Medeniyet değerlerimiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ tarafından Arnavutluk’un Laç kentinde depremzedeler için inşa edilen konutların anahtar teslim törenine katıldı. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arnavutluk’la hem ortak bir tarihi hem de ortak medeniyet değerlerini paylaşıyoruz. İyi ve kötü gününde kardeşinin yanında olmak da bizim medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden biridir” dedi.

Haberler 18.01.2022 - 03:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konumasna törende bulunanlar selamlayarak balayan Cumhurbakan Erdoan, Buradan sizlerin vastasyla tüm Arnavutluka, Arnavutluktaki tüm kardelerimize aziz milletimizin kucak dolusu selamlarn iletiyorum. Bu anlaml tören vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan, sizlerin heyecanna, cokusuna ortak olmaktan büyük bahtiyarlk duyuyorum. Arnavutlukun sevinci sevincimiz, sknts da bizim skntmzdr. Sizlerin huzur ve esenliini kendimizinkinden ayr tutmuyoruz. Ayn aclar daha önce pek çok kez yaam bir ülkenin insanlar olarak 21 Eylül ve 26 Kasm 2019 tarihlerinde meydana gelen depremler, Arnavut halk kadar bizim de yüreimizi dalamtr dedi.

Deprem haberini alr almaz bölge halknn aclarn paylamak, yaralarn sarmak için hemen harekete geçtiklerini dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Devlet olarak bütün imknlarmz seferber ederek sizlerin yardmna kotuk. Büyükelçiliimiz, AFADmz, Türk Kzlaymz, TKAmz, Salk Bakanlmz ve çevre Bakanlmz vastasyla gereken tüm yardm malzemelerini ve teknik ekipleri Arnavutluka ulatrdk. Deerli Dostum Babakan Edi Ramayla sürekli temas hlinde olarak yürütülen çalmalar yakndan takip ettik. Uluslararas camiann, bilhassa da slam birlii Tekilatnn Arnavutluka yardm elini uzatmas için bizzat giriimlerde bulunduk. Depremden sonra bölgeye yardma ilk koan ülkenin Türkiye olmas, aramzdaki güçlü dayanmann en güzel ispatdr açklamasnda bulundu.

ARNAVUTLUKLA HEM ORTAK BR TARH HEM DE ORTAK MEDENYET DEERLERN PAYLAIYORUZ

Sahadaki bu yardmlarmzn yan sra Arnavut kardelerimizin yükünü bir nebze olsun hafifletmek için yklan konutlarn yerine yenilerini ina etme karar aldk diyen Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti: 2020 Temmuz aynda gerekli Mutabakat Zaptn imzaladk ve koronavirüs salgnna ramen, ayn yln Aralk aynda inaata baladk. Bundan 13 ay önce, tam da bu noktada konutlarn temel atma törenini canl balantyla gerçekletirdik. Bugün de toplam 522 konutu içeren ve yaklak 42 milyon Avroya mal olan bu evleri sizlere teslim ediyoruz. Teslim ettiimiz konutlarn Arnavutluka ve hak sahiplerine hayrl olmasn diliyorum.

Cumhurbakan Erdoan, Bu süreçte Türkiye olarak biz de depreme, sel ve yangn afetlerine maruz kalsak da Arnavutluka ve sizlere olan sözümüzü hayata geçirdik. Kardeliin nianesinin; çarldnda gelmek deil ihtiyaç duyulduunda kendiliinden orada bulunmak olduu inancyla her daim yannzda yer almay sürdüreceiz. nallah bu hasbi temel üzerine ina ettiimiz Türkiye-Arnavutluk dostluu ilanihaye devam edecektir dedi.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü: Arnavutlukla hem ortak bir tarihi hem de ortak medeniyet deerlerini paylayoruz. yi ve kötü gününde kardeinin yannda olmak da bizim medeniyet deerlerimizin en önemlilerinden biridir. Koronavirüs salgnnda o büyük ülkeler kendi içine kapanrken, snrlar dndaki dramlara gözlerini yumarken biz hiçbir ayrm yapmadan dara düen tüm dostlarmzn imdadna kotuk. Paylamann bereketine, dayanmann gücüne inanarak salgna kar mücadelelerinde dostlarmza destek verdik, elimizdeki imknlar onlarla paylatk. Geçtiimiz yl Nisan aynda 68 günde inaatn tamamladmz Fierdeki bölge hastanesi de bu güzel dayanmann ürünlerinden biridir. Açl törenine video konferans vastasyla katldm hastanenin ismini, halklarmz arasndaki güçlü balar yanstacak ekilde Türkiye-Arnavutluk Dostluk Hastanesi koyduk. Bu hastanede, Türk ve Arnavut doktor ve hemirelerimiz omuz omuza salk hizmeti sunuyor, ifa datyor.

imdi de deprem konutlarnn açlyla Türkiye-Arnavutluk dostluunu taçlandrdklarn açklayan Cumhurbakan Erdoan, Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatn kaybeden kardelerimize Allahtan rahmet, yaknlarna sabr ve basal niyaz ediyorum. Rabbim böyle aclar bir daha yaatmasn diyorum. Ölenleri geri getiremeyiz ama geride kalanlarn hayatlarn kolaylatracak admlar atmak bizim elimizdedir dedi.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle tamamlad: na ettiimiz deprem konutlaryla, bu bölgedeki 522 ailenin hayatnn bundan sonraki ksmn huzur ve güven içinde geçirmesini temin ediyoruz. Teslim törenini gerçekletirmek üzere bir arada olduumuz deprem konutlarnn, Laç ehri sakinlerine hayrl olmasn temenni ediyorum. Bu konutlarda, aileleriniz ve tüm sevdiklerinizle bir ömür boyu huzur ve salk içinde oturmanz diliyorum. çevre Bakanlmz ile TOK bata olmak üzere, bu projelerin hayata geçirilmesinde emei geçen tüm kurumlarmz, yüklenici firmalar, mühendisinden içisine herkesi tebrik ediyorum. Deerli Dostum Edi Ramann ahsnda Arnavutluk makamlarna süreç boyunca verdikleri destek için teekkürlerimi iletiyorum.

Öte yandan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakan Murat Kurum, çileri Bakan Süleyman Soylu ve Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, Arnavutluk Babakan Edi Rama, TOK Bakan Ömer Bulut ve Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Albayrak ve Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Bakan Vekili Nuri Albayrak katld.

MEYDAN AçILII YAPILDI

Törende Cumhurbakan Erdoann konumasndan sonra anahtar teslimi yapld ve kurdele kesildi. Cumhurbakan Erdoan daha sonra adnn verildii meydan ziyaret ederek buradaki antn açln gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git