MHP'nin af teklifi Meclis'te

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı 7 maddeden oluşan af teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

Haberler 25.09.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Genel Bakan Yardmcs Feti Yldz, MHP tarafndan hazrlanan ve 162 bin 989 tutuklu ve hükümlüyü kapsayan kamuoyunda af teklifi olarak bilinen Baz Suçlarla lgili Ceza Sürelerinin artl ndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salverilmesine Dair Kanun Teklifini TBMM Bakanlna sundu. Feti Yldz, teklifteki indirimden devlete kar ilenen suçlarn kapsam d olduunu vurgulayarak unlar söyledi:

Türkiyede u anda tutuklu ve hükümlü saysnn 253 bin civarnda. Terör suçlarndan 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 terör suçlusu var. Adam öldürme suçlarndan 22 bin 610 hükümlü, 5 bin 664 tutuklu var. Cinsel saldrya kar 13 bin civarnda suç vardr. Devlet güvenliine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar, devlet srlarna kar suçlar, soykrm ve insanla kar suçlar, kasten adam öldürme kapsam ddr. Vücut dokunulmazlna kar ilenen suçlar kapsam dnda. kence, cinsel dokunulmazla kar suçlar kapsam d. Kanunun amac belli, biz devlete kar ilenen suçlar kapsam dnda tuttuk. Kanun kapsam dnda olanlar çkt zaman bu düzenlemeden faydalanacaktr. Ceza indirimini kapsayan 162 bin kii adli suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlardr. Sayn cumhurbakan kiilere kar suçlar ancak suçun madurlar affedebilir bizim böyle bir ikayetimiz yoktur dedi. Evet, madurun rzas esastr ancak yine bir misal vereceim. Adam öldürme fiilini ilemi birini madurun ei çocuklar akrabalar ya da suçtan zarar gören bir kii ben seni affettim davac deilim derse o hükümlü sank cezadan kurtulmu olur mu salverilir mi? Ceza davalarnda davac kamu hukukudur, onun altnda madur, suçtan zarar görenler sralanr. Kamu davas devam eder.

AF KONUSUNDA MUHALEFET OLSUN DYE BREY SÖYLEMEK VCDANSIZLIKTIR

Feti Yldz, Teklifte uzla olur mu? sorusunu öyle yantlad:

Cumhurbakan ABD seyahati öncesi beyanlarn dinledik. Kanun teklifi gelsin bakalm hukukçu arkadalar incelesin yapalm dedi. Bunun yannda unu demek istiyorum; bu teklifimiz hazrlanrken sadan soldan duyumlar var. leri geri konumalar oluyor. TCK ve onun devam hakknda 5 cümleyi yan yana getiremeyecek insanlar konuuyor. Toplumda büyük bir beklenti vardr. Teklif kanunlarsa 162 bin kiinin hukuki durumunda deiiklik olacaktr. Bunun için af konusunda, ceza indirimi konusunda laf olsun muhalefet olsun diye bir ey söylenmez. Söylenen eyler benim gözümde vicdanszlktr.

RAHAN AFFI STSMAR EDLMTR

Feti Yldz, kamuoyunda Rahan Aff olarak bilinen affnn hukuki hatalarla dolu olduunu bildirerek sözlerini öyle sürdürdü:

1999 ylnda çkarlan toplumun Rahan Aff olarak bildiini elbette istismar edilmi, Anayasa Mahkemesi çeitli maddelerini iptal etmi, mecliste yeni düzenlemelerle salverilenlerin says artmtr. Rahan aff düzenlenmesinde erteleme, indirim, af birbiri içine girmitir. O düzenleme hukuki hatalarla doludur. Bizim bu teklifimiz yasalarsa bunun genilemesi falan söz konusu olmaz.

50 BN 386 UYUTURUCU SUçU LEYEN NDRMDEN YARARLANACAK

Feti Yldz, Türkiyede en çok tutuklu ve hükümlü saysnn uyuturucu suçlarndan dolay cezaevinde olduunu belirterek öyle devam etti:

Bunlarn toplam 50 bin 386dr. Bundan sonra terör, hrszlk, yama ve dolandrclk geliyor. Dolandrclk sanld gibi Türkiyede tüm suçlardan daha azdr. Burada en fazla suçlu 50 bin 386 ile uyuturucu suçlar. Uyuturucu madde ticareti yapmak ya da satmak. Cezaevlerinde bu 50 bin kii içinde bir uyuturucu baronu yok. Bu çocuklar baronlar tarafndan suça sürüklenmi, üzerinde 3-5 gram uyuturucu bulunmu, çounlukla Dou ve Güneydoulu çocuklardr. Bu çocuklar her türlü suç iletebilecek yapya sahip çocuklardr. Islah edilmesi gerekir. Yalar küçüktür. Kamuoyunda torbac diye bilinir. Eitim seviyesi de düüktür. Yazk günah. Yoksul halk kesimlerinin çocuklardr.

BZM TEKLFMZ GENEL DE ÖZEL AF DA DELDR. ARTLI CEZA NDRMDR

Teklifin Af deil ceza indirimi teklifi olduunu vurgulayan Yldz, TBMMnin Anayasann 87nci maddesinde düzenlenen genel ve özel af yetkisi vardr. Genel ve özel afta aranacak çounluk bete üçtür. Yani 361 vekil lazmdr kanun için. Bizim teklifimiz genel de özel af da deildir. artl ceza indirimidir. Bu düzenleme elbette tartlmaya balar. Ceza indirimleri nasl tarif edilirse edilsin bu artl özel aftr diye tarifte bulanacak yeni bir müessesedir. Bunun için eer komisyonlardan geçip genel kurula inerse nitelikli çounluk aramak uygun olmaz diye konutu.

ALAADDN çAKICI, KÜRAT YILMAZ YA DA BAKA ARKADALAR çN KANUN çIKMAZ

Feti Yldz, kiiler için kanun çkarlmayacann altn çizerek, Alaattin çakc, Kürat Ylmaz ya da baka arkadalar için kanun çkmaz. Kanun kiiye kar çkmaz. Eer kanun kapsamndaysa bu arkadalar elbette yararlanr. Ama ii bunlara getirirsek bu çok uygun olmaz dedi.

TOSUNCUK BU NDRMDEN FAYDALANSA BLE ÖMRÜNÜN TAMAMINI CEZAEVNDE GEçRR

Feti Yldz, teklifte dolandrclk ve nitelikli dolandrcln indirimden faydalanacann yer aldn belirtmesinin ardndan, çiftlik Bank dolandrclnn anmsatlmas üzerine, Tosuncuk dediiniz çiftlik Banktaki ahs, bildiimiz kadaryla binlerce ikayetçi var soruturmada. Bunun yarglamas sonunda alaca ceza says çarp 7 yldr. Tosuncuk bu indirimden faydalansa bile ömrünün tamamn cezaevinde geçirir diye konutu.

SADECE AK PART VE MHP UZLAARAK BU YASAYI çIKARMAK GB BR NYET YOK

Feti Yldz, teklifin kabul edilmesi için CHP ve Y Partiden destek alp almayacaklar yönündeki soruyu öyle yantlad:

Teklifi hazrlarken sadece AK Partiye sunmak için hazrlamadk. Meclisteki tüm partiler bu teklifi alacak, deerlendirecek ve genel kurula gelirse oy kullanacaktr. Sadece AK Parti ve MHP uzlaarak bu yasay çkarmak gibi bir niyeti yok. MHP genel affa kökten kardr.

Ana Sayfaya Git