Millet İttifakı partilerinden 39 aday, CHP listesinden Meclise girdi

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne CHP listesinden giren Millet İttifakı partilerinden İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye Değişim Partisi'nden 39 isim milletvekili seçildi.

Haberler 16.05.2023 - 00:17 Son Güncelleme : 16.05.2023 - 00:17

Bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalışan İYİ Parti ve CHP, Millet İttifakının milletvekili sayısını artırmak için, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde seçime fermuar modeliyle girdi. Listede her iki parti adayının birbirini izlediği fermuar yöntemi, ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ve çorum gibi küçük illerde uygulandı.

İYİ Partiden 17 isim, 11 ilde CHP listesinden seçime girdi. Bu isimlerden sadece İstanbul 1. Bölge 6. sıradan aday gösterilen Ahmet Ersagun Yücel milletvekili seçildi.

Gelecek Partisinden 19 isim, 14 ilde CHP listesinden seçime girdi. Bunlardan 10 aday Meclise girdi. Ankaradan Mustafa Nedim Yamalı, Antalyadan Serap Yazıcı Özbudun, Bursadan Cemalettin Kani Torun, Denizliden Sema Silkin Ün, İstanbuldan Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Doğan Demir, İzmirden Mustafa Bilici, Konyadan Hasan Ekici, Muğladan Selçuk Özdağ milletvekili seçildi.

CHP listesinden seçime giren Türkiye Değişim Partisi (TDH) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Erzincandan milletvekili oldu.

SADULLAH ERGİN MECLİSTE

Genel Başkanlığını Ali Babacanın yaptığı Demokrasi ve Atılım Partisinden (DEVA) 24 aday CHP listesinden seçime girdi ve 14ü seçildi.

CHP listesinden girmesi eleştirilen eski Adalet Bakanı Sadullah Erginin Ankaradan seçildiği DEVA partili milletvekilleri şöyle; Adanadan Sadullah Kısacık, Ankaradan İdris Şahin, Balıkesirden Burak Dalgın, Gaziantepten Ertuğrul Kaya, İstanbuldan Medeni Yılmaz, Mustafa Yeneroğlu, Evrim Rızvanoğlu, Elif Esen, Hasan Karal, İzmirden Seda Kaya Ösen, Manisadan Selma Aliye Kavaf, Mersinden Mehmet Emin Ekmen, Tekirdağdan Cem Avşar.

Saadet Partisinden 24 ismin aday gösterildiği CHP listelerinden Meclise giren 10 aday ve seçim bölgeleri şöyle; Ankaradan Mesut Doğan, Antalyadan Şerafettin Kılıç, Bursadan Mehmet Atmaca, Hataydan Necmettin çalışkan, İstanbuldan Birol Aydın, Mustafa Kaya, Bülent Kaya, Kayseriden Mahmut Arıkan, Kocaeliden Hasan Bitmez, Samsundan Mehmet Karaman.

Demokrat Partiden (DP) 3 isim CHP listesinden milletvekili seçildi. 27. Dönem Ordu Milletvekili Olan Cemal Enginyurt, CHP listelerinden girdiği bu seçimde İstanbul, Haydar Altıntaş ve Mehmet Salih Uzun İzmir milletvekili oldu.

CHP listelerinden seçime giren 6 partinin 88 adayından, 39u Meclise girmiş oldu.

CHP, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, kesin olmayan sandık sonuçlarına göre toplam 169 sandalye kazandı.

Ana Sayfaya Git