Meclisin faaliyeti!

Meclis, halkoylaması nedeniyle verdiği bir aylık aranın ardından bu hafta çalışmalarına başlayacak.

Haberler 17.04.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

OHALin 19 Nisan çaramba günü itibaryla tekrar uzatlmasna ilikin Babakanlk Tezkeresinin Meclise sevk edilmesi halinde, söz konusu tezkere görüülecek

TBMM 16 Martta verdii referandum molasndan bir ay sonra 18 Nisan 2017 Sal günü çalmalarna balayacak. Meclisin ilk ii 19 Nisanda süresi dolacak olan OHAL görümeleri olacak. CHP ve HDP, OHALin uzatlmasna kar duru sergiliyor.

Rekor kran meclis

TBMM Genel Kurulunun çalmalarna ara verdii 16 Mart Perembe gününe kadar son dört ayda, 93 ülke ile imzalanan uluslararas anlama ve mutabakat metinlerinin onaylanmasna ilikin 243 tasary kabul ederek rekor kran Meclis, halkoylamas sonras 18 Nisan Sal günü çalmalarna balyor.

Meclisi, aradan sonra topland ilk gün, önemli bir gündem maddesi bekliyor. Ülke genelinde devam etmekte olan ve 19 Ocak Perembe günü 3 ay süre ile uzatlan olaanüstü halin (OHAL) süresi, 19 Nisan çaramba günü saat 01.00de sona eriyor. OHALin 19 Nisandan itibaren tekrar uzatlmasna ilikin Babakanlk Tezkeresinin hafta banda TBMM Bakanlna sevk edilmesi halinde, TBMM Genel Kurulunda 18 Nisan günü bu tezkere görüülecek.

O. hal uzatlacak m?

Resmi Gazetenin 5 Ocak tarihli saysnda yer alan kararda, Anayasann 120nci maddesi ile 2935 sayl Olaanüstü Hal Kanununun 3. maddesinin birinci fkrasnn b bendine göre ülke genelinde devam etmekte olan olaanüstü halin, 19 Ocak 2017 Perembe günü saat 01.00dan itibaren olmak üzere 3 ay süre ile uzatlmas hakknda Bakanlar Kurulunca 3 Ocak 2017 tarihinde alnan Karar, TBMM Genel Kurulunun 3 Ocak 2017 tarihli 49. birleiminde onaylanmtr denilmiti. Genel Kurulda, OHALin uzatlmasna ilikin Babakanlk Tezkeresinin yansra baz uluslararas anlama ve mutabakat metinlerinin onaylanmasna ilikin tasarlar da görüülecek.

Uyum yasalar bir kenarda bekliyor

Referandumdan çkacak sonuç Meclisin gündemini de büyüm ölçüde belirleyecek. Sandktan 18 maddelik anayasa deiikliine Evet çkmas üzerine anayasa deiikliine paralel uyum yasalar için hummal bir çalma balayacak. Alnan bilgiye göre, kapsaml bir mevzuat çalmas yaplacak, hangi kanunda bir deiiklie ihtiyaç olup olmad belirlenecek. Uyum yasalar çerçevesinde TBMM iç tüzüü ve dier yönetmelikler de deiiklik yaplacak.

Babakan ve babakanlk

Babakan ve Babakanlk gibi yeni sistemde yer almayan ifadeler kanunlardan ayklanacak. Kulislerde, her kanun için ayr ayr düzenleme yerine tek bir kanunla tüm kanunlardaki ayklamann yaplabileceine de dikkat çekiliyor. Meclis aritmetii 600 milletvekili ve Bakanlk rejimine göre düzenlenecei için iç tüzük de uyumlu hale getirilecek.

Seçim baraj, Siyasi Partiler Yasas ve Seçim Kanunu

Buarada siyasetin gündeminde erken seçim bir kez daha kesintisiz devam edecek. Hatta Temel yasalarda deiiklik yaplaca yönünde de beklentiler dikkat çekiyor. Siyasi Partiler Kanunu (SPY), Seçim Kanunu ve seçim baraj gibi önemli balklar da gündemde.

Meclis, 18 Nisandan itibaren çalmalarna balayacak. 15 Temmuz Darbe Giriimini Aratrma Komisyonu raporunun açklanp açklanmayaca ise merak konusu.

Ana Sayfaya Git