Merkez bizi dinleyecek

Erdoğan: Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok güçlü destek verecek.

Haberler 11.07.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, Eer ekonomi politikalarnda Merkez Bankas kendisinden beklediimiz rolü hakkyla oynayabilmi olsayd, böyle bir deiiklie ihtiyaç olmazd. Ama orada bir tkanklk var ve bunun bedelini tüm ülke, tüm millet hep birlikte ödüyoruz. Göz göre göre, ülkemizin srtna böyle bir yükün bindirilmesine rza göstermek, Cumhurbakan olarak bizim görevimizi ihmal etmemiz anlamna gelirdi. Bundan sonra Merkez Bankas ekonomi programmza çok daha güçlü destek verecektir dedi.

CUMHURBAKANI Recep Tayyip Erdoan, HAK- Konfederasyonunun 14üncü Olaan Genel Kuruluna katld. Burada konuan Erdoan, ilk olarak Bolu Belediyesinden çkarlan içiler hakknda konutu. Seçimden hemen sonra içilerin kap önüne konulduunu kaydeden Erdoan, Akam baka, sabah baka yalan söyleyenleri de tüm milletime ikyet ediyorum. Bir kap kapanr, binlerce kap açlr. Hukuk yoluyla haklarmz sonuna kadar savunacaz ve HAK- sendikas konfederasyon olarak bu iin arkasndadr, bizler de yanndayz dedi.

MLLETMZ VE EMEKçLERMZ KANDIRMAYA ASLA çALIMADIK

Erdoan, içinin ve emekçinin yannda olmann lafla olmayacann altn çizerek, Büyük büyük laflarla, yalanlarla, sloganlarla, ideolojik illüzyonlarla, içi bo vaatlerle milletimizi ve emekçilerimizi kandrmaya asla çalmadk. Bunun yerine 82 milyon vatandan her birinin hayat seviyesini yükseltecek icraatlar ortaya koyduk. Zenginlii mevcut pastann datmn yaparak deil, pastay büyüterek ve herkesin buradan hakk olan almasn salayarak milletimizin tamamna mal ettik. Her ne kadar son dönemdeki döviz dalgalanmalar sebebiyle, uluslararas hesaplarda bir miktar gerileme yaanm olsa da; fiilen milletimizin 17 yl öncesinin çok üzerinde bir refah seviyesinde bulunduunu herkes kabul edecektir diye konutu.

IMF KAPISI KAPANMITIR

Cumhurbakan Erdoan, son dönemdeki dalgalanmalar nedeniyle isizliin arttnn farknda olduunu belirterek, dünyamzla birlikte 2,5 milyon yeni istihdam hedefine ulatmzda, isizlii yeniden tek haneli rakamlara düüreceimize inanyorum. Dövizdeki dalgalanma ve faizlerdeki yükseli sebebiyle borçlanma oranmz bir parça yukar çkm olsa da, dünyada özellikle de AB ve OECD ülkeleri arasnda gerçekten çok iyi bir yerde bulunuyoruz. Bize IMF tavsiye edenler var, o kap kapanmtr. Bizim için IMF diye bir ey artk söz konusu deildir eklinde konutu. Erdoan, geçici içilerin çalma süresinin 4 ay daha uzatldn açklad.

HEP FAZCLER SAVUNUYOR

Merkez Bankas Bakan Murat çetinkayann görevden alnmasn deinen Erdoan, öyle konutu: Bavul birinin elinde, tokmak birinin elinde, yanl bir anlay. Bedelini siyasetçi ödeyecek, mutluluunu banka bandaki yaayacak. Yok böyle bir ey. Verilen her türlü bu noktadaki istiare neticesindeki karara uyacaksn ve yeni yönetim sisteminde bakan bu konulara müdahale yetkisini de almtr. Böylece faiz denilen, bu her türlü kötülüün anas olan, hele hele para politikalarnda bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadamzn, bir deiiklie tabi tutulmasnn gerektiine inandk. imdi kimler savunuyor bunu hep dikkat ediyorum, hep faizciler savunuyor. Bundan sonraki süreçte, faiz politikamzn nasl, hangi türde ekillendiini de en ksa zamanda göreceksiniz. çünkü faiz enflasyonun da anasdr. Biz faizi yüzde 63ten alp, 4,6ya indirdiimiz zaman; yüzde 30 olan enflasyon yüzde 7 küsura inmiti.

STEDKLER KADAR RAHATSIZ OLSUNLAR KARARLIYIZ

Cumhurbakan Erdoan, geçtiimiz yllarda faiz ve enflasyonun yükseldii, tekrar bunu tek haneli rakamlara indirmek durumunda olduklarn belirtti. Bunu baaracaklarn kaydeden Erdoan, unlar söyledi: Bunun baka izah yoktur. Ama Türkiyedeki baz faizciler, unlar, bunlar rahatsz olabilir. stedikleri kadar rahatsz olsunlar, kararlyz ve bu ii de bitireceiz. Yeni yönetim sisteminde Merkez Bankas Bakann atama görevi, ülkenin dier politikalaryla birlikte, ekonomi politikasndan da sorumlu olan Cumhurbakanna braklmtr. Eer ekonomi politikalarnda Merkez Bankas kendisinden beklediimiz rolü hakkyla oynayabilmi olsayd, böyle bir deiiklie ihtiyaç olmazd. Ama orada bir tkanklk var ve bunun bedelini tüm ülke, tüm millet hep birlikte ödüyoruz. Göz göre göre, ülkemizin srtna böyle bir yükün bindirilmesine rza göstermek, Cumhurbakan olarak bizim görevimizi ihmal etmemiz anlamna gelirdi. Bunun için gereken istiarelerimizi yaptk, kararmz aldk ve uyguladk. Bundan sonra Merkez Bankas ekonomi programmza çok daha güçlü destek verecektir.

NCE OYUNU BOZDUK

Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde bir yl geride braktklarn hatrlatarak, sözlerini öyle sürdürdü: Geriye dönük 1 yllk neticeye baktmzda; ülkemizin döviz, faiz, enflasyon tuza bata olmak üzere, pek çok kritik snamaya maruz kaldn görüyoruz. Ülkemiz açsndan önem tayan nice uluslararas krizle mücadele ettik. Amerika ve Avrupann pek çok haksz eletirisine ve uygulamasna göüs gerdik. Saylar 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere, 4,5 milyonu bulan snmaclarn getirdii yükleri omuzladk. Yerel seçimler öncesi ve sonrasnda siyasi iklimi zehirlemeye yönelik nice oyunu bozduk. Tamamn yeniden yaplandrdmz bakanlklarmz ve kurumlarmzn 1 yldaki çalmalar bize hem baarl yönlerimizi hem de eksikliklerimizi ve aksaklklarmz gösterdi. Yönetim deiikliini büyüklüünü düündüümüzde ortaya çkan sorunlarn tamamnn üstesinden gelinebilir ve çözülebilir olmas sevindiricidir.

TEK ADAMCILII BZ SZDEN ÖRENDK

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin yeniden referanduma tabi tutulmas yönündeki sözlere tepki göstererek, Bu nasl bir mantktr, nasl bir anlaytr? Bir yönetim sistemi kuruyorsunuz ve bunu millete götürüyorsunuz. Millet yüzde 52 ile buna evet diyor. imdi çkyorsun, bunu tekrar referanduma götürelim diyorsun. Bu boyac küpü mü ya? Bu nasl bir yaklamdr? Alkanlklar hep böyle. Geçmiten bu yana diyorlar ki, tek adamclk. Tek adamclk eer buysa, bunu biz sizden örendik. Niye? CHP zihniyeti demek, tek adamc demektir. l bakanlarnn vali olmasn, biz bunlardan örendik dedi.

DEM KESNTSZ SÜRDÜRECEZ

Önümüzdeki 4 yln seçimsiz olduunu, ekonomiyi skntlarndan kurtararak reformlar hayata geçireceklerini belirten Erdoan, Birileri sürekli gündeme getirdii için deil, milletimizin beklentilerini karlamak ve kendi programlarmz hayata geçirmek için, deiimi kesintisiz sürdüreceiz. Türkiyenin tökezlemesini bekleyenlerin heveslerini yine 17 yldr hep yaptmz gibi kursaklarnda brakacaz. Meydan dardan ve içeriden bu ülkeyi esir almaya çalanlara terk etmeyeceiz. Yeni 15 Temmuzlar olduu gibi, 28 ubatlara da frsat vermeyeceiz. Siyaset mühendislii hesaplarnn, milli iradeye galebe çalamayacan bir kez göstereceiz diye konutu. Konumasnn ardndan Erdoana, HAK- Genel Bakan Mahmut Arslan tarafndan hediye takdimi yapld.

Ana Sayfaya Git