Meclis'in barolar mesaisi başlıyor!

Barolara ilişkin düzenlemenin Genel Kurul görüşmeleri bu hafta başlıyor

Haberler 07.07.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen, barolara ilikin düzenlemeyi içeren Avukatlk Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu gündeminde olacak.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasn tayan teklif, barolarn kurulu ve tasfiyesi, barolarn Türkiye Barolar Birliinde (TBB) nasl temsil edilecei, barolarn CMK, adli yardm ve baz kurul ve komisyonlardaki görevleri, kyafet özgürlüü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana balklarnda düzenleme içeriyor.

Teklife göre, avukat says be binden fazla olan illerde asgari iki bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurulabilecek. Bu artlara göre bugün itibaryla barolara kaytl avukat says dikkate alndnda birden fazla baro, sadece stanbul, Ankara ve zmirde kurulabilecek.

Dört kiilik kurucular kurulu, iki bin avukatn imzasn alarak kurulu ilemlerini 6 ayda tamamlayacak. TBB, kurulu ilemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu, yeni baronun genel kurulunu toplayacak ve genel kurulda yeni baronun organlar seçilecek. Seçim sonucunun TBBye bildirilmesi üzerine baro, tüzel kiilik kazanacak.

Ayn ilde yeni bir baronun kurulmas halinde barolar tüzel kiilik kazanma tarihine göre o ilin adyla numaralandrlacak. Buna göre mevcut barolar bir numaral baro olacak.

Kuruluu tamamlanan baronun ilk seçimli olaan genel kurulu, kuruluu takip eden ve son rakam çift olan yln ekim aynn ilk haftas içinde baro bakannn daveti üzerine toplanacak. Böylece tüm barolarn seçimleri ayn tarihte yaplacak.

Avukat saysnn iki binin altna dümesi halinde TBB, ilgili baroya yazl bildirimde bulunacak ve 6 ay içinde kurulu için gerekli olan asgari avukat says salanamazsa o baro tasfiye edilecek.

- Barolar birliinde temsil

Her baro, TBB Genel Kurulunda, baro bakan ile sabit üç delege ve her be bin avukat için ilave bir delegeyle temsil edilecek.

Kurulu tarihine baklmakszn tüm barolar için, baro organlarnn seçimi 2 ylda bir ekim aynn ilk haftas içinde, TBB organlarnn seçimi ise 4 ylda bir aralk ay içinde yaplacak. Seçimler, sonu çift rakama tekabül eden yllarda yaplacak.

TBB Genel Kurulunun olaanüstü toplants, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazl talebiyle gerçekletirilecek.

- CMK ve adli yardm

Birden fazla baronun bulunduu illerde adli yardm bürosu, barolarn eit olarak temsili esas alnarak oluturulacak. Büroda görevlendirme, o ildeki avukatlar arasnda eitlik gözetilerek yaplacak. Adli yardm bürosunun oluturulmasna ve adli yardm hizmetinin yürütülmesine ilikin usul ve esaslar TBB Yönetim Kurulunca hazrlanan ve Adalet Bakanlnca onaylanan yönetmelikte gösterilecek.

Birden fazla baro kurulan illerde, özel kanunlardan kaynaklanan kurul ve komisyonlara avukat görevlendirilmesi, barolarn eit ve dönüümlü temsili esas alnarak yaplacak.

Avukatlar, TBB tarafndan ekli belirlenen cübbeyle mahkemelere çkacak. Avukatlara klk ve kyafetle ilgili bakaca bir zorunluluk getirilemeyecek.

Yeni avukatlar, mesleklerinin ilk 5 ylnda, kaytl olduu baronun öngördüü kesenei (aidat) yar orannda ödeyecek.

Ana Sayfaya Git