MHP'den 3 kanun teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kalaycı, elektrik abonelerinden "enerji fonu" ve "kayıp kaçak" bedelleri ile "TRT payı"nın alınmamasını öngören kanun tekliflerini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 13.10.2018 - 12:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Genel Bakan Yardmcs ve Konya Milletvekili Mustafa Kalayc, kanun tekliflerine ilikin yapt yazl açklamada, elektrik faturalarnn çiftçi, sanayici ve esnafn önemli bir maliyet unsuru olduunu, aile bütçesinde önemli yer tutan bir harcama kalemi haline geldiini belirtti.

Tüketicinin, elektrik tüketim bedelinin yan sra, datm, iletim, kayp/kaçak ve sayaç okuma bedelleri, enerji fonu, TRT pay, elektrik tüketim vergisi ve KDV ödediini kaydeden Kalayc, kayp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin elektrik faturalarna yanstlmasnn hukuka uygun olmadna yönelik birçok yarg kararnn bulunduunu hatrlatt.

Kalayc, ancak, 2016daki yasal düzenleme sonucu daha önce elektrik faturalarnda ayr ayr gösterilen teknik ve teknik olmayan kayplarn maliyeti ile iletim ve sayaç okuma bedellerinin, datm bedeline eklenmesi nedeniyle faturalarda ayr bir kalem olarak görülemediini ifade etti.

Kalayc, öyle devam etti:

Kayp kaçan olumasnda hiçbir sorumluluu bulunmayan tüketicilerin, datm sisteminin kayp ve kaçana muhatap klnmas, Anayasann hukuk devleti, sosyal devlet, adalet ve eitlik ilkelerine ve evrensel tüketici haklarna aykrdr.

Nitekim, Yargtay Hukuk Genel Kurulu, 21 Mays 2014 günlü kararnda, elektrik enerjisinin nakli esnasnda meydana gelen kayp ile baka kiiler tarafndan hrszlk suretiyle kullanlan elektrik bedellerini, kurallara uyan abonelerden tahsil yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düünceleri ile badamadn, elektrik kaybn önleme ve hrszlklar engelleme veya hrsz takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevinin de bizzat enerjinin sahibine ait olduunu belirtmitir.

TRT pay ve Enerji Fonu

Elektrik faturalarnda yer alan TRT paynn, 4 Aralk 1984 tarihli ve 3093 sayl Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu uyarnca alndna iaret eden Kalayc, TRT pay yüzde 2 olmakla birlikte, yüzde 18 orannda KDVye tabi tutulduundan, elektrik enerji bedelinin yüzde 2,36s olarak faturaya yansmaktadr. Elektrik abonelerinden TRT pay alnmasnn hiçbir hakl gerekçesi yoktur. deerlendirmesinde bulundu.

Enerji fonunun ise 2001de 4684 sayl Kanunla kaldrldn ve 31 Aralk 2001de yürürlüe giren olan Elektrik Enerjisi Fonu Anlamalar uyarnca taahhüt edilen yükümlülükleri karlamak üzere katk pay alnmasnn öngörüldüünü anmsatan Kalayc, Geçici olarak öngörülmekle birlikte yaklak 17 yldr bu uygulamann devam etmesi, bu payn yeni bir vergi niteliine dönütüünü göstermektedir. Halen enerji fonunun oran yüzde 1dir. Ancak yüzde 18 KDVye tabi tutulduundan, elektrik tüketim bedelinin yüzde 1,18i olarak faturaya yansmaktadr. ifadesini kulland.

Yasalamasn diliyorum

Kalayc, TBMM Bakanlna sunduu Elektrik Tüketiminde Alnan Kayp/Kaçak Bedeli ve Sayaç Okuma Maliyeti ile Enerji Fonu ve TRT Paynn Kaldrlmasn kapsayan kanun tekliflerinin içeriine ilikin unlar kaydetti:

Teknik ve teknik olmayan kayplarn (kayp/kaçak) maliyeti ile sayaç okuma maliyetinin tüketiciye yanstlmamas, TRT pay alnmasn öngören 3093 sayl Kanunun ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldrlmas, enerji fonu pay alnmasn öngören 3096 ve 3291 sayl kanunlarn ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldrlmas öngörülmektedir. Böylelikle elektrik faturalarnda önemli tutarda bir azalma salanmas amaçlanmaktadr. çiftçinin, sanayicinin, esnafn ve ailelerin elektrik faturas yükünün hafifletilmesi amacyla hazrlanan kanun tekliflerinin, bir an önce yasalamasn diliyorum.

Ana Sayfaya Git