MHP, af teklifinin detaylarını açıkladı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı ve 24 Eylül Pazartesi günü Meclis'e sunulacak olan af teklifine ilişkin "Düzenlemeden faydalanacak kişi sayısı 162 bin 989" dedi.

Haberler 23.09.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Hukuk ve Seçim lerinden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs ve stanbul Milletvekili Feti Yldz, MHPnin Af Kanunu Teklifinin detaylarn parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda anlatt. Feti Yldz, teklifin 19 Mays 2018den önceki suçlar kapsadn söyleyerek bu tarihe kadarki suçlarda 5 yl artl indirim olacan bildirdi.

19 MAYIS 2018 SONRASINDAK SUçLAR KAPSAM DII BIRAKILMITIR

Af teklifinin maddelerini sralayan Feti Yldz unlar söyledi:

Cezaevlerinde fiziki koullar oldukça yetersizdir. Doluluk buradaki insanlarn insan haklarna aykr ekilde olmalarna neden olmaktadr.Türkiyede 449 cezaevinin kapasitesi 211 bin 274tür. Dün itibariyle cezaevlerinde toplam 253 bin 535 kii bulunmaktadr. Cezaevi artlarnda insanlarn sal bozuluyor, onur ve haysiyetle yaamak zorlayor. Fiziki yetersizlikler provokasyonlara açk halde. Teklifte 19 Mays günü esas alnmtr. 19 Mays 2018 sonrasndaki suçlar kapsam d braklmtr. Düzenlemeden faydalanacak kii says 162 bin 989. Amac 19 Mays 2018 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce ilenen kanunla ayr tutulanlar hariç 5237 TCK, 765 eski TCK ile özel kanunlardaki suçlar bakmndan toplam ceza sürelerinden artl indirim yaplmas ve sonucu olarak infaz kalmayanlarn salverilmesidir. Bir defaya mahsus 5 yl indirilir, indirim sonrasnda infaz gereken ceza kalmazsa hükümlü salverilir. Kovuturma evresinde ise görevsizlik karar, cezann alt snr, soruturma evresinde alt snr göz önüne alnarak bir defaya mahsus 5 yl indirim ile deerlendirilir. Bir defaya mahsus 5 yl indirimin tekrarnn sebebi udur; cezaevlerinde hem tutuklu hem hükümlü bir de davas açlmak üzere olan sanklar vardr. Bunun için tekrarlamak zorundayz. Alt snrn belirlenmesinde TCK 61deki ölçütler esas alnarak teebbüs, itirak, zincirleme suç, haksz tahrik, ya küçüklüü, akl hastal, ceza indirim gerektiren ahsi sebepler göz önünde bulundurulur. Salverilen hükümlülerin hapis cezasn gerektiren suç ilemeleri ve kesinlemesi halinde yaplan indirim geri alnarak cezalarn infazna balanr.

ATATÜRK ALEYHNE SUçLAR TEKLFMZN KAPSAMI DIINDADIR

Feti Yldz, af teklifi kapsam dnda olan suçlar öyle sralad:

Baz suçlar kanun dnda. Soykrm, insanla kar suçlar, örgüt, kasten öldürme, kasten öldürmenin nitelikli halleri, insan üzerinde deney, organ doku ticareti, ikence, neticesi sebebiyle arlatrlm ikence, eziyet, cinsel saldr, çocuklarn cinsel istismar, reit olmayanla cinsel iliki, cinsel taciz, devletin birlii ve ülkenin bütünlüünü bozma, dümanla ibirlii, devlete kar savaa tahrik, temel milli yararlara kar faaliyetle bulunma, yabanc devlet aleyhine asker toplama, askeri tesisleri tahrip, düman devletle maddi ve mali yardm, anayasa ihlali,cumhurbakanna suikast fiili saldr, yasama organna kar suç, hükümete kar suç, hükümete kar silahl isyan, silahl örgüt, silah salama, suç için anlama, askeri komutanlklarn gasp, halk askerlikten soutma, askerleri itaatsizlie tevik, yabanc hizmetine asker yazma yazlma, sava zamannda emirlere uymama, sava zamannda yükümlülükleri yerine getirmeme, savata yalan haber yapma, seferberlikle ilgili görev ihlali, dümanla unvan ve benzeri payeleri paylama ve kabul, devletin güvenliine ilikin belgeler, devlet güvenildiine ilikin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama, gizli kalmas gereken bilgileri açklama, uluslararas casusluk, askeri yasak bölgelere girme, devlet srlarndan yararlanma, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgilerin casusluk maksadyla temini, yasaklanan bilgileri siyasal askeri casusluk maksadyla açklama, taksir soncu casusluk suçu. Devlet güvenliine ilgili belgeleri elinde bulundurma, Terörle Mücadele kapsamndaki suçlar, Atatürk aleyhine ilenen suçlar, orman kanunundaki suçlar teklifimizin kapsam dndadr.

TEKLF NE ÖZEL AFTIR NE GENEL AF, ARTLI SALIVERMEYE BENZER YEN MÜESSESE

Feti Yldz, hazrladklar kanun teklifinin artl tahliyeye benzer yeni bir müessese olduunu kaydederek öyle dedi:

Eski TCK 448inci madde kasten adam öldürme fiilini düzenler. Cezas 24 yl. 24 yl hükümlüye tamam çektirilmez, üçte ikisini yatp üçte bir müddetle artl tahliye edilirdi. 16 yl cezaevinde, 8 yl artl olarak tahliye edilip darda geçirecek 8 yl içinde suç ilerse infaz yanard. Burada çekmesi gereken ceza 16 yld. 16 yldan 5 yl düürülecek, cezaevindeki süreden 5 yl artl indirim yaplacak. Bugün için özel af ve genel affn çkmas 360 milletvekili kabul oyuna baldr. Teklif ne özel aftr ne genel af. artl salvermeye benzer yeni müessese. Kanunun kabulü için bize göre 66 ylndan beri AYM kararlar gözden geçirilmitir, çelikili kararlar da vardr ancak teklifimiz için nitelikli çounluk gerekmez.

Ana Sayfaya Git