MHP'den "sosyal medyaya kimlik numarasıyla girilsin" teklifi

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, sosyal medya platformlarındaki sahte hesapların engellenmesine yönelik kanun teklifi verdi.

Haberler 02.05.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öztürk, nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda deiiklik yaplmasn öngören kanun teklifini TBMM Bakanlna sundu.

Teklifle, kanuna ek maddeyle, Türkiyeden günlük eriimi 500 binden fazla olan, yurt içi veya yurt d merkezli sosyal a salayclarna, Türkiyede temsilcilik açma, en az bir temsilci görevlendirme zorunluluu getirilecek.

Sosyal a salayclar, Türkiyede açlan temsilciliklerinde görevlendirilen kiilerin bilgilerini, Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna bildirecek.

Türkiye temsilciliinde görevlendirdii kii veya kiilerin bilgilerini kuruma 20 gün içinde bildirmeyen sosyal a salaycsnn, Türkiyedeki internet trafii bant geniliinin yar yarya daraltlmas için ilem balatlacak. Bu ilemden sonra bildirimini 20 gün daha geciktiren sosyal a salaycsnn internet trafii tamamen durdurulabilecek.

Sosyal a salayclar, verdikleri hizmeti kullanmak isteyen kullanclardan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasn talep etmek zorunda olacak.

Kullanclarn Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralar Kiisel Verilerin Korunmas Kanunu kapsamnda korunacak. Sosyal a salayclar, Türkiyeye verdikleri hizmetlerde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasyla eletirilmeyen hiçbir hesab bulunduramayacak, sahte hesap kullandramayacak.

Düzenlemenin yürürlüe girdii tarihte, geçerli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasyla elemeyen tüm hesaplar kapatlacak.

Düzenleme kapsamnda yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal a salayclarna 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezas uygulanacak.

- Sahte habere en çok maruz kalan ülke Türkiye

Öztürk, teklife ilikin yapt yazl açklamada, sosyal medyadaki sahte hesaplarn ülke güvenliini tehdit eder hale gelmeden engellenmesi gerektiini belirtti.

Sosyal medyada sahte hesap kullanclarnn, kimseye yakalanmam, görünmem mantyla hareket ederek çou zaman haksz kazanç elde ettiini, dolandrclk yaptn, terör faaliyeti ve alg operasyonu yürüttüünü kaydeden Öztürk, bu olumsuz sürece hukuk sisteminin yetiemediine iaret etti.

Sosyal medya platformlarnda dolaan yalan haberler ve sahte hesaplar yüzünden son birkaç yldr birçok internet kullancsnn maduriyet yaadn, durumun, Kovid-19la mücadele sürecinde bile deimediini aktaran Öztürk, sahte hesaplar üzerinden alg yaratmaya yönelik korku salc haberlerin endieye neden olduuna iaret etti.

Sosyal medyada terör gruplarnn, sahte hesaplarn arkasna gizlenerek fink attn vurgulayan Öztürk, tüm sosyal medya mecralar için 2018de yaplan genel bir aratrma sonucuna göre Türkiyenin, Sahte habere en çok maruz kalan ülkeler kategorisinde yüzde 49la ilk srada yer aldn hatrlatt.

Ana Sayfaya Git