Meclis'te tansiyon yükseldi

Meclis'teki özel oturumda CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında tansiyon yükseldi.

Haberler 24.04.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salondan yant gelmesi üzerine Klçdarolu, Beni dinlemek zorundasnz dedi. Meclis Bakan Hatipe müdahale etmeyelim diye vekilleri uyard. CHP lideri söz konusu konumasnda Sayn Bakan, siz yeni rejimde sayn cumhurbakann vekalet edemeyeceksiniz yeni sistemde sayn cumhurbakanna seçilen deil atanan biri vekalet edecektir. Bugün TBMM büyük bir itibar kaybna uramtr dedi. Klçdaroluna Meclis Bakan Kahraman yant verdi, CHP lideri yeniden kürsüye çkt. Daha sonra kürsüye srasyla Babakan Yldrm, Klçdarolu ve Adalet Bakan Bekir Bozda çkt.

Klçdarolunun sözleri öyleydi: Mustafa Kemal Atatürk için 23 Nisan Türkiye milli tarihinin balangc ve dönüm noktasdr. Hepimizi çats altnda toplayan bu meclis Türkiye milli tarihinin balangc ve Türkiye halknn vücuda getirdii bir harikadr. Dünyada Gazi Meclis olma unvanna sahip tek meclis olan TBMM kurulduundan bu yana hükümeti denetleme yetkisini kulland. Milletvekillerinin denetim yetkilerini kullanmalar baz küçük tartmalar dnda sorun edilmemi asla ayak ba olarak görülmemi.

Mühürsüz seçim ile bizler yani biz milletvekilleri bu kürsüye çkp bir bakan bir sözlü soru dahi soramayacaz. Soruyu sorsak dahi Sayn Bakan bu kürsüye çkp cevap verme tenezzülünde bulunmayacaktr. Yaratlan bu tabloyu vicdan olan herkesin iyi duymasn temenni ederim. Söylediklerimin sizi rahatsz ettiini biliyorum. Vicdan azab çektiinizi de biliyorum.

MLL RADEY SATTINIZ

Milli iradeyi sattnz. Milli irade varsa milli irade burada tecelli etmitir. Hiçbir snf hiçbir makam bu TBMMyi feshedemez.Ben bu meclisin itibarn korumak zorundaym. Ben milli iradeye sayg göstermek zorundaym. Tarih millet egemenliini feshetme yetkisini bir ahsa veren milletvekillerini unutmayacaktr.

YEN REJMDE CUMHURBAKANINA VEKALET EDEMEYECEKSNZ

Sayn Bakan, siz yeni rejimde sayn cumhurbakann vekalet edemeyeceksiniz yeni sistemde sayn cumhurbakanna seçilen deil atanan biri vekalet edecektir. Bu meclis kuruluundan liyakata dayal bir yönetimin ne kadar önemli olduunu bilen bir meclisti. YSK tarafndan üzerine aibe düürülen bir mühürsüz seçimle devlet yönetimine liyakat deil keyfi bir yönetimin yolu açlmtr. Bugün TBMM büyük bir itibar kaybna uramtr. O kadar ki YSK dahi TBMMnin çkard bir kanuna uymamtr. Bir parlamentonun böyle bir duruma dümesi çok dramatik bir tablodur.

SMAL KAHRAMAN CEVAP VERD

Klçdarolunun konumasnn ardnda TBMM Bakan smail kahraman öyle konutu: Bana hitaben söylediiniz birkaç cümle var ksa da olsa dokunmak istiyorum. Sayn genel bakan bana bir sualde tevcih buyurdular. Kuvvetler ayrlnn birbirine karmamas demokrasinin esaslarndandr. Bendeniz meclis bakan olarak yürütmenin de içinde bulunmu olmann verdii skntlar bilirim.Ben yasamann bandaym yürütmenin deil. Sadece bu noktadaki arzm ifade ettim.

KILIçDAROLU TEKRAR KÜRSÜYE GELD

smail Kahramann sözlerinin ardndan kürsüye tekrar gelen Kemal Klçdarolu unlar söyledi: Sayn bakan duyarllnz için teekkür ederim ben Türkiyeyi seçimle gelenlerin yönetmesini isterim. Seçimle gelen bir yurttan yerine vekalaet edecek kiinin de seçimle gelmesi lazm. Eer seçimle gelmiyorsa milli iradenin saygnlna gölge dümü olur. ancak ve ancak darbe dönelerinden seçimle gelmeyenler Türkiyeyi yönetmitir.Seçimle gelmeyenlerin Türkiyeyi yönetmesi 21 saniye bile olsa bizim kabul edebileceimiz bir anlay deildir nokta.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayram sebebiyle TBMMde özel oturum yapld. CHP lideri Kemal Klçdarolunun konumasnn ardndan Babakan Binali Yldrm ikinci kez kürsüye çkt.

BABAKAN YILDIRIM KÜRSÜYE çIKTI, YANIT VERD

Babakan Yldrm, ikinci kez kürsüye geldiinde unlar söyle:

Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramnn 97. Yldönümünü idrak derken böyle bir tartmann içinde olmak istemedikçe ancak baz dorularn bilinmesi adna söz aldm. Bir kere Sayn Bakan, bakan yardmcsnn vekalet etmesini demokratik bulmadn ifade ediyor.

Bu hali hazrda bizim anayasamzda da mevcuttur. Sayn Numan Kurtulmu babakan yardmcs olarak tayin edildiinde milletvekili deildi ve babakana vekalet etti. Seçilmemiti. Milletvekili deildi vekalet etti. Bizim anayasamzda bakanlarn meclis içinden olabilecei gibi meclis dmdan da atanabileceine yönelik açk hüküm vardr. Vekalet meruiyet aslndan cumhurbakann seçilmesiyle olumutur.

Yürütme görevini yapan cumhurbakan vekaletini istedii çalma arkadalarndan birine verebilir.

kinci husus meclisin feshedilmesi meselesidir. Kampanya boyunca böyle bir ey olmadn karlkl seçimleri yenilemek meselesi olduunu anlattk. Bu kadar açktr. Bu meclis 2 sefer feshedilmitir. Biri 1960 dieri, de 1980de. 15 temmuzda da feshetmeye çaltlar derslerini aldlar. çünkü milli irade onlara geçit vermedi.

KEMAL KILIçDAROLU 3. KEZ KÜRSÜYE GELD

Kürsüye gelen CHP lideri Kemal Klçdarolu unlar söyledi: Sizi üzmeyeceim sayn bakan. Babakann yapt açklamay dikkatle dinledim. Sayn Numan Kurtulmuun vekalet etmesi bizim reddettiimiz bir ey deil. çünkü hükümet parlamentoya geldi ve parlamentodan güvenoyu ald. Hükümetin parlamentodan güvenoyu almasnda bir sorun yok.

ki, kim olursa olsun. ster muhtar ister belediye bakan ister milletvekili ister babakan ister cumhurbakan. Gücünü milletten almyorsa reddediyoruz.

FESH YETKS TARTIMASI

ki Meclisin feshi. Adalet Bakan burada m? 9 ocakta bu kürsüde bir açklama yapt. Meclisi fesih yetkisi vardr diyor. Bugünkü anayasa da da var diyor. Ama gerekçe lazm. imdi siz kalkp diyorsunuz ki fesih yetkisi yok. Bal gibi fesih yetkisi var ve biz buna karyz.

Ana Sayfaya Git