Meclis karıştı

HDP'li Bülbül TBMM'de PKK'lı teröristi işaret ederek "Biz Kemal Pir'iz" dedi. Bülbül'ün açıkça "biz PKK'lıyız demesi" Meclis'te büyük gerginliğe yol açtı, AK Parti ve MHP'li Milletvekilleri tepki gösterdi.

Haberler 15.12.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceki akam Meclis Genel Kurulunda, Milli Eitim ile Ulatrma ve Altyap Bakanlnn bütçe görümeleri tartmal geçti. Tehditlerin havada uçutuu görümelerde çileri Bakan Süleyman Soylunun bir önceki günkü konumalarnn ekseninde gelimesi dikkat çekti. HDPli Milletvekillerinin hedef seçtii Soyluya yönelik eletiride Antalya Milletvekili Kemal Bülbülün, cezaevinde açlk grevinde ölen PKKn kurucularndan Kemal Pirin ismini zikrederek Biz de Kemal Piriz ifadesi, tansiyonu yükseltti.

TBMM Genel Kurulunda, önceki akam Milli Eitim Bakanl ile Ulatrma ve Altyap Bakanlnn 2021 yl bütçelerinin görümeleri yapld.

BZ DE KEMAL PRZ FADES

çileri Bakan Süleyman Soylunun önceki gün gündeme bomba gibi düen Ohh paralar PKKya gitmiyor, millete gidiyor ifadelerine TBMMden parmak sallayarak yant veren HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül önceki akam Meclis Genel Kurulunda, Milli Eitim ile Ulatrma ve Altyap Bakanlnn bütçe görümelerinde skandal bir konumaya imza att. Bülbülün, cezaevinde açlk grevinde ölen PKKn kurucularndan Kemal Pirin ismini zikrederek Biz de Kemal Piriz ifadesini kulland.

Bülbül, Kürtler ve Türkiye halklarnn ana dilde eitim istediini söyledi. çileri Bakan Süleyman Soylunun, dünkü konumasyla en büyük inkar ve nefret suçunu ilediini iddia eden Bülbül, Süleyman Soylu deil de sanki kürsüde Yeil vard, sanki kürsüde Esat Oktay Yldran vard. Esat Oktay Yldran gibi bizi, grubumuzu, Kürt halkn, muhalefeti tehdit edene unu söylüyoruz: Sen Esad Oktay Yldransan biz de Kemal Piriz, bunu bilesin ve bunu bir yere yazasn. sözlerini sarf etti.

AK Parti iktidarn iaret eden Bülbül, Sizde bu entelektüel siyasal donanm yoktur; sizde sanatsal, kültürel donanm yoktur; olsa olsa soldan devirdiiniz smet Özel gibi birkaç kii vard. Siz Necip Fazl Ksaküreki de anlayamamsnz, siz Mehmet Akifi de anlayamamsnz. Siz bunlar anlam olsaydnz eer, bu kadar iddet ve nefret dili kullanmaz, hakk, hakikati ve adaleti kabul ederdiniz. diye konutu.

SRAFIN VE RÜVETN YÜZÜNÜ ÖRTME

HDP rnak Milletvekili Hasan Özgüne ise iktidarn, bilimsellii, laiklii ve ana dilde eitimi kabul edemediini savundu. Bu yl Kürtçe öretmenliine bir atama yapldn anlatan Özgüne, Dünyada çok dilli ülkeler var: Hindistan 27 dilde resmi dil eitimi veriyor; sviçre 4, ngiltere 4 dilde veriyor. Avrupada Fransa hariç her ülke farkl, birden çok dilde eitim veriyor. Kürt halk ve dier halklar kendi dilleriyle eitim gördüü zaman bu ülke bölünmez. Aslnda tekçilii dayattnz zaman bölücülük olur ve Allahn kelamna kar gelmektir. ifadelerini kulland.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydal, Kamu Özel birlii projeleri için iktidarn Cebimizden bir kuru çkmadan yaptk. söyleminde bulunduunu anmsatarak, çok doru çünkü bu projelerin hiçbirinde ne kuru ne lira ödendi, bunlarn tamamna ya dolar ya da avro ödendi, ödeniyor, ödenecek. Allayp pullayp popülist bir isim altnda Türk modeli olarak topluma yutturmaya çaltnz bu yanda müteahhitlik düzeni aslnda talann, rantn, yalann, israfn ve rüvetin yüzünü örtme çabasndan baka bir ey deildir. Dolar kurunda 1 lira art mega projelerde verilen garantilerin ekonomi üzerindeki yükünü 153,8 milyar lira artrmaktadr. diye konutu.

CEZAEVLER SYASETç DOLDU

HDP Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, ülkede Kürt sorunu bulunduunu ancak bugüne kadar gelen iktidarlarn bu sorunu çözemediini söyledi. Türkiyede 25 milyonun üzerindeki Kürt nüfusun, hak ve hukuklarnn olmadn öne süren Taçer, 12 Eylül 1980 gibi cezaevleri siyasetçi doldu. Kürt kimliiyle siyaset yapanlar cezaevine konuldu. ifadesini kulland.

Kürt sorunu çözülmeden Türkiyenin demokratik çözüme ulaamayacan öne süren Taçer, Kürt sorunu Mecliste çözülür. O zaman demokrasi sorunumuz da çözülmü olur. sözlerini sarf etti.

PKK VE HDP SORUNU VARDIR

MHP Grup Bakanvekili Erkan Akçay, yerinden, Kürt sorunu yok. PKK ve HDP sorunu var. diye tepki gösterdi. HDP Mu Milletvekili evin çokun da ktidarn yoksulun yedii ekmee göz koyduunu, bölgesel eitsizlii giderecek çalma yapmadn iddia etti.

KENDLERN TARF EDYORLAR

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, grubuna dönük sanattan, edebiyattan anlamayan ifadesinin kullanldn belirterek, Irkç, tekçi zihniyet diyor, kendilerini tarif ediyor. diye konutu.

PKKy eletirdiklerinde HDPlilerin bardn belirten Mu, Bizim söylediimiz laflar size geliyor, ülkenin yarsna deil. dedi. Hac Bekta Velinin insan incitme dediini ancak HDPlilerde bunun bulunmadn ifade eden Mu, Necip Fazl Ksakürekin Bu muhalefet anlay, iktidar düürmek için vatan bile düürmeye razdr. sözlerini anmsatt.

Mu, çileri Bakan Süleyman Soylunun dünkü konumasnda gerekenleri söylediini ancak bugün Mecliste olmadn vurgulayarak, çok hounuza gittiyse davet ederiz, bir daha size söyler gerekenleri. Bundan çekinmeyin. dedi.

BZ DE AHMET çUMURUZ TEPKS

Kemal Pirin PKKnn kurucularndan olduunu ve açlk grevinde öldüünü anlatan Mu, sözlerini öyle konutu: Siz Kemal Pirseniz, biz Ahmet çamur Surdaki terör operasyonlarnda ehit oldu, 3 tane kz çocuunu yetim brakt. Biz Abdülselam Özatak Hakkarili jandarma temendi, 9 kardeine bakyordu. Biz Tufan Tansuvaly Gökhan Klçz, kendisini hiç görmeyen iki kz çocuunu yetim brakt. Biz Aydoan Aydnz. Türkiyede bir sorun var, o da PKK sorunudur. Türkler ve Kürtlerin en büyük düman PKKdr.

BETA SOYLUYU HEDEF ALDI

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, Sayn Muun Süleyman Soylu ekibinde olduunu örendik. dedi.

çileri Bakan Soylunun dünkü konumasnn banda bir liderlik yarnda olduunu ortaya koyduunu ancak sonraki süreçte gerçek kimliini ortaya koyar tarzda konutuunu savunan Beta, Soylunun konumasn seviyesizliin dibi olarak nitelendirdi.

Soylunun haysiyetsiz ifadesini kullandn anmsatan Beta, 20 milyon kere haysiyetsiz lafn iade ediyoruz ona da onu savunanlara da alklayanlara da. ifadesini kulland.

Beta, HDPnin, vallahi de billahi de bu ülkeyi bölme gibi bir niyeti yok. HDP bu ülkeye bar, kardelii ve huzuru, eitlii getirmek için mücadele ediyor, demokrasi mücadelesi veriyor. dedi.

MHPli Akçay, HDPli milletvekillerinin, banazln, kin ve nefret dolu tutum ve söylemlerin dibini bulduklarn söyledi.

KN VE NEFRET DOLU TUTUM

HDPlilerin, bir konumay alklayanlara bile her türlü hakareti edecek kadar kendilerinden geçtiini ifade eden Akçay, Buradan Süleyman Soyluyu da tebrik ediyorum. O, iade ettiiniz sözleri de milyar kere biz de size iade ediyoruz. eklinde konutu.

Anayasann temel niteliklerine, milletin ve devletin birlik ve bütünlüüne her türlü aykr sözü iittiklerini dile getiren Akçay, Hele bir konumac, bu kadar banaz, kin ve nefret dolu, kendinden bakasn hep tahkir eden, ötekiletiren, hatta terörize eden üslubunu, Hac Bayram Veli, Pir Sultan Abdal, Hac Bektai Velinin sözleriyle soslayp en önce bu büyük zatlarn ruhunu incitti. deerlendirmesinde bulundu.

HDPlileri iaret eden Akçay, Eli silahl, örgütçü teröristleri anp, övgüler düzdükten sonra Biz Kemal Piriz. demek, Biz PKKyz. demektir. Biz de sizi terörist destekçisi olarak söylüyoruz ama noksan söylemiiz. Siz bizatihi PKKnn ta kendisi olmusunuz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git