Meclis'te Kürtçe tartışması

Milli Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının bütçe görüşmelerinde, “Kürtçe” tartışma konusu oldu.

Haberler 13.12.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Milli Eitim Bakanl ile Ulatrma ve Altyap Bakanl, bu bakanlklarn bal kurum ve kurulularnn 2022 yl bütçelerinin görümeleri devam ediyor.

Bütçeler üzerinde HDP Grubu adna söz alan Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, bütçenin bir sözleme olduunu, sosyal taraflarn dahil olmad bir bütçenin, kanunen yok hükmünde sayldn ileri sürdü.

Hükümetin, ret ve inkar üzerine bir siyaset kurduunu, bunun eitimde ve yaamsal tüm süreçlerde de sürdürdüünü iddia eden Bülbül, Mülteci çocuklarna, engelli örencilere dair ayrmclk söz konusudur. Ben bir engelli babasym. Engellilere farknda olarak ya da olmayarak niyetten bamsz veya bilerek bir ötekiletirme söz konusu. dedi.

HDP rnak Milletvekili Hasan Özgüne de demokratik, özgürlükçü ve eitlikçi bir zihniyet deiiminin yaanamamas halinde Türkiyenin ilerlemesinin mümkün olmayacan söyledi.

Avrupallarn, Yüzyl Savalarn yaadn ancak sonunda aydnlarn, emekçilerin eitlii getirdiini ifade eden Özgüne, Bu uygulamalar ile Avrupa, dünyann merkezi oldu, biz ise hala armut topluyoruz. Buras bir kavga Meclisine dönümü durumda. Dil halklarn kimliidir, erefidir, haysiyetidir, yaamdr. Bunu yasaklamak insanlk suçudur, ilkel milliyetçiliktir. Siz bölünme propagandasn uygulayarak insanlar ürkütüyorsunuz. Biz bu ülkede halklarn özgürlüünü savunan bir hareketiz. Biz insan olduumuz için halklarn birliini savunuyoruz, sizin gönlünüze ho gelsin diye deil. eklinde konutu.

- Üniversitelerde kurullar tamamen lavedilmi durumda

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Torul, AK Partinin hükümet olduu dönemde üniversite saysn arttrmakla övündüünü, Türkiyede apartman kondu üniversitelerin arttn ileri sürdü.

Saylar artan üniversitelerde laboratuvar, kütüphane, literatüre eriim imkannn, hocann ve hatta çou yerde örencinin olmadn savunan Torul, Bu yoklarn Cumhurbakan tarafndan atanan süper yetkili rektörleri var. Bu rektörlerin çounun bir yayn yok. Bu rektörler görevlerini kimseyle paylamyorlar, öretim üyesine güvenmiyorlar. Üniversitelerde kurullar tamamen lavedilmi durumda. Akademik kurullar, yani ana bilim dalndan üniversite senatosuna kadar hiçbir yetki bu kurullarda deil, rektörün iki duda arasnda. Rektör isterse kadro verir, istemezse kadro yok. sözlerini sarf etti.

Torul, uzun süredir bekleyen öretim üyelerine kadro verilmediini, ancak aile bireylerine kadronun son sürat verilmeye devam ettiini öne sürdü.

Rektörlerin ilgilenmedii tek eyin, örenciler ve bilim olduunu söyleyen Torul, Örenciler nerede barnyor, habersizler. Örenciler ne yer ne içer, habersizler. Örenciler üniversiteden mezun olduktan sona i bulabildiler mi, habersizler. Üniversite rektörlerinin en önemli görevi para kazanmak. Her dönem bir mottoyla anlr. Bu dönemin mottosu Üniversiteye vurulmu kelepçedir. Boaziçi Üniversitesine kelepçe vurdunuz. Özgürlüün olmad yerde biat olur, biatn olduu yerde de bilim olmaz. dedi.

HDP rnak Milletvekili Nuran mir de AK Partinin 19 ylda yapt tüm yollar yanda irketlere yaptrdn, bununla ülkeyi bir borç yükü ile kar karya braktn ileri sürdü.

HDP olarak halk borç yüküyle kar karya brakan bir anlay kabul etmediklerini belirten mir, Yaplan otoyollarn tamamnn ücretsiz olmas gerekir. Srf yanda müteahhitler kazansn diye yapmna balanan yollar yllarca bitirilmezken, bitirilen yollar ise çok ksa sürede ya çöküyor ya da kullanlamaz hale geliyor. Bundan sonra da yine ayn yanda müteahhitlere tadilat için ihale ediliyor. Her halükarda bir bütün olarak ülke ve yurtta kaybederken yandalar kazanmaktadr. Sermaye ve yanda patronlar kazansn diye tarm topraklarn yok ederek yol ve konut ad altnda betona çevirdiiniz projeleri desteklemiyoruz. ifadelerini kulland.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise Yükseköretim Kalite Kurulu bütçesi üzerine söz ald. Uca, konumasnn son bölümünü Kürtçe devam ettirmek isteyince tartma çkt. Tartmann sona ermemesi üzerine TBMM Bakanvekili Haydar Akar, birleime ara verdi. Arann ardndan görümelere kald yerden devam edildi.

Ana Sayfaya Git