MGK'da işte alınan kararlar

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisinde, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlar ile Adana Mutabakatı ve meşru müdafaa hakkı çerçevesinde icra edilen Barış Pınarı Harekatı her veçhesiyle değerlendirilmiştir. Bölgede barış ve istikrar ortamının tesis edilmesi sürecine katkıda bulunan harekatın, amacına ulaşana kadar sürdürüleceği ve sivillerin zarar görmemesi için her turlu tedbirin alınmakta olduğu vurgulanmıştır" denildi.

Haberler 28.11.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda Cumhurbakanl Külliyesinde topland. Saat 16.35te balayan toplantda Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, çileri Bakan Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Adnan Özbal, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin, MT Bakan Hakan Fidan, MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacmüftüolu, dari ler Bakan Metin Kratl, Cumhurbakan Özel Kalem Müdürü Hasan Doan, letiim Bakan Fahrettin Altun ve Sahil Güvenlik Komutan Tuamiral Ahmet Kendir hazr bulundu. Cumhurbakan Erdoan bakanlndaki toplant dört saat sürdü.

OPERASYONLAR HAKKINDA KURULA BLG SUNULDU

Toplantnn ardndan MGK bildirisi yaymland. Bildiride, Türkiyenin güvenliini yakndan ilgilendiren önemli iç ve d gelimelerin ele alnd belirtilerek u ifadeler yer ald:

Milli birlik ve beraberliimiz ile bekamz tehdit eden PKK/PYD-YPG, DEA ve FETÖ bata olmak üzere, bütün terör örgütlerine kar yurt içinde ve yurt dnda azm ve kararllkla sürdürülen mücadele hakknda kurula bilgi sunulmu baaryla icra edilmekte olan harekat ve operasyonlar detayl ekilde görüülmütür. Güney snrlarmz boyunca ortaya çkan ve milli güvenliimizi dorudan tehdit eden terörü kaynanda yok etmek ve yerlerinden edilmi Suriyelilerin evlerine ve topraklarna dönüleri için uygun artlar salamak maksadyla Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi kararlar ile Adana Mutabakat ve meru müdafaa hakk çerçevesinde icra edilen Bar Pnar Harekat her veçhesiyle deerlendirilmitir. Bölgede bar ve istikrar ortamnn tesis edilmesi sürecine katkda bulunan harekatn, amacna ulaana kadar sürdürülecei ve sivillerin zarar görmemesi için her turlu tedbirin alnmakta olduu vurgulanmtr.

DÜNYAYA çARI

Bildiriye göre toplantda, Suriyede güvenli bölgenin tesisi amacyla imzalanan mutabakatlarn taraf ülkelerden, Tel Rfat ve Münbiç bölgeleri dahil balattklar, teröristten arndrma çalmalarnn bir an önce tamamlamasnn beklendii ifade edildi. Bildiride uluslararas topluma da, Uluslararas toplum; Suriyeli kardelerimizin gönüllü ve güvenli bir ekilde dini ve etnik hiçbir ayrma uramakszn evlerine ve topraklarna dönerek en ksa sürede huzur ve refaha kavumalarn amaçlayan Türkiyeyi desteklemeye davet edilmitir çarsnda bulunuldu.

KIBRIS VE DOU AKDENZ

Bildiriye göre MGK toplantsnda, terörle mücadelede hiçbir yük ve sorumluluktan kaçmayan Türkiyenin, DEA terör örgütü ile mücadeleyi ilkeli ve kararl ekilde yürüttüü, her türlü i birliine hazr olduu vurguland. Ayrca bildiride Kbrs ve Dou Akdeniz meseleleri de yer ald. MGK bildirisinde, Kbrs ve Dou Akdeniz bata olmak üzere dönem içerisinde ortaya çkan bölgesel ve küresel meseleler ele alnm gerçekletirilen d temaslar hakknda kurula bilgi sunulmutur denildi.

HAKKATLER GÜN YÜZÜNE çIKARMANIN VAKT GELD

Bildiride 1915 olaylarna ilikin deerlendirme de yaplarak, 1915 olaylar hakknda tarihi ve hukuki dayanaktan mahrum ve aslsz iddialar esas alan kararlar iddetle knanm hakikatleri gün yüzüne çkarmann vaktinin geldii uluslararas toplumun dikkatine getirilmitir ifadesi kullanld.

Ana Sayfaya Git