Meclis'te 'beyaz Kürt' tartışması

TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük teklifi görüşmelerinin son gününde, TBMM Başkanvekili Aydın ile HDP'li Beştaş arasında "beyaz Kürt" tartışması yaşandı.

Haberler 31.07.2017 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda, çtüzük deiiklik teklifi görümelerinin yapld son birleimde, TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn ile HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta arasnda beyaz Kürt tartmas yaand.

Bakanvekili Aydn, konuyla ilgili AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyede geçmi zamanlarda, kendilerini makbul Kürt olarak tanmlayp da dier Kürtleri kendinden saymayanlarn olduunu bildiklerini bildirdi.

Ahmet Aydn, Günümüzde maalesef, bir ksm siyasetçilerin kendilerini makbul Kürt olarak tanmladn, kendilerinden ayr siyaset yapan ve kendilerinden farkl düünen Kürtleri Kürt olarak saymadklarn üzülerek görüyorum. dedi.

Annesinin ve babasnn Kürt olduunu, Türkçeyi sonradan örendiini vurgulayan Aydn, hiçbir zaman Kürtlüünü inkar etmediini ama hiçbir zaman da Kürtçü olmadn ifade etti.

Ahmet Aydn, kendilerini gerçek Kürt olarak tanmlayan baz kiilerin, kendilerinden farkl siyasi partide siyaset yapan Kürtleri dladn, kabul etmediini belirterek, bu anlay bir Kürt milletvekili olarak kabul edemediini söyledi.

DYALOG TUTANAKLARA NASIL YANSIDI?

Bakanvekili Aydn ile HDPli Beta arasndaki diyalog Meclis tutanaklarna öyle yansd:

- MERAL DANI BETA (Adana): Kürtler bugün bizim sayemizde Kürttür. diyenlere atfen söylüyorum, çok büyük bedeller ödenerek buraya gelindi. Bu teklifi Kürtler unutmaz. Herkes Kürtleri ve dier farkllklar Türkletirmeye çalt ama baaramad. Bir ksm asimile olmu olabilir ama ben kendi adma söyleyeyim: Benim Kürt olmam, ana dilimin Kürtçe olmasn bu tüzük deitiremez.

Demin Sayn Meclis Bakanvekili eitiz dedi. Eit deiliz. Madem eitiz, neden benim çocuklarm ana dilinde eitim göremiyor? Kürtler de Türkler de dier kimlikler de istedikleri partide siyaset yaparlar, bu onlarn tercihidir.

- Bakan (Bakanvekili Ahmet Aydn): Sayn Dan Beta, ben de kaytlara geçsin diye söylüyorum. Annem Kürt, babam Kürt, ana dilim Kürtçe, Türkçeyi sonradan örendim.

Hiçbir zaman Kürtlüümü inkar etmedim ama hiçbir zaman hayatmda Kürtçü de olmadm. Kürt olmak ayr bir ey, Kürtçü ya da Türkçü olmak farkl bir eydir. Bir zamanlar beyaz Türkler vard, kendilerinden bakasn Türk saymazlard ama görüyorum ki imdi de beyaz Kürtler var, kendilerinden bakasn Kürt saymyorlar.

- MERAL DANI BETA (Adana): Biz sadece Türkiyede Kürtlerin haklarn savunan bir parti deiliz, biz Türkiyede yaayan 80 milyon yurttan hakkn ayn derecede savunuyoruz. Haklarn savunmu olmak da Kürtçü olmak anlamna gelmez.

- BAKAN (Bakanvekili Ahmet Aydn): te, kimin nerede siyaset yapacana, kimin kendini nasl hissedeceine sizler karar veremezsiniz. Türk olmak, Kürt olmak hiçbirimizin elinde deil. Ben de insanm diyorum, elhamdülillah Müslümanm diyorum. Gerisi hikaye.

Ana Sayfaya Git