Millet küllerinden dirilmeyi istiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri Töreninde konuştu.

Haberler 31.12.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Ödülleri Töreninde konutu. Erdoann açklamalarndan öne çkanlar öyle: Üzerinde yaadmz u bereketli Anadolu sanat üretimi için büyük bir klasör gibidir. Bu dosya dosya istiflenmi kültürler ve medeniyetler içeren bir klasördür.

Göbeklitepeden, Eti, Lidya, Frigya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanldan bugüne katman katman kültür, tabaka tabaka medeniyet ve yn yn sanat barndran zamann ruhu bu topraklarda iftiharla yaamaktadr. Bugün dünya müzelerini dolduran eserlerimize bakn. Sadece bu bile 100. ylna yaklaan Cumhuriyetimizin derin ve engin sanat mirasna, o mirasn yeniden üreterek dünyaya parmak srtacak potansiyele sahip olmay göstermeye yeter. Sanatçmz öncelikle kendi geçmiine, kültürüne ait olan özümseyip benimsemelidir. Evrensel olan kucaklayan, dünyadaki gelimeleri takipten asla geri durmayan bir anlayla hareket etmektedir.

BEKLEDMZ O SANATçI...

Milli olmayan milletleraras olamaz, yerli olmayan evrensel içinde kendine yer bulamaz. Zenginliklerimizi sanata dönütürüp çan idrakine yeni bir kimlikle sunacak olan sanatçlarmzdr. Bu bak açs yabanc olana öykünüp durmakla deil yerli ilhamlarla hayat bulacaktr. Sanat tanmlarnn bakalat, ortamn deiime urad, sanat hrszlklarn yüzlere vurulduu bir çada yayoruz. Bu çada ülkemiz dünyaya yalnzca yeni eserler sunmakla kalmayacak, gelecein sanat mefhumlarn payandalarn da deerlendirecektir.

Beklediimiz o sanatç kimliiyle birlikte deryasn bilecektir. Beklediimiz o sanatç önce kendisi olacaktr. Davasn sanatyla ifade edecektir. Vaktini ve enerjisini dünyann iyilii adna ürettii eserleriyle gösterecek, sanatn icra ederken dünyadaki akranlarn geride brakacaktr. Zulme ve adaletsizlie kar bir çlk olarak yapt arksyla dünya müzik listesini sallayacak, müzikteki evrensel anlaylar deitirecektir.

NEREDEYSENZ BU MLLET SZ BEKLYOR

Siz ey gönül eri sanatçlar bilin ki bu millet estetik manada küllerinden dirilmek, yitik hazinesine yeniden kavumak için sizi bekliyor. Gelin, geç kalmlklarmz medeniyete, gönüllerimizi bara, huzura ve sevgiye yöneltin. Gelin Türkiyeni gücüne birlikte güç katalm. Bu yl da deerli jürimizle hareket ettik. Biraz önce tantm filmlerini izlediimiz, kendilerini veya temsilcilerini dinlediimiz bu isimlerle ilgili hissiyatm birkaç cümleyle ifade etmek istiyorum. çok sevdiim sayg duyduum Saadettin Ökten hocam derviçe murakabelere dalarken de, üniversite kürsüsünde en son teknolojileri anlatrken görmek artc deildir. Bitik olmayan fakat yitik bir medeniyetin çocuu olarak tanmlyor. Onun dilinden bizim iirimizi, musikimizi, mimarimizi dinleyenler, medeniyetimizin esaslarn, inceliklerini daha yakndan tanma frsatn bulmutur. Saadettin Ökten hocamz adna Celile Ökten Hanmefendiye bu ylki kültür tarihi ödülünü takdim edeceiz.

Özdemir Erdoan yarm asr akn zamandr sanat icra eden bir müzisyenimizdir. Milletimizin maruz kald kültürel saldrlara, gücünü sanatndan alan direni ruhuyla kar koyan Özdemir Erdoan, dillerden dümeyen eserleriyle müzik alanndaki ödülümüzü takdim ediyoruz. smail Kara, slami alanda tarih ve felsefi alanlarda özgün çalmalaryla adndan söz ettiren hocamzdr. Dostlar tarafndan sebat, disiplin ve titizlik örnei olarak zikredilir. Ufkumuzu aydnlatan kitap, makale ve kymetli talebeleri ile vazifesine devam eden smail Karaya bu ylki sosyal bilimler ödülünü takdim edeceiz.

Merhum Necmeddin Okyay 20. asrn hezarfenlerindendir. Osmanl zevk, estetik, inceliini ahsnda meczetmi müstesna bir ahsiyet olan merhum kendisini hat sanatna adamtr. Talebeler yetitiren hocamz ebruda kendi gelitirdii yöntemle Necmeddin Ebrusu denilen tarzn sahibidir. Okçuluk derslerinde icazet seviyesine kadar ilerlemi, çok zarif ok ve yaylar imal ederek bu maharetiyle büyük hayranlk uyandrmtr. Soyadn bunun için Okyay olarak tercih eden merhumdan bu kadar bahsedip de onun yetitirdii güllerden söz etmemek olmaz. Kendisi 400 çeit gülü sadece yetitirmekle kalmayp, bunlar Avrupa çiçekçilerin kataloglarna eklettirmi ve çeitli sergilerde ödüller almtr. Ayn zamanda klasik cildin en güzel örneklerini de vermitir. Bu ylki vefa ödülümüzü merhum Necmeddin Okyay adna Ali Mehdi Okyaya takdim edeceiz.

lim, kültür, sanat insanlarmz tekraren cani gönülden tebrik ediyorum. Sanatmza yaptklar katklardan ötürü kendilerine ülkem ve milletim adna ükranlarm sunuyorum. Bu düüncelerle sözlerimi tamamlarken milletin evine ve bu güzel mekna terifleriniz için sizlere teekkür ediyor, her birinizi sevgi ve saygyla selamlyorum.

Ana Sayfaya Git