Meclis'te ceza dönemi başlıyor!

Milletvekilleri Genel Kurula pankart, döviz getiremeyecek. Kınama ve Meclis'ten geçici çıkarma cezasına çarptırılan milletvekillerine, ödenek ve yolluk kesintisi uygulanacak.

Haberler 03.10.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni yasama yl balad. TBMM Genel Kurulu, yeni yasama ylnda yeni içtüzük hükümlerine göre çalacak. Yeni düzenleme ile ilk kez vekillere cezann da yolu açld. te TBMM çtüzüünde yaplan deiiklikler:

Partilerin anlat Danma Kurulu önerileri üzerinde konuulmaycak. Grup önerileri üzerinde konuma süresi, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, dier gruplara ise 3er dakika olacak.- Tasar ve tekliflerin, Genel Kurulda dorudan gündeme alnmas üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5er dakikay geçmemek üzere söz alabilecek. Her hafta sal günü, farkl partilerden bir milletvekili bu istemde bulunabilecek. Bir milletvekili, bir yasama ylnda birden fazla teklifin dorudan gündeme alnmasn talep edemeyecek. TBMM Genel Kurulu sal günleri 15.00 çaramba ve Perembe günleri 14.00te toplanacak ve 21.00e kadar çalacak.

FRAK GYMELER ZORUNLU DEL!

Genel Kurulu yöneten TBMM Bakan ya da bakanvekillerinin frak giyme zorunluluu kalkt. Milletvekilleri, sadece görümeye tabi tezkerelerin oylanmas ile kanunlarn maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasnda yoklama isteyebilecek. Milletvekili ya da bakan beyan düzeltme talebini Meclis Bakanlna yazl verecek.Usul tartmalarnda söz hakk, 3er dakika olacak. Milletvekilleri, tasar ve tekliflerin komisyonlara havalesine ilikin itirazn yazl olarak Meclis Bakanlna iletecek. Ayn mahiyetteki önergelerden en ksa olan okunacak, dier önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte ileme alnacak. Genel Kurulda, genel görüme ve Meclis aratrmas önergelerinin özetleri okunmayacak.

CEZALANDIRILACAKLAR

Tasar ve tekliflerin tümünün oylamasnda, en az 20 milletvekilinin talebi halinde açk oylama yaplabilecek. Aksi halde bu oylamalar ve maddelerin oylamalar iaret oyuyla yaplacak. TBMMye silahl giren ve Genel Kurulun çalma düzenini, huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri, knama alacak.

Görümeler srasnda Cumhurbakanna, TBMMye, TBMM Bakanna, Bakanlk Divanna, birleimi yöneten bakanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmiine, Anayasann ilk 4 maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüü esasnda Anayasada düzenlenen idari yapsna aykr tanmlamalar yapan milletvekili hakknda, Meclisten geçici çkarma cezas uygulanacak.

Fiili saldrda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahl olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çkarlacak. Geçici olarak Meclisten çkarlan milletvekili, izin alp kürsüden af dilerse, izleyen birleimden itibaren Meclise girebilecek. Knama cezas alan milletvekilinin bir aylk ödenek ve yolluunun üçte biri; Meclisten geçici olarak çkarma cezasna çarptrlan milletvekilinin ise bir aylk ödenek ve yolluunun üçte ikisi kesilecek.

Ana Sayfaya Git