti ile CHP gruplar arasnda gerilim yaand. AK Partili Meclis Bakanvekili Ahmet Aydn ise, Hakverdinin kendisine Üzerimde grubun büyük basks var dediini belirtti. Hakverdi ise bu ifadeleri kullanmadn, gece geç saatlerde artk gerilimin yükselmesini gündeme getirdiini söyledi. Hakverdi, Aydnn Genel Kurulu kapatp kaçtn da ifade etti. Meclis Bakan Vekili Aydn bu sözlere de sert tepki gösterdi.

TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn, çtüzüün, Ktip Üyelerin görevleri balkl 16. maddesini okudu. Teklifin maddelerine geçilmesi, birinci ve ikinci maddesinin oylamasnn tasnifi ve saymnn tüm ktip üyelerce birlikte yapldn ifade eden Aydn, öyle devam etti:

Dünkü birleimde Divanda okuma yaplan taraftaki üye Özcan Purçu iken, yerine Ali Haydar Hakverdi oturmutur. Hakverdi ise oy tasnifine katlmasna, tasnife ve sonuca bir itiraz olmamasna ramen, oylamann sonucuna ilikin tutanaa erh koymak isteyerek, bu tutana imzadan imtina etmitir. Bunun üzerine saym ve tasnif ilemine katlan baka bir Ktip Üye tutana imzalamtr. Dolaysyla tutumumda bir deiiklik yoktur.

Hakverdi, yapt yazl açklamada da TBMM Genel kurulunda Anayasa deiikliinin ikinci maddesinin oyland esnada görevli Katip Üye olarak Ahmet Aydnn bakanlk ettii divanda olmama ramen oylama sonuç tutana benim yerime ve benden habersiz olarak divanda oturmayan MHPli divan katip üyesine imzalattrlmtr. Bu ekilde açktan oylama yapldna dair tutanaa erh dümem hile ile engellenmitir ifadelerini kulland.

lk iki maddede kaç oy çkt?

lk maddenin gizli oylamasnda AK Partiden 314, MHPden 38, CHPden 132 kii katlm, 347 kii Evet, 132 kii Ret, 2 kii çekimser, 2 kii bo, 1 kii de geçersiz oy kullanmt.

Teklifin, milletvekili saysn 550den 600e çkaran ikinci maddesi için yaplan oylamada ise 343 Evet oyu çkmt.

Gizli oylama

Her maddenin görümesi tamamlandktan sonra, o madde için gizli oylama yaplyor. Bu, birinci tur oylama. Bu oylama bir anlamda Meclis Genel Kurulunun nabznn tutulmas anlamna geliyor.

Bu aamada tüm maddelerin alaca oy dikkatle izleniyor. Zira teklifin yürütme, yürürlük maddelerinin dahi 330 snrn amas önemli. Tüm maddeler üzerinde görümeler tamamlanp her biri oylandktan sonra, anayasa görümelerinde ilk tur tamamlanm olacak.

Bu aamaya birinci hafta sonunda gelinmesi bekleniyor. Daha sonra görümelere 48 saat ara verilip ikinci tura geçilecek. Zira, Anayasa deiikliklerinin iki tur oylamayla yaplmas gerekiyor.

kinci turda da maddeler en az 330 kabul art gözetilerek oylanacak. Bu turda sadece 1. turda önerge verilmi bir madde varsa, yine o madde üzerinde baka bir önerge verilebilecek. Üzerinde önerge verilmeyen maddeler için ise direk oylamaya gidilecek. kinci turda 330u geçemeyen madde, tekliften dümü olacak. Teklifin tümünün oylanaca 2. turun sonundaki oylamada da en az 330 oy gerekecek. Bu yüzden ikinci turda alnacak oylar çok önemli. Anayasa deiikliinin kaderi de bu aamada belirlenecek.

Ana Sayfaya Git